DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20703181,20%
Erhürman: İktidara gelince Aksa ile sözleşmeyi iptal edeceğiz, zararı da size rücu edeceğiz

Erhürman: İktidara gelince Aksa ile sözleşmeyi iptal edeceğiz, zararı da size rücu edeceğiz

ABONE OL
10 Nisan 2023 15:15
Erhürman: İktidara gelince Aksa ile sözleşmeyi iptal edeceğiz, zararı da size rücu edeceğiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, üçlü hükümeti Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nı geri çekmeye çağırdı.

Tasarının Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri öncesinde söz alan Erhürman, Aksa ile yapılan sözleşmenin 2024 yılının mart ayında sonlanacağını ve idarenin talep etmesi halinde 3 yıl daha uzatılabileceğini hatırlatarak, gelecek 4 yılda enerji ile ilgili olasılıkları sıraladı.

Meclis’in 3 Nisan tarihli olağan birleşimiyle 6 Nisan tarihli olağanüstü toplantısında, Meclis çalışanlarının ek mesai yapmama eylemi nedeniyle Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesi her iki oturumda da yarım kalmıştı.

Türkiye ile enterkonnekte olma, Türkiye’nin ve KKTC’nin de dahil olacağı Avrupa üzerinden bir enterkonnekte sisteme dahil olma, fuel oilden vazgeçme gibi olasılıkları sayan Tufan Erhürman, “Tüm bu ihtimaller varken, idarenin uzmanlarla oturup önümüzdeki 15 yıla ilişkin enerji politikası belirlemesi gerekir. Aklın yolu bu.” dedi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile hükümetin işi "ihalesiz" bir şekilde yapma yetkisi almak istediğini ifade ederek, bunun ülkenin geleceğine zarar verme riski taşıdığını vurguladı.

Hükümeti yasa tasarısını geri çekmeye ve uzmanlarla birlikte enerji politikası geliştirmeye çağıran Tufan Erhürman, bu yapıldıktan sonra herhangi bir şirketten hizmet alma ihtiyacının ortaya çıkması halinde alınabileceğini anlattı.

"İKTİDARA GELDİĞİMİZDE SÖZLEŞMEYİ İPTAL EDECEĞİZ"

Hükümetin enerji politikası geliştirmemesi halinde CTP olarak kendilerinin hükümete geldiklerinde bunu yapacaklarını anlatan Erhürman, “Uzmanlarla bu ülkenin enerji politikasını belirleyeceğiz ve eğer bu sözleşme oluşturacağımız enerji politikasının önünde bir engel oluşturursa, o zaman bu sözleşmeyi iptal edeceğiz.” dedi.

"ZARARI SİZE RÜCU EDECEĞİM"

Sözleşmenin tek taraflı iptali halinde ilgili şirkete tazminat ödenmesi gerekebileceğini de anlatan CTP lideri, İyi İdare Yasası’nın 22'nci maddesine atıfta bulunarak, İdarenin kendi işlem, ihmal ve eylemlerinden doğan zararı gidermekle yükümlü olduğunu ve zarar görenin zararı giderildikten sonra kusurlu işlem ya da eylemiyle zararın doğmasına sebebiyet veren kamu personeline mahkeme tarafından tespit edilen kusur oranında rücu (yönelmek) edeceğini kaydetti.

Göreve geldiklerinde, arz güvenliğini sağlamak ve daha ucuza enerji almak için gerekirse sözleşmeyi iptal edeceklerini yineleyen Erhürman, bugünkü yetkililere, kusurlu işlem ya da eylemiyle zararın doğmasına sebebiyet verdikleri için mahkeme tarafından tespit edilen kusur oranında rücu edeceğini de söyledi.

AMCAOĞLU İLE POLEMİK

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın konuşması sırasında Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu yerinden “Geçmişte yapılanın yanlış olduğunu kabul ediyorsunuz." diye konuştu. Bunun üzerine Erhürman, “Siz geldiğinizde feshederdiniz sözleşmeyi ve dava açardınız.” yanıtını verdi.

“Benim derdim çocuklarımızın gelecekte ucuza, çevreci ve arz güvenliği olan enerji kullanması.” diyen Tufan Erhürman, bu dönemde imzalanacak sözleşmenin CTP iktidara geldiğinde ucuza, çevreci ve arz güvenliği olan enerji kullanılmasının önünde engel teşkil etmesi halinde sözleşmeyi iptal edeceğini tekrarladı ve “Sözleşmenin iptali durumunda şirket dava açarsa ve tazminat ödersek size rücu davası açmak zorundayım.” dedi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Önünüzde 4 senelik süre varken ihalesiz şekilde sözleşme imzalama yetkisi mi istiyorsunuz? Siz bu ülkenin 15 senelik geleceğini ipotek altına alıyorsunuz.” dedi.

Tufan Erhürman, enerjide yanlış politikaların Kıbrıs Türk halkını yok edeceğini de belirterek, yaşananların Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatleri çerçevesinde çözüleceğini söyledi.

Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile "su ve elektrik temini ile ilgili büyük projeler için toplam süresi 20 (yirmi) yıla kadar doğrudan alım" öngörülüyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı 2 Mart akşamı BRT'de, yasadaki değişikliğin AKSA ile olan mevcut sözleşmenin uzatılabilmesi için yapıldığını açıkça dile getirmişti.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) ile Aksa arasında 2003 yılında 5 yıllık sözleşme yapılmış, 2009 yılında ise 15+3 yıllık yeni sözleşme imzalanmıştı. Eğer +3 yıllık uzatma gerçekleşmezse, Aksa ile olan sözleşme 2024 Mart ayı itibarıyla sona erecek.

Aksa, 2003 yılında faaliyete geçen Kalecik Enerji Santrali'nde akaryakıtla KKTC için elektrik üretimi yapıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam