Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Ahmet Kaptan, kamuoyunun gündemini hala meşgul eden ve birçok tartışmayı beraberinde getiren Ercan Havaalanı’nın özelleştirilmesine dair çapıcı tespitlerde bulundu. Kaptan, 1975 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Ercan’ın artık ülkenin öz kuruluşu olmaktan çıkarak, Taşyapı’nın egemen olduğu bir yer haline geldiğini kaydetti.
KKTC devletinin artık Ercan’da söz sahibi olmadığını savunan Kaptan, “Taşyapı Ercan’ı ele aldı. Devlet artık sözünü geçiremiyor. Nasıl ki İngiliz Üsleri’nin egemenliği İngilizlerdedir. Ercan da Taşyapı’nın egemenliği geçer. Yani Ercan KKTC sınırları dışında ayrı bir egemen bölgedir” dedi.
Ercan’ın Taşyapı’ya devredildiği 9 Ocak 2013 tarihinden itibaren devletin Ercan’dan alması gereken vergileri de alamadığını söyleyen Kaptan, durum böyleyken işletmenin kazandığı miktara dikkat çekerek, “Düşünün bilet kesen her yolcudan 15 Euro Ercan’ın hesabına düşüyor. Uçaklar ise aydınlatma için 35 Euro ödüyor. Konaklayan veya 3 saati geçiren her uçaktan da ton başına 4 Euro alınıyor. Taşyapı, sadece yolcu ve konaklama kalemlerinden Nisan 2014 ve Nisan 2015 yılları arasında toplam 35 milyon Euro kazandı” dedi.
Ercan’ın özelleştirilmesine karşın güvenliğini 2 buçuk yıldır hala polisin sağladığını anlatan Kaptan, “Meclis denetleme görevini yapmak için ne bekliyor? “Senin yapmadığın hizmeti ben yapıyorum o zaman onun parasını bana vereceksin” neden denilemiyor?” şeklinde sordu.
Sılay TAŞKAN
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Ahmet Kaptan, kamuoyunun gündemini hala meşgul eden ve birçok tartışmayı beraberinde getiren Ercan Havaalanı’nın özelleştirilmesine dair çapıcı tespitlerde bulundu. Kaptan, 1975 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Ercan’ın artık ülkenin öz kuruluşu olmaktan çıkarak, Taşyapı’nın egemen olduğu bir yer haline geldiğini kaydetti.
“Devredilene kadar hizmetlerinde aksaklık olmadı”
Ülke olarak en büyük problemimizin yaptığımız işleri sahiplenmemek olduğunu söyleyen Kaptan, “İmza attığımız güzellikleri birisi eleştirdiği zaman boynumuzu erken büküyoruz” dedi. Ercan Havaalanı’nın İngilizlerden kalma küçük bir pistte hayatına başladığını ve üzerinden ilk etapta 28 kişilik yolcu uçaklarının kalktığının hatırlatan Kaptan, “Geçmişte Ercan Havaalanı için yapılan işler gerçekten başarılı idi ve uluslararası bir havaalanın tüm özelliklerine sahipti. 9 Ocak 2013’te devlet Ercan’ı devredene kadar, verilen hizmetlerde herhangi bir aksaklık olmamıştı” dedi.
Kaptan, Ercan Havaalanı’nda bazı siyasi partilerin üzerinde kurduğu hegemonya nedeniyle teknik hizmetlerden alınması gereken devlet payının alınamadığını ve bazı giderlerin halka ödetildiğini söyleyerek, buna rağmen Ercan’ın devlet kasasına yılda 12 milyon bıraktığına dikkat çekti.
Devasa rakamlar
Ercan’ın Taşyapı’ya devredildiği 9 Ocak 2013 tarihinden itibaren ise devletin Ercan’dan alması gereken vergileri alamadığını söyleyen Kaptan, durum böyleyken işletmenin kazandığı miktara dikkat çekerek, “Düşünün bilet kesen her yolcudan 15 Euro Ercan’ın hesabına düşüyor. Uçaklar ise aydınlatma için 35 Euro ödüyor. Konaklayan veya 3 saati geçiren her uçaktan da ton başına 4 Euro alınıyor” dedi. Kaptan Ercan’ı devralan Taşyapı’nın sadece yolcu ve konaklama kalemlerinden Nisan 2014 ve Nisan 2015 yılları arasında toplam 35 milyon Euro kazandığına dikkat çekerek, “ Bu rakamlar iş yerlerinden alınan paralardan hariç. Duty Free’den geçen her yolcudan da iddialara göre 2 Euro alınıyordu” şeklinde konuştu.
“Meclis neden denetlemiyor?”
Ercan’ın özelleştirilmesine karşın güvenliğini 2 buçuk yıldır hala polisin sağladığını anlatan Kaptan, “Meclis denetleme görevini yapmak için ne bekliyor? “Senin yapmadığın hizmeti ben yapıyorum o zaman onun parasını bana vereceksin” neden denilemiyor?” diye sordu. Kaptan, Başbakan’a, Başbakan Yardımcısı’na ve Ulaştırma Bakanı’na defalarca uyarıda bulunduklarını kaydederek, “Bizim teşkilat yasamızda sıkıntılar olduğunu ilettik Hatta bunları da bir kenara bırakıp, havaalanındaki güvenliğin önemini anlattık. Bu meydanda olası bir uçak kazası yaşanırsa doğru düzgün kıyafeti bile olmayan itfaiyecilerin müdahale edemeyeceğini söyledik. Doğru düzgün oksijen tüpü olmadığını anlattık ama bize lütfedip geri dönüş yapmadılar” dedi.
“KKTC’nin egemenliği Ercan’da geçmez”
Ercan’daki başıboşluğun, denetimsizliğin ve sıkıntıların, işletmenin Taşyapı’ya devredilmesinden kaynaklı olduğunu vurgulayan Kaptan, “Taşyapı Ercan’ı ele aldı. Devlet artık sözünü geçiremiyor. Nasıl ki İngiliz Üsleri’nin egemenliği İngilizlerdedir. Ercan da Taşyapı’nın egemenliği geçer. Yani Ercan KKTC sınırları dışında ayrı bir egemen bölgedir” dedi.