DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
GBP 41,0337 -0.05%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21631790,44%

Engelli bir ülkeyiz !

ABONE OL
23 Ekim 2016 12:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

 

Caddelerde, sokaklarda, kaldırımlarda, parklarda, kısacası tüm çevrenin düzensiz olmasının engellilere sorun yarattığına dikkat çekenSuay, “Lefkoşa’daki kaldırımlar hem düzensiz, hem engellerle doldurulmuş, hem de yetersizdir. Yani iniş çıkışlarda rampa dahi bulunmuyor. Bu durumda da ortopedik engelli bireyler, tekerlekli sandalye ile hareket ederken çok büyük sıkıntılarla karşılaşıyor” dedi

 

Kaldırımlarda görme engelliler için hissedilebilir yüzeyler olmadığına dikkat çekenSuay,“Zaten yeterli düzeyde olmayan kaldırımların çoğunda da duyarsızlık sonucu park edilmiş otomobiller, işyeri tabelaları, çiçeklikler, çöp kovaları karşımıza çıkıyor”

 

Çevre engelleri kadar, eğitim ve siyasi engellerin de engellilerin önüne adeta bir set ördüğünü vurgulayan Suay, “özel eğitim noktasında büyük zorluklarla karşılaşıyoruz. Hem mimari altyapının olmaması, hem de özel eğitim desteğinin ihtiyaca cevap verememesi ile zor durumda kalan çok sayıda genç kardeşimiz ve ailelerimiz var

 

Eniz ORAKCIOĞLU

 

Engelli sorunları ile ilgili Yeni Bakış’a konuşan Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, sorunların başında çevre engellerinin geldiğini, çevre engelleri kadar, eğitim ve siyasi engellerin de engellilerin önüne adeta bir set ördüğünden bahsetti. Suay, “Engelliler, sahip çıkılmayı ya da özel haklara sahip olmayı beklemiyor. Engelliler, sosyal devlet anlayışı üzere engelsiz bir yaşam sürmeyi amaçlıyor. Bu meseleyi doğru okumalı ve anlamalıyız. Bu amaçlarımız doğrultusunda mücadelelerimize ve gayretimize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

“Sosyal devlet olamamamız hayatı zorlaştırıyor”

Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay,engelli bir bireyin hayatını gözü, kulağı, ayağı gibi uzuvlarını yeterli düzeyde kullanamamasının zorlaştırmadığını, “Engelli bireyler için hayat engellileri düşünmeden, daha doğru bir tabirle sosyal devlet anlayışını benimsemeden atılan adımlar zorlaştırır. Sosyal devlet olamamak, duyarsız ve bilinçsiz olmak bu adımların başında yer alıyor” şeklinde konuştu.

 

“Sorun başında çevre engelleri geliyor”

Engelli bireyler olarak çok sayıda sorunla karşılaştıklarının altını çizen Suay, “Sorunların başında ise hiç kuşku yok ki çevre engelleri geliyor. Çevre engelleri, caddelerin, sokakların, kaldırımların, parkların, kısacası tüm çevrenin düzensiz olmasıdır. Özellikle Lefkoşa’daki kaldırımlar hem düzensiz, hem engellerle doldurulmuş, hem de yetersizdir. Yani iniş çıkışlarda rampa dahi bulunmuyor. Bu durumda da ortopedik engelli bireyler, tekerlekli sandalye ile hareket ederken çok büyük sıkıntılarla karşılaşıyor. Kaldırımlarda görme engelliler için hissedilebilir yüzeyler olmadığı gibi büyük oranda engellerle doludur. Yani zaten yeterli düzeyde olmayan kaldırımların çoğunda da duyarsızlık sonucu park edilmiş otomobiller, işyeri tabelaları, çiçeklikler, çöp kovaları karşımıza çıkıyor. Bu engellerin sonucunda ortaya çıkan tabloyu tahmin edebiliyorsunuz sanırım” diye konuştu.

 

“Siyasi engeller, engellilerin önünde set”

Çevre engelleri kadar, eğitim ve siyasi engellerin de engellilerin önüne adeta bir set ördüğünden bahseden Suay, “KKTC Engelliler Dayanışma Derneği olarak özellikle eğitim konusunda ciddi anlamda mücadele veriyoruz. Çünkü eğitimin insan hayatının sadece bugününe değil, yarınına da destek olacağının bilincindeyiz. Buradan yola çıkarak ifade etmeliyim ki okullarımız tüm engelliler için neredeyse yüzde 100 oranında yetersiz. En önemlisi de özel eğitim noktasında büyük zorluklarla karşılaşıyoruz. Hem mimari altyapının olmaması, hem de özel eğitim desteğinin ihtiyaca cevap verememesi ile zor durumda kalan çok sayıda genç kardeşimiz ve ailelerimiz var” dedi.

 

“Engelliler dairesi şeklinde bir yapı oluşturulmak isteniyor”

Saymakla bitmeyecek sorunlarla boğuştuklarına dikkat çeken Suay, “Anlatılacak çok sorun var çünkü, Ancak son dönemde atılan bir adımla gerçekten camia olarak umutlandık diyebilirim. Çalışma Bakanlığı bünyesinde engelliler dairesi şeklinde bir yapı oluşturulmak isteniyor. Dairenin amacı, engellilerle alakalı tüm işlemlerin tek bir çatı altından sürdürülebilmesi ve buna bağlı olarak da her alandaki takibin daha kolay yapılabilmesi. Hazırlık aşamasında olan bu çalışmada doğru adımlar atıla bilinirse, gerçekten çok faydalı işlerle karşılaşabileceğimize inanıyorum. Bu konudaki düşünce, fikir ve tecrübelerimi yetkililerimizle paylaştım. Umut ediyorum ki amacına tam manasıyla hizmet edebilen bir yapının oluşumuna kısa vadede şahit olabiliriz” şeklinde konuştu.

 

“Engelliler,engelsiz bir yaşam sürmek istiyor”

Suay, sözlerine şu şekilde son verdi; “Her fırsatta hep şunu vurguluyorum. Engelliler, sahip çıkılmayı ya da özel haklara sahip olmayı beklemiyor. Engelliler, sosyal devlet anlayışı üzere engelsiz bir yaşam sürmeyi amaçlıyor. Bu meseleyi doğru okumalı ve anlamalıyız. Bu amaçlarımız doğrultusunda mücadelelerimize ve gayretimize devam edeceğiz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam