DOLAR 32,1627 -0.13%
EURO 35,1519 0.08%
GBP 41,0805 0.14%
ALTIN 2.469,840,10
BITCOIN 21172135,97%

Enerji maliyetleri üretimi baltalıyor

ABONE OL
9 Ağustos 2018 09:32
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, Sanayi Odası’nın hellimin coğrafi tescilini aldıktan sonra Türkiye’deki üreticilerin üretimlerini durdurmaları için dava açtığını, bazı firmalarla ilgili dava sürecinin ise devam etmekte olduğunu belirtti 


Avunduk, Türkiye’deki üreticilerin hellim ihtiyaçlarını yerel üreticilerden karşıladıklarını belirterek, bazı işletmelerin ısrarla bu yolu tercih etmediklerini kaydetti


Avunduk, üretim sektörü olarak hükümetten de birtakım beklentileri olduğunu ifade ederek, ekonomik tedbirlerin iyileştirilmesinin yanında döviz kaynaklı artan girdi maliyetleri konusunda önlem talep etti


Avunduk, özellikle enerji maliyetlerinin ciddi anlamda arttığına dikkat çekerek, sanayicilerin bir nebze olsun nefes almaları için çalışma yapılmasını istedi


Avunduk, dünyadaki ekonomik dalgalanmaların sektörleri de etkisi altına aldığına dikkat çekerek bu noktada tanınmamışlığın büyük sıkıntı yarattığını ifade etti



Deniz ABİDİN

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, Sanayi Odası’nın hellimin coğrafi tescilini aldıktan sonra Türkiye’deki üreticilerin üretimlerini durdurmaları için dava açtığını ve yapılan çalışmalar neticesinde üretimden yavaş yavaş vazgeçildiğini belirtti. Avunduk, Türkiye’deki üreticilerin bu ihtiyaçlarını yerel üreticilerden karşıladıklarını belirterek, bazı işletmelerin ise bu yolu tercih etmediğini kaydetti. Avunduk, bu firmalardan birinin Sütaş olduğunu belirterek, Sanayi Odası olarak bildirimde bulunduklarını, ancak sonuç vermemesi üzerine yasal yo-

la başvurduklarını söyledi. Avunduk, mahkeme yoluyla Sütaş’ın hellim üretiminin durdurulduğunu anlatarak, ara emri alındığını ve üretim yapılmadığını, mahkeme sürecinin devam etmekte olduğunu kaydetti. Candan Avunduk, bir diğer firmanın ise Muratbey olduğunu belirterek, bu firmanın ise üretimlerine devam ettiğini, firmayı, hellim üretimini durdurması için mahkemeye verdiklerini söyledi. Bu firmayla da mahkeme sürecinin devam etmekte olduğunu ifade eden Avunduk, “bizim bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de hellim üreten başka bir firma yok” dedi. Avunduk, Pınar markası olarak görülen hellim peyniri adı altında piyasaya sürülenin KKTC’deki bir firma adı altında üretildiğini belirtti. 

“İçte ve dışta ciddi bir problemle karşı karşıya değiliz”

Avunduk, dünyadaki ekonomik dalgalanmaların sektörleri de etkisi altına aldığını belirterek, ülke içinde ya da dışarıda ciddi bir problemle karşı karşıya olunmadığını söyledi. Avunduk, ülke olarak tek problemin tanınmamışlık olduğunu belirterek, Avrupa Birliği ülkelerine ürün satılamadığını kaydetti. Avunduk, özellikle İngiltere pazarının kapalı olduğunu ifade ederek, diğer ülkelerin de ürün almakta çekinceli olduklarını söyledi. 

“Hellimin tescili askıda bekliyor”

Candan Avunduk, Rum tarafının 2008 yılında hellimin coğrafi tescilini yapacaklarını duyurdukları andan itibaren Sanayi Odası’nın hellime sahip çıktığını belirterek, bu sürecin içinde olduklarını kaydetti. Avunduk, AB Koordinasyon merkezi başta olmak üzere imalatçılar birliği ve sanayi odasının karara karşı itirazda bulunduklarını hatırlatarak, Avrupa Komisyonunda hellimin coğrafi tescilinin askıda beklediğini söyledi.

“Tüm sektörleri sıkıntılı günler beklemektedir”

Avunduk, ikinci ülkelere ihracat yapılmasından dolayı bir artının olduğunu, dövizin yükselmesinden dolayı gelirlerin de arttığını kaydetti. Avunduk, sütün tüm girdilerinin dövizden kaynaklı maliyetinin arttığını söyledi. Candan Avunduk, ancak dövizin genel olarak yükselmesinden dolayı genel anlamda tüm sektörleri sıkıntılı günler beklediğini belirtti. 

Avunduk, “Dövizin yükselmesinin sebebi biz değiliz” diyerek, vatandaşın, sanayicilerin ve iş insanlarının etkilenmekte olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti, “yangın yerindeyiz, toplumsal birlikteliğe ihtiyacımız vardır. 

Hükümet edenlerle onları yöneten insanların toplu olarak bir seferberliğe ihtiyacı vardır. Önümüzde bizi zor günler bekliyor. Ancak bu zor günler aşılamayacak günler değildir. Ekonomik alanda akılcı çözümler bulmamız gerekir” diye konuştu. 

“Ekonomik tedbirler bir adım daha ileri taşınmalı”

Avunduk, hükümetten beklentilerinin olduğunu, alınan ekonomik tedbirlerin bir adım daha ileriye taşınması gerektiğinin altını çizdi. Avunduk, birçok alışverişin döviz yoluyla yapılmakta olduğunu ifade ederek, sanayicilerin girdi maliyetinin artmış durumda olduğunu kaydetti.

Avunduk, özellikle enerji maliyetlerinin ciddi anlamda arttığını belirterek, sanayicilerin bir nebze olsun nefes almaları için çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

Çıkması gereken bazı yasalarla ekonomik şartların biraz daha düzeltilebileceğini belirten Avunduk, iş mahkemelerinin kurulması ve bilanço düzenlemelerinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam