DOLAR 32,5033 -0.13%
EURO 35,0019 0.32%
GBP 40,7842 0.32%
ALTIN 2.425,470,11
BITCOIN 2092553-3,25%

En Büyük Gyö Alev Aldı

ABONE OL
13 Haziran 2015 08:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Gazimağusa’nın Derinya bölgesinde saat 15.00 sıralarında çıkan yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle Kapalı Maraş’a sıçradı. Askeri birlik 1. bölük yakınlarındaki kilise civarında başlayan yangın, kısa sürede çok geniş bir alana yayıldı. Yangına ilk müdahaleyi Gazimağusa İtfaiye ve Sivil Savunma Teşkilatı ekipleri yaparken, Kapalı Maraş’taki birçok binanın da alev aldığı görüldü. Yangının yayılması ihtimaline karşı orduevi ve DAÜ yurtlarında tahliye çalışması yapıldı. Türk makamlarının mücadele için kriz masası oluşturduğu ve şiddetli rüzgarın etkisiyle uzunca bir süre kontrol altına alınamayan yangında Rum makamları da harekete geçti.

 

Üsler de müdahaleye katıldı

Rum makamları, İtfaiye birimlerinin yangının Güney Kıbrıs’a yayılması ihtimaline karşı teyakkuzda olduğunu ancak KKTC makamlarının izni olmadan Maraş bölgesindeki yangına müdahale edemeyeceğini duyurdu. Yangında polis, itfaiye, Sivil Savunma Teşkilatı ve belediye ekipleri yanında, bölgedeki tüm sivil tankerlerden de takviye istendi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yangının söndürülmesi çalışmalarında gerekli görülürse BM Barış Gücü, İngiliz Üsleri ve Güney Kıbrıs’la işbirliğinden kaçınılmaması gerektiğini ilgili makamlara iletmesi üzerine üslerden 2 helikopter de saat 18.00 itibariyle yangına müdahale çalışmalarına katıldı.

 

Türkiye’den söndürme uçağı geldi

Rum makamları, her türlü yardıma hazır olduklarını Sözcü Hristodulidis aracılığıyla KKTC’deki yetkililere iletmesine rağmen, Güney’den yardım kabul edilmedi. Saat 19.30 itibariyle Türkiye’den gelen yangın söndürme uçağı söndürme çalışmalarına başladı. Türkiye’den gelen uçağın müdahaleye başlamasının ardından üslere ait uçaklar bölgeden ayrıldı. Saat 20.00 itibariyle kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmaları uzun saatler boyu devam etti.

 

Güney’le başından irtibat beri irtibat halindeydi

Yangının kontrol altına alınmasından sonra da açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, “Rum sözcü Nikos Hristodulidis’le ile sürekli irtibat halindeydik. Bu irtibatlaşma esnasında ben kendisine yerden müdahale ihtiyacı doğmayacağı bilgisini aldığımızı, ancak havadan müdahale ihtiyacının daha yüksek olduğunu ve herhangi bir ihtiyaç halinde hızlı katkı alabilmemiz için alarm durumuna geçip hazır olmalarını rica ettim. Kendisi de buna olumlu karşılık verdi. Yangın helikopterlerini alarm durumuna geçirdi. Sürekli irtibatlaştık. Sonunda çok şükür ihtiyaç kalmadan yangın söndürülmüş oldu. Kendilerine teşekkür ettik. Ve alarm durumunu kaldırdılar” dedi.

 

Hüdaoğlu: Yanan bölge daha çok kuru ot

 Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu , bölgede zaman zaman parlamalar görüldüğünü ve soğutma işlemlerinin sürdüğünü bildirdi. Çalışmaların sabaha dek süreceğini belirten Hüdaoğlu, yanan bölgede daha çok kuru otlar, az sayıda ağaç ve bazı eski, yıkık durumda binalar bulunduğunu söyledi.

“Helikopterler ve uçağın büyük katkısı oldu”

Yangından etkilenen bölgenin bir kilometre karelik alan olduğunun tahmin edildiğini ancak kesin verilerin daha sonra elde edileceğini ifade eden Hüdaoğlu, İngiliz üslerinden gelen iki yangın söndürme helikopteri ile Türkiye’den gelen uçağın, söndürme çalışmalarına büyük katkısı olduğunu belirtti. Kapalı Maraş’taki yangın söndürme çalışmalarına itfaiye, askeri birlikler, Sivil Savunma Teşkilatı ve belediyelerden ekipler yanında iş aracı ve tankeri olan vatandaşlar da katıldı.

Yetkililer incelemede bulundu

Bu arda, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler ile diğer yetkililer de yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.Bu arada, yangının kontrol altına alınmasıyla, Maraş bölgesinde bulunan Orduevi ve DAÜ’ye ait yurtlarda kalanlar da tekrar kaldıkları yerlere döndü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam