DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20453930,79%
En az 78 ölü: Frontex batmadan bir gün önce tekneyi Yunanistan’a bildirmiş

En az 78 ölü: Frontex batmadan bir gün önce tekneyi Yunanistan’a bildirmiş

ABONE OL
16 Haziran 2023 08:45
En az 78 ölü: Frontex batmadan bir gün önce tekneyi Yunanistan’a bildirmiş
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

İtalya’ya gitmek için Libya kıyılarından denize açılan içi göçmen dolu bir tekne önceki gün Yunanistan'ın güneybatısındaki Pilos açıklarında battı.

Şu ana kadar denizden 78 kişinin cesetleri çıkarıldı, 104 kişi kurtarıldı. Yüzlerce kişi ise kayıp.

Denizdeki göçmenlere acil yardım hattı hizmeti veren Alarm Phone'a göre teknede yaklaşık 700 kişi bulunuyor. Bunların 100 kadarının çocuk olduğu belirtiliyor.

Yunan Sahil Güvenliği kurtarılan göçmenlerin 47'sinin Suriye, 43'ünün Mısır, 12'sinin Pakistan ve 2'sinin Filistin vatandaşı olduğunu açıkladı.

Arama kurtarma çalışmaları hala devam ediyor.

Facianın ardından Yunanistan'da 3 gün yas ilan edildi.

Yunan Radyo ve Televizyon Kurumu ERT, olayla ilgili olarak, tümü Mısırlı 9 kişinin "insan kaçakçılığı" suçlamasıyla gözaltına alındığını duyurdu.

İlk belirtilere göre, teknede kapasitesinin çok üzerinde yolcunun olduğu ve göçmenlerin güverteye yığıldıkları tespit edildi.

FRONTEX: TEKNE ALABORA OLMADAN ÖNCE YUNANİSTAN'A BİLDİRDİK

Diğer yandan Avrupa Birliği'nin sınır koruma ajansı Frontex'in Direktörü Hans Leijtens, Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında, düzensiz göçmenleri taşıyan ve alabora olan balıkçı teknesini tespit ettiklerini ve Yunanistan yerel makamlarına bildirdiklerini söyledi.

Hans Leijtens Alman Süddeutsche Zeitung'a yaptığı açıklamada, "Salı günü iş arkadaşlarım, içinde muhtemelen insan kaçakçıları tarafından sıkıca bir araya getirilmiş 600 kişinin Yunanistan'a doğru gittiği balıkçı teknesini tespit etti. Görevimiz olduğu üzere tekneyi yerel makamlara bildirdik. Teknenin çarşamba günü batmış olması ve trajik bir kazanın daha yaşanmış olması son derece üzücü." dedi.

Leijtens, tam olarak ne olduğunu ve nasıl daha fazla koruma sağlayabileceklerini açıklığa kavuşturmak üzere doğrudan Yunanistan'a uçtuğunu vurguladı.

TEKNEYE MÜDAHALE EDİLMEDİ Mİ?

BBC'nin Yunan medyasından aktardığına göre, Yunanistan makamları da teknenin yerini tespit etti, daha sonra teknedekilerle irtibata geçti.

Yunan yetkililer, teknenin tespit edilmesinden birkaç saat sonra alabora olduğunu belirtiyor.

Alarm Phone adlı kuruluş, Yunan sahil güvenliğinin, yardım göndermeden saatler önce teknenin zor durumda olduğunu fark ettiğini belirtti.

Kuruluş, teknedeki göçmenlerin "Yunanistan'ın korkunç ve sistematik geri itme pratikleri" nedeniyle, Yunan yetkililerin yardımını istememiş olabileceğini de ekledi.

Pilos Savcılığı kazayla ilgili soruşturma başlattı.

ATİNA'NIN SİCİLİ KABARIK

Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF), Yunanistan'ın sığınmacıları hukuksuz bir şekilde Türkiye'ye geri gönderdiğini raporlamış, Frontex'in de Fabrice Leggeri döneminde bundan haberdar olduğu hatta bazılarını kısmen finanse ettiği ortaya çıkmıştı.

Geri itmelere ilişkin görüntüler de kamuoyuyla paylaşılmıştı.

ABD basını da konuyu işlemiş, şişme bota bindirilen sığınmacıların denize bırakıldıkları görüntülere yer verilmişti.

Yunanistan ise sınırlarında hukuk dışı bir geri itme olduğu iddialarını reddediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam