DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20564392,76%

Elektriği özelleştirmenin formülleri

ABONE OL
7 Haziran 2018 09:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin elektriğin özelleştirilmesinden yana olduğu savunuldu.


Nami’nin, KIB-TEK’i güçlendirmek ve fiyatların aşağıya düşürmek yerine elektriği özele devretmek istediği ileri sürüldü.


İhale kanununa ters ve geçmiş dönem son bakanlar kurulu toplantısında onaylanan şaibeli çöp telef ihalesinin ise elektrik konusunda, Enerji Bakanı Nami’nin can simidi olduğu iddia edildi.

Yeni BAKIŞ

Geçmiş UBP yönetimlerinde elektrik konusunda yaşanan vizyonsuzluğun bugün bir benzerinin mevcut hükümetin Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nda da yaşandığı savunuldu. Elektrik kurumu yetkililerinin yeni santral alımı konusundaki ısrarlı taleplerine karşın Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin ise, KIB-TEK’i güçlendirmek ve fiyatların aşağıya düşmesini sağlamak yerine, elektriğin özelleştirilmesine sıcak baktığı öne sürüldü.

Bakan Nami’nin bu tutumu ise akıllara şu soru işaretlerini getiriyor:

– Tedbir almayan enerji bakanlığı Kıb-Tek’i UBP gibi uçuruma mı sürüklüyor? – 

– Bakanlık, Kıbrıs Türkü’nü öyle bir noktaya getirip de “Yeter artık” dedirtip KIB-TEK’i satmaya mı çalışacak?

– İşadamı kökenli Ekonomi Bakanı ile UBP zihniyeti arasında fark var mı? 

– Ekonomi bakanı Nami’nin KKTC’nin elektrik açığını nasıl kapatacağına yönelik öngörüsü nedir?

– Sn Bakanın kafasında olan, Türkiye’den elektrik getirilmesi ise, bu yöndeki girişimlere bugünden başlansa bile, elektriğin KKTC’ye ulaşması en iyi ihtimal üç veya  beş yılı bulacak. Bu arada,  KKTC’nin statüsünden dolayı bunun pek de mümkün olmayacağı üzerinde duruluyor.

– Sn Bakan mevcut sıkışıklığı ortadan kaldırmak için Güney Kıbrıs’tan elektrik almayı çözüm olarak görüyorsa, bunun pek garantisi yok. Güney’in talep edilen elektrik oranı kadar elektrik verip veremeyeceği belli değil ve Rum’a bağımlılığın arkasından özelleştirmenin geleceği kuşkusuz. 

–  Kuruma ilave santrallar alınmasına Bakanlığın karşı olduğunu herkes biliyor. Niye, çünkü elektrik kurumunun ayakta kalmasını sağlayacak tek çözüm bu.

-Bakanlık bu noktada, katı atıktan, yani çöplerden elektrik üretimi projesine sarılıyor. Geçmiş hükümet böyle bir karar almıştır. Ekonomi ve Enerji bakanlığı bu kararı incelemeye alacağına, projenin devamından yana bir tavır iziliyor.

-Sivil toplum örgütleri dahil, konunun uzmanlarının ısrarla “Ülkede gerektiği kadar çöp yoktur” demelerine rağmen, proje ısrarla gündemde tutuluyor.

-Projeyle ilgili yapılan hesaplamalarda, tüm olumsuzluklarına rağmen bu proje hayata geçse bile üretim ihtiyacının yanında devede kulak kalacak.

-Burada can alıcı nokta ise, çöplerden üretilecek elektrik, bugüne nazaran bile daha pahalı olacak.

– Katı atık projesi ile üretilecek elektriğin üretim maliyeti yaklaşık 12 USD cent. Teknecikteki santraller ile Kalecik’teki santrallerin üretim maliyetleri yine yaklaşık 7 USD cent. Yani kilovat/saat başına katı/kirli atık projesi ile üretilecek elektrik 5 USD cent daha pahalı. Kıb-Tek’in gündeminde doğal gaza geçme var. Bu gerçekleştiğinde ise fark 8 USD cent’e çıkacak.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam