DOLAR 32,4796 0.31%
EURO 35,0406 -0.18%
GBP 41,6490 0.84%
ALTIN 2.324,800,23
BITCOIN 22960652,35%

Eide: Daha çok iş var

ABONE OL
23 Temmuz 2015 20:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması amacıyla iki lider arasında yapılan müzakerelerde somut bir gelişme sağlandığını; ancak yapılması gereken çok zor iş olduğunu da vurguladı. Eide çarşamba günü BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Bayan Lisa Buttenheim ile birlikte BM Güvenlik Konseyi üyelerini Kıbrıs müzakereleri hakkında bilgilendirdi.

Bilgilendirmenin ardından basına açıklamada bulunan Eide, bilgilendirme sırasında “müzakerelerin çok iyi bir iklimde gerçekleştiğini, somut bir gelişme olduğunu; ancak yapılması gereken daha çok iş olduğunu” vurguladığını söyledi.

Kaybedecek zaman yok

Eide, her iki liderin zor iş ve tavizlerle karşı karşıya bulunduklarını ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin kaybedecek zaman olmadığını ve yaratılan ivmenin devam etmesinin, ilgili tarafların yapılan müzakerelere olumlu katkıda bulunmaları gerektiğini de vurguladıklarını söyledi. Avrupa Birliği’nin Kıbrıs müzakerelerine katkısı konusuna değinen Eide, kendisi ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Junker’in Avrupa Birliği ile BM temsilcisi olan kendisi arasında nasıl bir işbirliğinin sağlanması konusunda hem fikir olduklarını söyledi. Eide, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in Kıbrıs’ta BM İyi Niyet Misyonu’ndaki temsilciliğine Pieter Van Nuffel atanmasını da memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Takvim olsaydı bunaltıcı olurdu

Müzakerelerde takvim olup olmadığıyla ilgili bir soruya Eide, her hangi bir takvim olmadığını ve “eğer bir takvim olsaydı bu bunaltıcı olacaktı” yanıtını Verdi. Ve hem Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiades hem de Kıbrıs Türk toplumu lideri Mustafa Akıncı’nın defalarca kaybedilecek vakit olmadığını söylediklerini anımsattı. Eide, 11 Mayıs tarihinden beri her iki tarafın müzakerecileri arasında toplam 25 görüşme gerçekleştiğini ve iki liderin de sayısız kültür etkinlikler dâhil altı resmi görüşmede bulunduklarını söyledi.

BM destekliyor

Eide, Kıbrıs sorunundaki iki toplumlu çalışma grupları arasında da çok sayıda görüşme yapıldığını kaydederek müzakerelerin sürecinin liderlere ait bir süreç olduğunu ve bunun Birleşmiş Milletler tarafından desteklendiğini vurguladı.

“Hidrokarbon tartışılmıyor”

Hidrokarbon konusu hakkında bir soruya ise Eide, “gerçek şu; bu yeni aşamadan önce bu konu çözüldü. Hidrokarbonlar gelecek bir birleşik federal Kıbrıs’a ait” yanıtını verdi.
Eide, “Bunun için, şu an o kadar hareketlilik yok, gerçekten bir mesele değil,  tartışılan bir mesele değil, mesele zaten gelecekte sağlanacak bir çözümün temeli ışığında çözüldüğü için tartışılmaz” dedi.

BM Güvenlik Konseyi Başkanı ve Yeni Zelanda’nın BM Daimi Temsilcisi Gerard van Bohemen ise toplantının ardından açıklamada bulundu ve “hepimiz farklı bir deneyim yaşadık ve çok olumlu bir brifing aldık ve bu memnun edici idi. Bayan Buttenheim ve Sayın Eide adadaki atmosferden ve müzakerelerden duydukları iyimserliği ifade ettiler. Ancak gelecekte daha önemli zorluklarla karşı karşıya geleceklerini kabul ediyorum” dedi.

Toplantının ardından basına açıklamada bulunan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Bayan Lisa Buttenheim, Konsey üyelerinin toplantı sırasında iki liderin çalışmaları ve UNFICYP ve İyi Hizmetler Ofisi tarafından yapılan çalışmalara karşı oy birliğiyle bir destek ifade ettiklerini söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam