DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20496231,12%
“E-Vize Otomosyonu tekledi” iddiası

“E-Vize Otomosyonu tekledi” iddiası

ABONE OL
12 Haziran 2023 12:25
“E-Vize Otomosyonu tekledi” iddiası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yurt dışından gelecek olan kişilere online başvuru alınarak vize verilmesini sağlamayı amaçlayan E-Vize uygulaması için bekleyiş sürüyor.

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, 26 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, E-Vize sisteminin tüm yazılım aşamalarının tamamlandığını ve test aşamasına geçildiğini duyurmuştu. Sistemin uygulamaya sokulması için son aşama olan E-Vize Tüzüğü de, 31 Mayıs'ta toplanan Bakanlar Kurulu'ndan geçmişti.

Öztürkler, son açıklamasında bir tarih vermemiş, uygulamaya "kısa süre"de geçileceğini bildirmişti.

14 Kasım'da sonuçlanan ve 28 Kasım 2022 tarihinde tebliğ edilen 298-2022 sayılı E-Vize Otomosyon Sistemi ihalesinin şartnamesinde, proje süresi, sözleşmenin imza tarihinden itibaren 210 takvim gün olarak veriliyor.

Buna göre iki etaplı sistemin haziran sonunda uygulamaya geçmesi gerekiyor.

30 GÜN SÜRELİ İLK ETAP HALA FAALİYETE GEÇMEDİ

Şartnamede FAZ-I'in (Online Vize Başvuru Modülü) teslimi proje başlangıcından itibaren 30 takvim günü, FAZ-II'nin (Online Vize, Eşleştirme ve Entegrasyon) ise 180 gün olarak belirtiliyor.

30 günlük süresi olan ilk etapta modülün testleri ile birlikte devreye alınıp online vize verilmeye başlanması, 180 günlük ikinci etapta ise modülün diğer devlet kurumları ile entegre edilerek, faaliyete sokulması gerekiyor.

İlk etap, üzerinden 6 ay geçmesine rağmen faaliyete geçmedi.

İkinci etap için verilen süre de bu ay sonunda doluyor.

"OTOMASYON İHALE ŞARTLARINDAN ÇOK UZAK BİR NOKTADA"

YeniBakis Haber'in projede fiilen çalışan ekipten edindiği bilgilere göre, "ihaleyi alan şirketin ilk etabı vaktinde tamamlayamaması" nedeniyle, otomasyonun ihale şartlarından çok uzak bir noktada olduğu ve kısa bir süre içerisinde eksiksiz olarak tamamlanmasının mümkün olmadığı iddia ediliyor. 

Sistemin tamamlanabilmesi için İçişleri Bakanlığı'nın ya da diğer bakanlıkların hizmet satın almasının gerekebileceği de ileri sürülüyor.

ŞARTNAMEYİ HAZIRLAYAN YETKİLİYE GÖRE "SORUN YOK"

YeniBakis Haber, iddialar üzerine şartnameyi hazırlayan İhale Dosya Sorumlusu Cem Beyaz ile iletişime geçti. Beyaz, konuyla ilgili sorulara "yetkisi olmadığı" gerekçesiyle yanıt vermezken, "İhalenin koşulları gereği ne varsa yapılıyor." demekle yetindi:

"Size bu konuda pek bilgi veremem, varsayımlar üstüne kurulu bazı durumlar var, o yüzden size bilgi verecek konumda değilim. Bununla ilgili yetkililerimizle görüşürseniz daha iyi olur. Şartnameyi evet ben hazırladım ama bunun gidişatı ile ilgili ya da neler var neler yok gibi bilgiyi ben veremem. Bununla ilgili müsteşarımızla, bakanımızla görüşebilirsiniz. Bakanlığımızın yürütmüş olduğu bazı kurallar vardır, bu kurallar çalışıyor bir sorun yok, onların da detaylarını size ben veremem. İhalenin koşulları gereği ne varsa yapılıyor."

Yazılım ve hizmet alım (bakım hariç) ihalesi 3 milyon 850 bin TL bedelle Galaksity Bilişim LTD'ye verilmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam