DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
GBP 41,0337 -0.05%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21655950,56%

Durumumuz içler acısı

ABONE OL
24 Kasım 2018 08:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO ) Başkanı Mahmut Kanber, ekonomik nedenlerden dolayı esnafın çok zor durumda olduğunu belirterek, birçok iş yerinin kapandığını ya da kapanma noktasına geldiğini söyledi


Kanber, bu şekilde sayısal anlamda azlık veya çokluk üzerinden ekonomiyi ölçmenin söz konusu olmadığına da dikkat çekerek, işletmelerin, finansmanını borçlanarak sağlamakta olduğunu söyledi. Kanber, iş yerlerinin yükümlülüklerini yerine getirmek için çalışmak zorunda olduklarını belirterek, esnafın başka bankalardan kaynak alarak diğer bankaları kapattığını kaydetti


Kanber, rekabet ortamının kalite üzerinden değil de çokluk üzerinden birbirini ezerek rekabet durumuna gelmiş bir esnaf kitlesinin oluştuğunu belirterek, esnafın kaliteli yerine daha çok ucuz üretmek zorunda bırakıldığını, piyasanın karıştığını belirtti


“Kalkınmaya çalışsak da bütçe yüzde 50’nin üzeri katma değer olarak üretilmiyorsa bu sorunların hepsini bugün yaşamayanlar 2019 yılında bu durumdan etkileneceklerdir


Hep birlikte ekonomik kalkınma modelini daha gerçekçi bir şekilde uygulamamız gerekir. 2019 yılı bundan önceki yıllardan daha kötü geçeceği bir gerçektir”


Deniz ABİDİN 

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO ) Başkanı Mahmut Kanber, ekonomik nedenlerden dolayı esnafın çok zor durumda olduğunu belirterek, birçok iş yerinin kapandığını ya da kapanma noktasına geldiğini söyledi. Kanber, ne kadar iş yerinin kapandığına dair veri olmakla birlikte verinin istikrarlı olmadığını ve bir istatistiğe dayanmadığını belirtti.  Kanber, dükkanını kapatan esnafın gerekli bildirimi dahi yapamadığını ifade etti. Kanber, kapatmanın bir yükümlülüğü olduğunu, ancak bu yükümlülüğü yerini getiremeyen esnafın kapanış işlemlerini yapmadığını söyledi. 

“Bin 500 iş yeri kapatıldı”

Kanber, esnafın vergi dairesinden borcunu kapatamadığını, bu nedenle de kapanış işlemlerini yapamadığını ifade ederek, bu nedenle sayısal verilere çok da sağlıklı diyebilmenin mümkün olmadığını kaydetti. Kanber, tespit edildiği kadarıyla ülkede yaklaşık bin 500 işyerinin açılıp, bin 500’ünün kapandığını belirtti. Kanber, bunun ekonominin ne kadar istikrarsız olduğunu gösteren bir durum olduğunu anlatarak, geçtiğimiz yılın verisine göre bin 500 işyerinin kapatıldığını kaydetti. Kanber, bu yılın verilerinin hesaplanmadığını, ancak söz konusu rakamın geçmişe göre daha fazla olduğunun söylenebileceğini belirterek, açılan iş yeri sayısının ise geçmiş yıllara göre bu yıl daha az sayıda olduğunu söyledi. 

“İşletmeler borçlanıyor”

Kanber, bu şekilde sayısal anlamda azlık veya çokluk üzerinden ekonomiyi ölçmenin söz konusu olmadığını belirterek, işletmelerin finansmanını borçlanarak sağlamakta olduğunu söyledi. Kanber, iş yerlerinin yükümlülüklerini yerine getirmek için çalışmak zorunda olduklarına dikkat çekerek, esnafın başka bankalardan kaynak alarak diğer bankaları kapattığını, durumunu bu şekilde sürdürmek zorunda kaldığını kaydetti. Kanber, ülkede 30 binin üzerinde işletme varken ülke ekonomisine doğrudan vergi mükellefi olup, diğer tüm mükelleflerini yerine getirmemesine rağmen en çok kaynağı sağlayan grubun esnaf olduğunu belirtti. 

“Esnaf mücadele veriyor”

Mahmut Kanber, bulunduğu rekabet ortamının kalite üzerinden değil de çokluk üzerinden birbirini ezerek rekabet durumuna gelmiş bir esnaf kitlesinin olduğunu söyledi. Kanber, kaliteli yerine daha çok ucuz üretmek zorunda bırakılan esnaf nedeniyle piyasanın karıştığını kaydetti.

Kanber, esnafın önünü göremediğini, nasıl yatırım yapıp yapmayacağını kestiremediğini ifade ederek, ülkede tutunabilmek için bir mücadele içinde olduğunu söyledi. Kanber, bugün gelinen noktada Türk Lirasının değer kaybının yılların getirdiği bir durum olduğunu belirterek, ekonominin nasıl olması gerektiğinin yıllardır anlatılmakta olduğunun altını çizdi.

“Herkes her istediğini yapıyor”

İşletmelerin sayısının nüfusa göre belirlenmesi gerektiğini belirten Kanber, yıllardır serbest piyasa ekonomisi adı altında herkesin her istediğini yapabileceği bir ortamın yaratıldığını söyledi. Kanber, gelinen aşamada hükümetin bu durumu düzelmeye çalıştığını, ancak bunun kronikleşmiş bir hastalık olduğunu kaydetti. Kanber, bu ülkedeki insanların sermaye karşısında söyleyecekleri bir sözünün olmadığını, olsa bile yapacak iradeyi bulamamaktan dolayı orta sınıf olan küçük esnafın şimdi altta kaldığını belirtti. Kanber, bunun Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik ve sosyal anlamda çöküşünün bir ölçeği olduğunu kaydetti.

“İşyeri sayısı nüfusa göre düzenlenmeli”

Mahmut Kanber, bu durumdan kredi kaynağı vererek çıkmanın mümkün olmadığını belirterek, düzenlemenin nüfusa göre işyeri sayısının belirlenmesiyle olacağını söyledi. Kanber, planlı bir işletme politikasının belirlenmesi gerektiğine işaret ederek, sanayi bölgelerinin dışında küçük esnafın çarşının neresinde hangi çeşitliliğe göre olması gerektiği yönünde oda olarak yıllardır mücadele ettiklerini kaydetti. Kanber, her ekonomik krizden oldukça etkilenebilen bir toplum haline geldiğimize vurgu yaparak, bunun nedeninin kaynakları planlı kullanamamaktan kaynaklı olduğunu söyledi. 

“Turizm kaynakları topluma yansımıyor”

Kanber, büyük işletmelere bakıldığında, turizm ve yükseköğrenimin döviz girdisi olan işletmeler olduğunu belirterek, bunların karlılıklarının devam etmekte olduğunu söyledi. Kanber, ancak bu durumun da sürdürülebilir olmadığını belirterek, ülke koşulları tamam olmadığı zaman turizmin de tama gitmeyeceğinin altını çizdi. Kanber, “Turizm kaynakları topluma yansımadığı gibi topluma zarar veriyor” diyerek, turistin sokakta gezmediğini, kapalı usul turizmden faydalandırıldığını kaydetti. Kanber, turizmdeki bu durumun istihdama yansımadığının görülmekte olduğunu belirtti. 

“Yerel istihdam düştü”

Kanber, büyük sektörlerin kazanamamasının etkisinin toplumun hiçbir yerinde görülmediğini kaydetti. Kanber, yüzde 22’lik yerel istihdamın daha da düşürüldüğünün görüleceğini belirtti. Kanber, yükseköğretimde ise bugüne kadar sayısal anlamda sayıldığı için yarın öğrenci sayısı azaldığı zaman onların da durumunun iyi olmayacağını kaydetti. 

Kanber, ancak bu durumu öngörmenin mümkün olduğunu, ona göre politikalar belirlemek gerektiğini söyledi.

“Ekonomik kalkınma modeline ihtiyaç var”

Kanber, etkilenen ekonominin doğrudan bizim elimizde olmadığını söyleyerek, “Kalkınmaya çalışsak da bütçe yüzde 50’nin üzeri katma değer olarak üretilmiyorsa bu sorunların hepsini bugün yaşamayanlar 2019 yılında bu durumdan etkileneceklerdir” diye konuştu.  

Kanber, “Hep birlikte ekonomik kalkınma modelini daha gerçekçi bir şekilde uygulamamız gerekir. 2019 yılının bundan önceki yıllardan daha kötü geçeceği bir gerçektir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam