DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
GBP 41,0337 -0.05%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21682460,16%

Dolar 5’i test ediyor!

ABONE OL
27 Temmuz 2018 10:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Risk Yöneticisi ve Ekonomist Ertuğrul Buğrahan, Türk Lirası’nın sektörde kullanılan üç temel döviz kuru karşısında mart ortasında değer kaybederek aşağı yönlü negatif bir performans sergilediğinin altını çizdi  


Buğrahan, “TC Merkez Bankası faiz artışı beklenen Para Politikası Kararını açıklayarak, faizleri sabit tutma kararı aldı. Akabinde, Dolar 4.91’e fırlayarak yeni seviye 5’i test etmeye hazırlanıyor. Faizler sabit tutularak kurda devalüasyon göze alındı. Enflasyon ve dış borç azaltılmazsa hem faiz hem de kur kaynaklı maliyetler yükselmeye devam edecek gibi gözüküyor” dedi


KKTC’de koruyucu ve kar sağlayıcı başlıca yatırımları sıralayan Buğrahan, birçok önlemin yanı sıra gerekirse TL cinsinden borçlanarak, Türk mallarına dayalı tüketimin (eşya, giyim, yemek vs.) artırılması önleminin de alınabileceğine dikkat çekti


KKTC’de ev değerleri ve kiralar döviz bazlı olduğundan dolayı kiralar ve emlak satışlarının mal sahibine döviz nakit akışı sağlayacağının da altını çizen Buğrahan, “Orta ve uzun vadede Türk Lirası gelirinizi çeşitlendirecek ve krize karşı bir koruma enstrümanınız olurken, ayrıca karlılık artacaktır” diye konuştu

Özlem ÇİMENDAL

Risk Yöneticisi ve Ekonomist Ertuğrul Buğrahan, engellenemeyen döviz, faiz artışları ve alınabilecek tedbirleri Yeni Bakış’a değerlendirdi. 

TL üç döviz kuru karşısında ciddi düşüş yaşadı 

Türk Lirası’nın sektörde kullanılan üç temel döviz kuru karşısında mart ortasında değer kaybederek aşağı yönlü negatif bir performans sergilediğinin altını çizen Buğrahan, “Moody’s mart ayında enflasyon, kamu ve özel sektör borcunun ve cari açığın artmasıyla birlikte Türkiye’nin kredi notunu ba2’ye düşürmüş, ekonomik büyüme ve dinamiklerden ötürü ekonomik görünümü durağana çekmiştir” dedi. 

Üç kez faiz artırımına gidildi 

2018 finansal yılı başından mevcut döneme kadar olan altı buçuk aylık dönem zarfında global para politikaları kapsamında GBP ve EURO faizlerinde oynaklık yaşanmadığına dikkat çeken Buğrahan, diğer taraftan ise Türkiye Merkez Bankası’nın geç likidite penceresi borç verme oranını ise 2017 yıl içerisinde dört kez yapılan artışlarla % 12,75’e çıkararak faiz koridorunun üst bandını yükselttiğini kaydetti. Buğrahan, “2018 yılı içerisinde nisan, mayıs ve haziran başında 3 kez faiz artırımına giderek faiz oranını 20,75’e yükseltti” ifadelerini kullandı. 

Dolar 4.91’e fırlayarak yeni seviye 5’i test etmeye hazırlanıyor 

Merkez Bankası’nın politika faizi olan 1 haftalık repo faizini ise 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacak şekilde 17,75’e çıkardığını söyleyen Buğrahan, “25.07.2018 tarihinde TC Merkez Bankası faiz artışı beklenen Para Politikası Kararını açıklayarak, faizleri sabit tutma kararı aldı. Akabinde, Dolar 4.91’e fırlayarak yeni seviye 5’i test etmeye hazırlanıyor. Faizler sabit tutularak kurda devalüasyon göze alındı. Enflasyon ve dış borç azaltılmazsa hem faiz hem de kur kaynaklı maliyetler yükselmeye devam edecek gibi gözüküyor” dedi. 

TL cinsinden borçlanarak, Türk mallarına dayalı tüketim artırılmalı 

“Türk Lirası son yıllarda bu kadar hızlı değer kaybetmeye devam ederken, 2018 finansal yılında 7 ay içerisinde döviz getirileri yıllık TL faizleri gelirlerinin üzerine çıkmıştır” diyen Buğrahan, haliyle TL mevduat faizlerinin gerek enflasyonu, gerekse dövizden doğan zararı karşılayamadığını dile getirdi. Buğrahan, “Bu durumda, farklı yatırım araçlarının kullanılması reel kazanç sağlanmasını ve kur krizinden korunulmasını sağlayacaktır. Ülkemiz konjonktüründe koruyucu ve kar sağlayıcı başlıca yatırımlar şöyle listelenebilir; bankalardan alınabilecek borsada işlem gören gram altın alımı, üç temel para birimi olan döviz cinsinden (GBP, USD, EURO) mevduat veya tahvil alımı, Opsiyon ve Forward gibi türev ürün enstrümanlarına yatırım, gayrimenkul alımı (ev, ofis, dükkan vs), gerekirse TL cinsinden borçlanarak, Türk mallarına dayalı tüketim (Eşya, giyim, yemek vs.)” diye konuştu. 

KKTC’de ev değerleri ve kiraların döviz bazlı olması, mal sahiplerine döviz nakit akışı sağlıyor 

KKTC’de ev değerleri ve kiralar döviz bazlı olduğundan dolayı kiralar ve emlak satışlarının mal sahibine döviz nakit akışı sağlayacağının da altını çizen Buğrahan şöyle konuştu: “Orta ve uzun vadede Türk Lirası gelirinizi çeşitlendirecek ve krize karşı bir koruma enstrümanınız olurken, ayrıca karlılık artacaktır. Aşağıdaki risk piramidinde yatırımların risk seviyesi görülmektedir. Bu bağlamda altın hesabı, döviz mevduatı düşük risk seviyesinde yer alırken, emlak yatırımları orta düzey riske tekabül etmektedir. Opsiyon, futures, forward ve benzeri türev işlemlerde ise risk seviyesi her ne kadar yükselse de, kur riskinden korunma (hedging) amaçlı da kullanılabilir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam