DOLAR 32,5924 0.28%
EURO 34,7963 -0.02%
GBP 40,5398 -0.21%
ALTIN 2.496,140,48
BITCOIN 20721964,25%
Doğu Akdeniz Enerji Forumu: Tatar’dan kaynaklar için iki devletlilik vurgusu

Doğu Akdeniz Enerji Forumu: Tatar’dan kaynaklar için iki devletlilik vurgusu

ABONE OL
21 Mart 2023 14:25
Doğu Akdeniz Enerji Forumu: Tatar’dan kaynaklar için iki devletlilik vurgusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM), Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve İşbirliği Ajansı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi iş birliğinde düzenlenen 2'nci Uluslararası Doğu Akdeniz Enerji Forumu (II. International Eastmed Energy Forum) bugün yapılıyor. 

Haspolat’ta bulunan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde (ASBÜ) yer alan foruma Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, ASBÜ KKY Rektörü Enver Arpa, çeşitli ülkelerden uzmanlar ve üniversite öğrencileri katıldı.

Forumun açılışında, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın ise mesajı okundu.

Tek günlük olarak planlanan ve bugün saat 17.00’ye kadar devam edecek forumda açılış konuşmalarının ardından, doğal gaz, enerji, hidrokarbon, iklim değişikliği, deprem ve iş birliği gibi konularda 5 farklı oturum yapılacak. Oturumlarda Kıbrıslı Türk akademisyenlerin yanında, Türkiye, İsrail, Lübnan ve İtaya gibi ülkelerden uzmanlar söz alacak.  


Forum, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde (ASBÜ) yer alıyor.

KONUŞMALAR…

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, adanın enerji kaynakları açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bölgedeki kaynaklara sahip olunabilmesi için iki devletli siyasetin başarılı olması gerektiğini kaydetti.

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise okunan mesajında Doğu Akdeniz’de süren enerji kaynağı arama çalışmalarına dikkat çekerek, yakın gelecekte keşifler yapacaklarına inandığını belirtti. Oktay, “Ne kendimizin ne de KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki hiçbir hakkının başka ülke ve aktörlerce gasp edilmesine müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da dinleyici öğrencilere yönelik konuşmasında, Türkiye ve Kıbrıs’ın bulunduğu bölgeden enerji hatlarının geçtiğine, hidrokarbon yatakları olduğuna, bu bölgenin diğer önemli kaynaklara yakınlığına işaret ederek, enerji olmadan, üretimin, gücün ve refahın olamayacağını vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise enerji konularında Kuzey Kıbrıs’ın jeo-stratejik yapısıyla tüm bölgeyi kontrol edebilecek bir noktada olduğunu kaydetti.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener de, Doğu Akdeniz’in tüm dünya için öneminin arttığı bir bölge olduğuna dikkat çekerek, Avrupa’daki enerji sorunu ve Akdeniz’de bulunması muhtemel doğal gazın, bölgeyi daha da önemli hale getirdiğini söyledi.

ASBÜ Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa ise Doğu Akdeniz’in jeo-stratejik konumuyla ilgili enerji kaynakları, nakil yolları ve küresel rekabet ortamına sahne olduğunu kaydettiği konuşmasında, KKTC ve TC gibi devletlerin haklı davalarını akademik faaliyetlerle de dünyaya anlatması gerektiğini ifade etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam