DOLAR 32,5536 0.01%
EURO 34,9405 0.28%
GBP 40,8194 0.39%
ALTIN 2.421,12-0,04
BITCOIN 2093207-3,04%

Doğanın Canı Yanıyor

ABONE OL
20 Temmuz 2015 08:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Terörün tanımı konusunda hemfikirlik olmasa da BM, ‘siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere; resmi, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımasını’ terörizm olarak tanımlar.

            Buna bağlı olarak da bazı ülkeler terör örgütü olarak tanımladığı kuruluşların listesini yayınlar ve belirli aralıklarla bu listedeki isimler değiştirilir. Örneğin, 2015 itibarıyla ABD tarafından 68, Avrupa Birliği tarafından 47 örgüt ve grup terörist olarak tanımlanmaktadır.

***

            Bu listelerin hiçbiri devlet terörizmi uyguladığı düşünülen devlet ve devletlere ait örgütleri içermez. Çünkü, ‘terorist devlet’ sıfatı bizzat ABD tarafından emperyalist amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla hedef seçtiği ülkelere karşı yürüttüğü propagandanın terminolojisinde kullanılmaktdır.

            Ne var ki, ABD’in ortadoğudaki ülkelere karşı saldırıları düşünüldüğünde birçok kimse için en büyük terörist devlet hiç kuşkusuz ABD’dir. Burada ‘terorist devlet’ tamlamasına bilimsel bir tanım getirmeye çalışmaktan çok sabıkası bu denli çok olan bir ülkenin başka ülkelere sıfat takmasındaki ironiye bakmak daha önemli olabilir.

***

            Günümüzde terör ve terörist kavramının nerden baktığınıza göre çok değiştiği ortadadır. Kaldı ki, 1991 yılına kadar terörist örgüt olarak kabul edilen Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) verdiği mücadele sonucu Filistin devletinin kuruluşla birlikte bugün başta ABD olmak üzere birçok devlet tarafından terör listesinden çıkarılmıştır.

            Buna karşın, 1987’de FKÖ’yü  fazla uzlaşmacı adledlederek ‘İsrail’e karşı kutsal bir savaş vermenin dini bir görev olduğu’ savunarak kurulan Hamas yıllardır AB ve ABD yanında Japonya, Kanada gibi birçok ülkenin terör listesinde yer almasına karşı Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilmiyor.

***

            Peki ya Kürt halklarının mücadelesi ya da TC devletinin resmi politikasına göre PKK terörünün durumu nedir? Halihazırda PKK, ABD ve AB gibi pek çok ülkede terör örgütü olarak kabul ediliyor. Ama, kim ne derse desin PKK’yı terör örgütü olarak görmeyenlerin sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. En azından 6 milyon Türkiye vatandaşı artık Kürt halkının haklarının verilerek bu sorunun çözülmesini istiyor.

            Ancak, Türkiye’de esen barış rüzgarına karşın TC devleti çözüm sürecini kesintiye uğratmakta kararlı görünüyor.  Ve, uzunca bir süredir duran savaş bugünlerde yeniden alevleniyor. Hem de tam anlamıyla alevleniyor. İşte, Irak sınır şeridi üzerinde bulunan Şırnak’ın karşısındaki Cudi Dağı’nın Silopi tarafında günlerdir süren yangın da alevlenen savaşın sembolü…

***

            Dicle Haber Ajansı’nı haberine göre, Şırnak Çalışkan Hudut Taburu’ndan yapılan top atışları nedeniyle Cudi Dağı’nın eteklerinde başlayan yangın hala söndürülemedi. Yine ayni kaynak, şu ana kadar 5 bin meyve ağacının yandığı, çok sayıda canlının da hayatını kaybettiğini bildiriyor.

            PKK’dan yapılan açıklamada ise, TSK’nın ‘gerilla alanlarına yönelik askeri hareketliliği ve Kürdistan doğasına yönelik katliam girişimlerine’ devam ettiği belirtiliyor. Resmi yetkililerin pervasızca olayı terörle bağdaştırıp ‘oh iyi oldu’ yaklaşımı sergilemeleri bir gerçeği daha ortaya çıkardı. O da, savaşlar sadece insanların değil doğanın da canını yakar…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam