DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20489930,24%
Dışişleri’nden Hristodulidis’e “riyakar” tepkisi

Dışişleri’nden Hristodulidis’e “riyakar” tepkisi

ABONE OL
11 Nisan 2023 09:50
Dışişleri’nden Hristodulidis’e “riyakar” tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Nikos Hristodulidis’in Rum tarafında katıldığı bir ayinde Kıbrıs konusuna ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

Hristodulidis, 8 Nisan Cumartesi günü Larnaka'daki Ayios Lazaros Kutsal Kilisesi'nde katıldığı ayin sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Göreve başladığımız ilk gün, çıkmazı kırmak ve Crans Montana'da görüşmelere kaldığı yerden devam edebilmek için belirli bir plan üzerinde çalışıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Konuyla ilgili “Her zamanki ve diğer geçmiş Rum liderler gibi, gerçekleri örtmeyi hedeflemektedir.” denilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, şunlar kaydedildi:

“Önemli bir fırsat teşkil eden Crans-Montana sürecini sonuçsuz bırakmak için her türlü çabayı göstermekten geri durmayan Rum lider Hristodulidis’in, Kıbrıs konusundaki açıklamalarının kıymeti harbiyesi bulunmamaktadır. Sürecin çökmesinin baş mimarı olan Rum liderin, federal çözüme ulaşılması için gerçekleştirilen görüşmelerin Crans-Montana’da kaldığı yerden başlayacağını söylemesi en basit ifadeyle riyakarlıktır.

Mevcut statükonun devamını temin etmek ve Kıbrıs Türk Halkını izolasyon altında yaşamaya zorlamak maksadıyla Rum lider görüşme sürecini akamete uğratmıştır. Federasyon için son deneme olan sürecin akamete uğramasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Devleti’nin egemen eşitliğinin tekrar tescilini öngören bir vizyon belirlemiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin belirlediği yeni politikasının değişmeyeceğini iyi bilen Rum liderin halkına gerçeği söylemesi gerekmektedir.

1963-74 yılları arasında Türk-İslam eserlerini bilerek ve isteyerek yıkan Rum tarafının lideri Hristodulidis ile Başpiskopos Yeorgios’un, dini bir ayini bile siyasi bir kürsüye çevirdiklerini üzülerek görmekteyiz. Rum kilisesinin papazlarına silah eğitimi verdiklerini bu vesileyle bir daha hatırlatmak isteriz. EOKA terör örgütünün kuruluş yıldönümünde, 'Yunanistan, Kıbrıs, Enosis' pankartı önünde, örgütü öven Rum liderin, Kıbrıs Türk Halkına karşı agresif bir silahlanma politikasını takip ettiğinin de altının çizilmesinde fayda görmekteyiz.”


Nikos Hristodulidis (solda), 2017'de Crans Montana'da gerçekleşen görüşmelerde dönemin Rum lideri Nikos Anastasiadis'in müzakere heyetinde yer almıştı.

CRANS MONTANA

Haziran 1968'de Beyrut'ta başlayan ve 55 yılı geride bırakan müzakerelerin son ayağı İsviçre'nin Crans Montana kentinde 28 Haziran 2017'de gerçekleşmişti.

Garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla yapılan konferansın üçüncü gününde Crans Montana'ya gelen Genel Sekreter Antonio Guterres, "toprak, siyasi eşitlik, mülkiyet, eşdeğer muamele ile güvenlik ve garantiler" üzerinde bir "paket anlayışı" önerisinde bulundu. İki taraf beş konu başlığında, garantör ülkeler ise güvenlik ve garantiler başlığındaki önerilerini sundu.

Rum tarafı her defasında çeşitli sebeplerle içinde BM önerilerinin de bulunduğu çözüme yönelik adımları reddetti ya da kabul edilmesi mümkün olmayan ön şartlar ortaya koydu.

Kıbrıs Rum tarafının, gerek 5 başlıkta uzlaşmaya yanaşmaması gerekse çözümün uygulanmasının ilk gününden itibaren Ada'da "sıfır asker – sıfır garanti" tutumunu sürdürmesi nedeniyle Guterres konferansın başarısızlıkla sonuçlandığını ilan etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam