DOLAR 32,5514 0%
EURO 34,8265 -0.13%
GBP 40,5259 0%
ALTIN 2.438,730,37
BITCOIN 2113047-2,65%
DiCarlo, Tatar ve Hristodulidis’le görüşmek için sabırsızlanıyor

DiCarlo, Tatar ve Hristodulidis’le görüşmek için sabırsızlanıyor

ABONE OL
14 Mart 2023 14:25
DiCarlo, Tatar ve Hristodulidis’le görüşmek için sabırsızlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Siyasi İşler ve Barış İnşasından Sorumlu Yardımcısı Rosemary DiCarlo, yarın, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum lider Nikos Hristodulidis ile ayrı ayrı yapacağı görüşme öncesinde açıklama yaparak, iki liderlerle Kıbrıs meselesinde izlenecek yolu görüşmek için istekli olduğunu söyledi.

DiCarlo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs’a ilk ziyaretini gerçekleştireceğini belirterek, “Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderlerle Kıbrıs meselesinde izlenecek yolu görüşmek için sabırsızlanıyorum. Ayrıca, genç ve kadın gruplarla görüşeceğim ve Kayıp Şahıslar Komitesi’ni ziyaret edeceğim” ifadelerini kullandı.

I'll be traveling to #Cyprus later today on my first visit to the island. Eager to discuss with the Greek Cypriot and Turkish Cypriot leaders the way forward on the Cyprus issue. I'll also meet youth and women’s groups, and visit the Committee on Missing Persons. @UN_CYPRUS

— Rosemary A. DiCarlo (@DicarloRosemary) March 13, 2023

Kıbrıs’taki BM de sosyal medya hesabından DiCarlo’nun Kıbrıs’a ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, “Yarın, Genel Sekreter Yardımcısı DiCarlo, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ve Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar ile Kıbrıs meleşesinde izlenecek yolu ele almak için ayrı ayrı görüşecek. Genel Sekreter Yardımcısı DiCarlo, Genel Sekreter’in iyi niyet misyon ofisinin çalışmalarına da odaklanacak ve genç ile kadın gruplar dahil olmak üzere, sivil toplum örgüt temsilcileri ile bir araya gelecek. DiCarlo ayrıca, Kayıp Şahıslar Komitesi’ni ziyaret edecek.” denildi.

In addition, @DicarloRosemary will be focusing on the work of the Secretary-General’s good offices mission and meeting with representatives of civil society, including youth and women’s groups. She will also visit the Committee on Missing Persons.

— UN Political and Peacebuilding Affairs (@UNDPPA) March 13, 2023

BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşler ve Barış İnşasından Sorumlu Yardımcısı Rosemary DiCarlo, 15 Mart Çarşamba günü saat 10.00’da Rum lider Hristodulidis’le, saat 12.00'de ise Cumhurbaşkanı Tatar'la görüşecek.

TATAR, DICARLO'YA NE SÖYLEYECEK?

Cumhurbaşkanlığı'ndan DiCarlo'nun ziyareti öncesi yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Tatar'ın görüşmede, Genel Sekreter Guterres'in de teyit ettiği üzere, iki taraf arasında yeni resmi müzakerelerin başlayabilmesi için ortak zemin bulunmadığı gerçeğinden hareketle, ortak zeminin ancak iki tarafın egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün teyidiyle gerçekleşebileceğini anlatacağı vurgulanmıştı.

Açıklamada ayrıca görüşmede dile getirilecek hususlar şöyle sıralanmıştı:

Cumhurbaşkanı Tatar iki taraf ve üç garantör devlet dışında, AB dahil, üçüncü tarafların BM Genel Sekreteri tarafından yürütülmekte olan iyi niyet misyonuna müdahil olmalarının süreci daha da karmaşık hale getireceği tespitiyle böylesine bir düşünceye karşı olduğunu da DiCarlo'ya aktaracaktır.
Ortak zemin olup olmadığı çalışmaları devam ederken, Kıbrıs Türk tarafının iki halkın günlük yaşamını ilgilendiren, aynı zamanda bölgemize de olumlu yansımaları olacak iş birliklerinin geliştirilmesini desteklediği ve bunun da sadece söylemle değil yazılı iş birliği önerileri olarak tarafımızca ortaya konduğunu DiCarlo'ya hatırlatılacaktır.
Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız BM Genel Sekreteri Guterres aracılığıyla Rum liderliğine iletmiş olduğumuz iş birliği alanlarının ortak menfaat sağlanacak şekilde ileriye götürülmesi konusunda BM'den aktif destek beklediğimizi de vurgulayacaktır.
Rum liderin 23 Mart'ta gerçekleştireceği Brüksel temasları kapsamında Genel Sekreter Guterres ile de görüşme talebinde bulunduğu anlaşılmaktadır. Böyle bir görüşmenin yapılacağının ortaya çıkması halinde, yerleşik uygulama ve karşılıklılık esası uyarınca, aynen 2021 Haziran ayında yapıldığı gibi, Cumhurbaşkanımızla da gerçekleştirilecek görüşmenin detayları ele alınacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam