DOLAR 32,2392 -0.13%
EURO 35,1484 -0.02%
GBP 41,0650 0.17%
ALTIN 2.503,161,51
BITCOIN 21562382,72%

“Devlet yasaya uymuyor”

ABONE OL
13 Aralık 2016 08:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Özlem ÇİMENDAL

Günay Kibrit, “Bugüne kadar geri kalmışlığımızın, engellilerle ilgili yasların olmayışı, var olan yasaların kontrol edilerek denetlenmemesi ve hep yok sayılışımızın nedeni engellilere yönelik yasların KKTC’de olmayışıdır” şeklinde konuştu

KKTC’de engelli istihdamına yönelik 25 kişi çalıştıran işyerlerinin 1 tane engelli kontenjanı zorunluluğu olmasına rağmen, ilgili maddenin hiçe sayıldığına da değinen Kibrit, devletin kendi çıkardığı yasaya uymayarak suç işlediğini kaydetti.

Kibrit, KKTC 2017 bütçesi kapsamında, 2006 yılından bu yana yapılmayan engelli istihdamına yönelik her hangi bir çalışma başlatılıp başlatılmadığı konusunda Yeni Bakış’a önemli açıklamalarda bulundu.

“Engelli bireyler için milat sayılacak”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs görüşmeleri çerçevesinde AB’ye uyum yaslarının hız kazandığı ve bazılarının da başladığı açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Kibrit, AB’ye uyum yasası çerçevesinde yapılacak olan yasaların hepsinin engelli bireyler için milat sayılacağını söyledi. Kibrit, “Bugüne kadar geri kalmışlığımızın, engellilerle ilgili yasların olmayışı, var olan yasaların kontrol edilerek denetlenmemesi ve hep yok sayılışımızın nedeni engellilere yönelik yasların KKTC’de olmayışıdır” şeklinde konuştu.

“Engelli Hakları Sözleşmesi’nin hiçbir maddesi uygulanmadı”

KKTC’de engellilere yönelik yasal düzenleme konusunda hiçbir şey olmadığına dikkati çeken Kibrit, 2010 yılında BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin imzalandığını ve 50 milletvekilinin onayı ile Meclis’ten de geçtiğini hatırlatarak, şu ana kadar bir maddesinin dahi uygulamadığını vurguladı.

“2017 yılında toplu engelli istihdamı yapılacak”

2017 bütçesi görüşmeleri kapsamında hükümetle engelli bireylere yönelik yaptıkları görüşmeler neticesinde 2017 yılında kamuya toplu engelli istihdamının yapılacağı bilgisini aldıklarını söyleyen Kibrit, 2017 bütçesi içerisinde yer alıp almadığı konusunda ise her hangi bir duyum almadıklarını kaydetti. 

Bütçeden ne kadar pay ayrıldı bilinmiyor

KKTC’de şu anda 618 engellinin istihdam beklediğini ifade eden Kibrit, 2017 yılında bu rakama yönelik istihdamın yapılacağını ancak bütçe kapsamında ne kadar pay ayrıldığı noktasında bir bilginin olmadığını ifade etti.

2006’dan sonra ilk toplu istihdam kamuya olacak

2006 yılından bu yana kamuda bir tek engelli istihdamı olmadığına dikkat çeken Kibrit, 2017 yılı için toplu alımların kamuya yapılacağını söyledi. Birçok alandan soyutlanmak zorunda kalan engelli bireylerin bir de işsizlikle boğuşmasının ve kendine yetecek bir imkâna ulaşamamasının zorluklarına da dikkat çeken Kibrit, 2006 yılından bu yana yapılmayan istihdamların peşini bırakmayacaklarını da ifade etti.

“Yasaya uyulmuyor”

Yasada var olan engelli istihdamına yönelik 25 kişi çalıştırılan işyerlerinin 1 tane engelli kontenjanının olması maddesinin hiçe sayıldığına da değinen Kibrit, “Yasalar bunu ön görüyorken, maalesef ki 2006 yılından bu yana tek bir engelli istihdam edilmedi” dedi.

“Suç işliyorlar”

Engellilere yönelik yasanın uygulanmamasıyla suç işlendiğine değinen Kibrit, “Siz bir yasa çıkarıyorsunuz ve bunu uygulamayarak, denetimleri yapmayarak suç işliyorsunuz. Baktığınızda direkt olarak yasa uygulanmamaktadır ve kesinlikle bu bir suçtur” şeklinde konuştu. 

“Engelliler hiçe sayılıyor”

Engellilere yönelik istihdamların hiç sayılmasının sadece kamuda değil aynı zamanda özel sektörde de kendini gösterdiğine değinen Kibrit, “Özel veya kamu fark etmez 25 kişi çalıştıran her işyeri 1 engelli istihdamı yapmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

“Engelli istihdamından Çalışma Bakanlığı sorumludur”

Engelli istihdamının yapılıp yapılmaması konusunda Çalışma Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu ve engellilere yönelik çalışmalarda da koordine bakanlığı olduğunu söyleyen Kibrit, “Yasaların uygulanıp uygulanmadığı ve ne kadar istihdamın yapılıp yapılmayacağı, nerelere yapıldığı gibi konuları Çalışma Bakanlığı’nın kontrol etmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Türkiye bizden fersah fersah önde”

Yakın zamana kadar Türkiye’nin de engelli hakları konusunda iyi bir durumda olmadığını ancak AB uyum yasları çerçevesinde oldukça iyi noktalara ulaştığını ifade eden Kibrit, “Sadece pozitif ayrımcılık değil, öncelikle engelli bireyler insan olarak sevgi ile yaklaşılmalı, değer kavramı ön plana çıkmalı. Her şeyin başlangıcı budur. Türkiye şu anda bizden fersah fersah önde” dedi. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam