DOLAR 32,3741 0.03%
EURO 34,8007 -0.04%
GBP 40,7406 0.28%
ALTIN 2.395,02-0,06
BITCOIN 19336614,51%

“Devlet eliyle soygunculuk”

ABONE OL
2 Temmuz 2018 08:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

SDP Genel Başkanı Tözün Tunalı, karar sonrası birçok kişinin TC Bankalarına kaçacağını ve bunun böyle olması durumunda ülkede yeniden birçok Kıbrıs menşeli bankanın zora gireceğini belirtti.


Tunalı, “Bunun hesabının yapılması gerekir. Bu kararın hayata geçmesi borçlu insanların borçlarına bir o kadar daha külfet getirecek” dedi.

Deniz ABİDİN

Bir yerel bankanın, borç alan kişilere yazı göndererek borç faizlerini % 19.93’e çıkardığını bildirmesine Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı Tözün Tunalı tepki gösterdi.

Tunalı, 11.6.2018 tarihinde Kooperatif Merkez Bankası’ndan borçlanan kişilere gönderilen yazıda, 6 Temmuz 2018 tarihine kadar bu işlemlerin yapılmaması halinde gerekli yasal işleme başvurulacağının ifade edilmesine tepki gösterdi. Tunalı, Kooperatif Merkez Bankası’nın Başbakanlığa bağlı siyasi erkin güdümünde yıllardır faaliyetini sürdürdüğünü belirterek, işçinin, köylünün, çiftçinin, hayvancının, esnafın, üreticinin, emekçinin ve KKTC halkının bankası olarak bilinen bu bankanın bu hareketini anlamakta zorlandığını belirtti. Tunalı, bu kararın hayata geçmesi durumunda borçlu insanların borçlarına bir o kadar daha külfet getireceğine dikkat çekerek, hükümetin bu konuda sorumsuzca davranmasının ülkede yeni bir kaosa neden olacağını söyledi. 

“Vatandaş TC bankalarına gidecek”

Tunalı, şöyle devam etti, “Bu karar ışığında birçok kişinin TC Bankalarına kaçacağını ve bunun böyle olması durumunda ülkede yeniden birçok Kıbrıs menşeli bankanın zora gireceğinin hesabının yapılması gerekir. TC bankalarının borç faizlerinde değişim yapmaması ve TC’de uygulanan sistemlerine devam etmesi halinde birçok müşterinin bu bankalara gitmesinin önüne kimse geçemeyecektir.

“Hükümet sorumsuz davranıyor”

“Hükümet içerisinde biz her zaman halkımız için varız diyenler, bu uygulama ile ne kadar halkın yanında olduklarını göstermiş oldular” diyen Tözün Tunalı, hükümetin kontrolünde çalışan Kooperatif Merkez Bankası’nın bu kadar kısa bir sürede bu uygulamaya geçecek olmasının birçok soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini kaydetti. Tunalı, “Bugüne kadar hiçbir bankanın zarar ettiğini görmedik. Ülkede yaşayan % 90 oranında insanımız hep kredilerle yaşamlarını sürdürüyorlar. Anne karnındaki doğmayan çocuklar bile bankalara borçludur. Bu ülkedeki sistem maalesef bu şekilde kurulmuş. Vatandaşın yanında hiçbir hükümet durmuyor. Sadece kendilerine ve yandaşlarına hizmeti ön planda tutuyorlar. Eğer bir kriz varsa banka da zarar etsin. Herşeyi halkımızın sırtına yüklemek halka ihanettir” diye konuştu. 

“Hükümet bu kararı geri almalıdır”

Tözün Tunalı, muhalefet partileri kendi içlerinde makam kavgası verirken, diğer bir parti ise ilk seçimde Başbakanlığı, ikinci seçimde Cumhurbaşkanlığı naraları atıp sadece kendi yandaşları için mesajlar veriyorken, bu kadar önemli bir konunun tatilde olan Meclis’e taşınmasının şart olduğunu söyledi. Tunalı, “Bu sorun çok büyük bir sorundur. Hükümet madem Meclis’te çoğunluktadır ve yaz ayında da Meclis toplanabiliyorsa o zaman bu sorunu çözmelidirler” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam