DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2061705-0,50%
Depremi bahane edip yine Validebağ Korusu’na göz diktiler

Depremi bahane edip yine Validebağ Korusu’na göz diktiler

Depremi bahane edip yine Validebağ Korusu’na göz diktiler - Validebağ Gönüllüleri, İstanbul Üsküdar'daki Validebağ Korusu bitimindeki Haydarpaşa Lisesi'nin deprem bahanesiyle yıkım kararına ve korunun Haydarpaşa Lisesi kullanılarak ranta açılmasını öngören projeye tepki gösterdi.

ABONE OL
10 Temmuz 2023 13:55
Depremi bahane edip yine Validebağ Korusu’na göz diktiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AKP iktidarının yıllardır göz koyduğu İstanbul Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun bitiminde bulunan Haydarpaşa Lisesi’nin doğal SİT statüsünü değiştirilmesine ve yıkılıp yeniden yapılmasına karar verdi.

“TEK PARSELDİR, BÖLÜNEMEZ”

Haydarpaşa Lisesi projesinin, koruyu bölme girişimi olduğunu belirten Validebağ Gönüllüleri, dün koruda bir araya geldi. “Deprem bahane rant şahane” yazılı pankart açan gönüllüler “Validebağ Korusu tek parseldir, bölünemez” dedi. Bir açıklama Validebağ Gönüllüleri, şu ifadeleri kullandı:

– Ülkemizin köklü ve değerli okullarından biri olan Haydarpaşa Lisesi, 1989 yılında Validebağ  Korusu içine yapılan binalara taşınmıştır. Bundan 10 yıl sonra, 16 Temmuz 1999 tarihinde ise Validebağ Korusu 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. 17 Ağustos 1999 depreminde binalar hasar gördüğünden dolayı, İkan İnşaat Turizm Petrol Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 23 Mayıs 2012 tarihli kesin kabulle 4 milyon 129 bin 943 TL bedelle güçlendirme yapılmıştır. Her nedense, şehir dışından gelen öğrencilerin kaldığı iki pansiyon binası güçlendirme dışında tutulmuş olup, bu binalar zamanla kullanım dışı kalmıştır.

HAYALİ SİT ALANI YARATTILAR

– Okul müdüriyetinin pansiyon binalarının yıkılıp yeniden yapılması konusunda çabaları olduğunu biliyorduk. Fakat koruma kurullarınca inşaat için izin verilmediğinden, bu defa okulun kapladığı alan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 19 Kasım 2021 tarihinde “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” ilan edilmiştir. Bir başka deyişle, Korunun bir bölümü inşaat yapılabilir hale getirilmiştir. Kararın en ilginç yanı,  tek parsel olan Validebağ Korusu’nu keyfi biçimde bölmesi ve Haydarpaşa Lisesi doğal sit alanı adıyla hayali bir sit alanı yaratmasıdır. Böyle bir alan yoktur, sadece Validebağ Korusu doğal sit alanı vardır.

RAPOR HERHANGİ BİR RAYANAKTAN YOKSUN

Bakanlığın kararına ilişkin çok sayıda vatandaşın itiraz dilekçesi verdiği belirtilen açıklama şöyle devam etti:

– Validebağ Gönüllüleri Derneği olarak kararın iptali istemiyle 26 Ocak 2022 tarihinde 3.İdare Mahkemesi’nde dava açtık. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi de bizden sonra 10.İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 10. İdare Mahkemesi’nin görevlendirdiği bilirkişiler, 31 Mart 2023 tarihinde düzenledikleri rapor ile, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararının uygun olduğu sonucuna varmışlar. Başka bir mahkemede açılmış bir davanın bilirkişi raporunun, bağlantı kararı olmadığı halde, mahkemesi, tarafları farklı olan davamızda da esas alınması mümkün değildir. Usul olarak da, içerik olarak da, herhangi bir dayanaktan yoksun olan bu rapora karşı gereken itirazlar yapılmıştır.

– Validebağ Korusu tek parseldir, bölünemez. 1. derece doğal sit alanıdır, yeni isimlendirmeyle kesin korunacak hassas alandır. Koruma grubu düşürülemez. Korunun ne tamamının ne de bir bölümünün, hangi şekilde veya hangi ad altında olursa olsun, ranta açılmasına, doğallığının bozulmasına izin verilemez.Haydarpaşa Lisesi özelinde depreme karşı hazırlık yapıyormuş gibi görünmek, ülke genelinde yapılmayan hazırlıkların sonucunda ölen canları geri getirmez.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam