DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
GBP 44,7272 -0.19%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18538340,39%

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Toplantısı Tamamlandı

ABONE OL
18 Kasım 2014 09:19
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

YAKLAŞIK 12 SAAT SÜREN TOPLANTININ SON BÖLÜMÜNDE DAÜ’YLE İLGİLİ ARAŞTIRMA KOMİTESİNİN RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün yaklaşık 12 saat süren toplantısının son bölümünde Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne Bağlı Doğu Akdeniz İlkokulu, Doğu Akdeniz Koleji ve Kreşin İşletmesinin Özel Hukuk Tüzel Kişisine Devrinin Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi’nin raporunu görüştü.

Rapor, Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy tarafından okundu.

AKANSOY: BASKI YAPILDI

Akansoy, DAÜ konusunda araştırma yapılırken, bazı talihsiz olaylar yaşandığını ve komite üyelerine baskı yapıldığını ancak tüm baskılara rağmen komitenin çalışmalarını tamamladığını anlattı.

ÖZCENK: BİR YIL ÇALIŞTIK… DEVİR KAÇINILMAZDI

Rapor üzerine söz alan UBP Milletvekili Erdal Özcenk, bir yıl süreyle bu konuda çalışma yaptıklarını, konuyu çeşitli açılardan incelediklerini belirtti.

Üniversite öncesi eğitim kurumlarının kurulduğu günden itibaren zarar ettiğini söyleyen Özcenk, öğrenci sayısının da düştüğünü tespit ettiklerini kaydetti. ‘Devir kaçınılmazdı’ diyen Özcenk, durumun nasıl bu hale geldiğiyle ilgili değerlendirme yaptı.

‘Bunlar yapılmasaydı DAÜ de gidecekti’ iddiasında bulunan Özcenk, ‘Burada bir başarı öyküsü görüyoruz. Bütçe toparlandı, artıya geçti’ dedi.

AKANSOY: GÖRÜŞLERİNDEN YARARLANABİLİRDİK

CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, tekrar söz alarak, Özcenk’in komite çalışmaları boyunca Meclis’teki görüşlerini komitede dile getirmediğini söyledi. Paragraf paragraf görüşülen raporda değişiklik taleplerinin yerini bulduğunu belirten Akansoy, Bu görüşlerden yararlanabilirdik. Rapordan sonra UBPli iki arkadaşımızın ‘hayır’ oyu vermiş olmaları, dün söyledikleri endişelerini meşru kılmıyor dedi.

ÇAĞLAR: SATALIM GİTSİN’ DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL

CTP-BG Milletvekili Mehmet Çağlar, DAÜ ilkokulu ve kolejinin kurulması sürecine değindi. Bu kurumların kuruluşundan itibaren kaliteyi artırdığını ancak sürecin 2006’dan itibaren zafiyete uğradığını söyleyen Çağlar, ‘Satalım gitsin şeklinde bir yaklaşım doğru değil. Rapor süreci incelemeye çalışmıştır. Kıbrıslı Türklerin çok iyi yönettiği kurumları ve kuruluşları vardır’ dedi.

Çağlar, toplumda derin yara açan bir olayı araştırmak için komitenin raporu hazırladığını kaydetti; Kıbrıslı Türklere ait bir okulun tüm alternatifler değerlendirilmeden tek yönlü kararla elden çıkarılması büyük bir talihsizliktir dedi.

Raporun benzer olayların önüne geçebilecek bir rapor olduğunu söyleyen Çağlar, Sıkıntı yaşandığı anda ‘verelim kurtulalım’ demek doğru değildir. Hukuk Dairesi’nin görüş vermemesi de sorgulanmalıdır. Keşke bu ileri götürülseydi. Keşke komitenin vakti olsaydı. O dönemde yaşananlara ışık tutmaktadır dedi.

SANER: CAS VE GSM OPERATÖRLERİNE NEDEN SAHİP ÇIKILMIYOR?

UBP Milletvekili Ersan Saner, CAS’a ve GSM operatörlerine neden sahip çıkılmadığını sordu.

Saner, CAS’ın da özelleştirildiğini ve dönemin hükümeti tarafından yapılan bu özelleştirmeyi yapanların şimdi de DAÜ koleji ve ilkokulu konusunda rapor hazırlamasını eleştirdi.

Saner, Özelleştirmenin en kralını yapan CTP’dir. Saner, Biraz da kendi kendinizi sorgulayınız. Hangi kuruma sahip çıktınız? Veriler ortada ama DAÜ konusunda kurum zam yapsa kurtulurdu diye bir görüş vardı ama bir de rekabet koşulları vardı. O da değerlendirilmeli dedi.

8 yılda kurumun 18 milyon borcu vardı diyen Saner, raporun milletvekillerine dağıtılmadan basına verildiğini söyleyerek, bunu eleştirdi.

Saner, raporu yanlı ve taraflı olarak gördüğünü söyledi.

ÇAKICI: NEDEN YERLİ YATIRIMCIYA DEVREDİLMEDİ?

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, olayların sağlıklı değerlendirilmesi gerektiğini, bu değerlendirme yapılmazsa hiçbir şeyin değişmeyeceğini belirtti.

Çakıcı, Doğu Akdeniz Koleji ve İlkokulu’nun devredilmesi sürecinde ihale yapılıp yapılmadığını sorgulayarak, Neye dayanarak, hangi hakka dayanarak bu yapıldı? diye sordu.

Okulların yerli yatırımcıya neden devredilmediğini soran Çakıcı, ihale yapılmadığını, yerli yatırımcıya devredilmediğini, bir sürü usulsüzlük yapıldığını söyledi.

Çakıcı, Levent Kolej, Yakın Doğu Koleji, Girne Amerikan Koleji ayaktadır bugün. Neden DAÜ Koleji yaşayamasın? O da yaşatılabilirdi. O günkü hükümetin beceriksizlikleri yüzünden bu devirler yaşandı. Biraz daha DAÜ’yü peşkeş çekenleri bugün karşımıza kahraman gibi çıkaracaksınız. Bu halka yapılan büyük bir ayıptır dedi.

Çakıcı, raporun dilinin yumuşak ve yetersiz olduğunu ancak buna rağmen rapora destek verdiğini söyledi.

ŞAHALİ: RAPOR GERÇEKLERİ DOĞRU ÖZETLİYOR

CTP Milletvekili Erkut Şahali, raporun yaşanan gerçekleri doğru ve özet bir biçimde anlattığını söyledi.

Şahali, komitenin UBP’li üyelerinin rapora olumsuz oy vermesinde Başsavcılığın bir kez daha toplantıya davet edilmemesini gerekçe göstermesini geçerli bir neden olarak görmediğini belirtti.

Devir sırasında ihale yapılmamasını eleştiren Şahali, yasalardan ödün verilerek devir yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

Şahali, raporun ileriye götürülmesi gerektiğini ve sonuçlarının açıklanmasını da istedi.

SANER: ARAŞTIRMA 4 YILDA BİTMEDİ

Yeniden söz alan UBP Milletvekili Ersan Saner, birtakım dosyaların Başbakanlık Denetleme Kurulu tarafından polise gönderildiğini, dört yılda bu araştırmaların bitmediğini söyledi.

Okulların zarar etmemesi için gereken tedbirlerin CTP hükümet döneminde alınmadığını iddia eden Saner, Özünüz neyse, sözünüz de o olsun dedi.

TATAR: SUÇLAMALAR SİYASİ

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, Abdullah Öztoprak ve Eşber Serakıncı açısından bu konuşmaları dinlemekten üzüntü duyduğunu söyledi.

Tatar, halkın önünde kişiliklerle ilgili yapılan konuşmaları kınadı.

Tatar, DAÜ’de rektörün değişmesi sürecine de değinerek, yapılan suçlamaların siyaset içerdiğini belirtti.

Meclis Araştırma Komitelerinde siyasetin ağır bastığını söyleyen Tatar, komitelerin daha bilimsel ve gerçeklere dayalı kararlar üretmesi gerektiğini kaydetti.

TÜRKİYE’DEN YETKİLİLERLE GÖRÜŞÜLEREK DEVREDİLDİ

Zarar eden kolej ve ilkokulun yükünü o dönemde DAÜ’nün sırtlandığını, üniversitenin durumunun da zora girdiğini anlatan Tatar, Türkiye’den yetkililerle de yapılan görüşmeler sonucu devredilmesi kararının alındığını kaydetti.

Gerçeklerin ve ekonomik realitelerin saptırıldığını iddia eden Tatar, o dönem yapılanın bir cesaret işi olduğunu kaydetti.

ÖZCENK: DAÜ HUZURSUZ

Tekrar kürsüye gelen UBP Milletvekili Erdal Özcenk, DAÜ rektörünün atanması sürecine değindi. Özcenk, dün DAÜ’de huzursuzluk yaşandığını iddia etti.

Özcenk, DAÜ’nün kurtulması için kolej ve ilkokulun devredildiğini, peşkeş çekildiği yönündeki söylemlerin doğru olmadığını savundu.

AKANSOY: BUNCA EMEĞİN GÖZ ARDI EDİLMESİ HAKSIZLIK OLUR

Yeniden söz alan Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, komite toplantılarının yayınlanması gerektiğini söyledi. Verilen bunca emeğin göz ardı edilmesi haksızlık olur diyen Akansoy, çok detaylı çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Akansoy, suçlama veya yargılama niyetiyle değil, olayların yeniden yaşanmaması adına bu raporun hazırlandığını söyledi.

DEVLETİN ŞİRKET GİBİ YÖNETİLMESİNE KARŞIYIZ

Eleştirileri yanıtlayan Akansoy, raporun basına sızdırılmadığını, önce milletvekillerine gönderildiğini belirtti. Akansoy, Devletin şirket gibi yönetilmesi görüşüne karşıyız dedi.

Rapor üzerinde görüşmenin tamamlanmasının ardından yaklaşık 12 saat süren Meclis Genel Kurulu’nun çalışmaları sona erdi.

Cumhuriyet Meclisi bir sonraki toplantısını 20 Kasım Perşembe günü yapacak.

Kaynak: TAK

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam