DOLAR 32,3512 0.29%
EURO 35,1638 -0.01%
GBP 41,0550 0.01%
ALTIN 2.310,201,45
BITCOIN 22915673,34%

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Toplandı (2)

ABONE OL
13 Kasım 2014 15:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

TAÇOY VE BEROVA’NIN BAKAN OLMASIYLA BOŞALAN KOMİTE ÜYELİKLERİ DOLDURULDU

MECLİSTE AĞIRLIKLA EKONOMİK KONULARLA HÜKÜMETİN GENEL DURUMU TARTIŞILDI

Lefkoşa, 13 Kasım 14 (T.A.K.): Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak DP-UG’nin Meclis komite üyeliklerindeki değişimiyle ilgili tezkere okundu.

Buna göre, DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy’un bakan olması ile  Cinsiyet Ayrımcılığını İzleme Komitesi’nde boşalan üyeliğe DP-UG milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu; Faiz Borç Alacak İlişkileri Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek üzere oluşturulan geçici (Ad-Hoc) komitesindeki üyeliğe de Fikri Ataoğlu getirildi.

DP-UG Milletvekili Özdemir Berova’nın bakan olması ile boşalan, Digitech İletişim Ltd’e yapılan stopaj vergisi uygulaması  ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi’ne, DP-UG Milletvekili Hamit Bakırcı; Geçmişten Günümüze kadar Devlet Kadrolarına yapılan Tüm istihdam şekillerinin yürürlükteki mevzuatlarca yasal olarak yapılıp yapılmadığının araştırılması hakkında meclis araştırma komitesine de Mustafa Arabacıoğlu getirildi.

ATUN

Genel Kurul’da ilk gündem dışı konuşmayı, UBP Genel Sekreteri Sunat Atun, ekonomik konularda yaptı.

Geçen gündem dışı konuşmasının ardından Başbakan’ın kendisine verdiği cevapta “Atun hükümetin başarısını kıskanıyor” dediğini belirten Atun, vatandaşların buna tepki göstererek kendisinden, başbakana “uzayda mı yaşıyor” diye sormasını istediğini söyledi.

Ülkede bütün sektörlerin sorunlarla boğuştuğunu savunan Atun, hükümetin icraatlarının bulunduğu kitapçığın milletvekillerine dağıtılmasını istedi.

Başbakanın, Maliye Bakanının ve Ekonomi Bakanının Genel Kurul’da bulunmamasını eleştiren Atun, Meclis Başkanı Sibel Siber’in, Başbakan’ın kabulleri bulunduğunu söylemesi üzerine, bunu da eleştirdi.

Hükümetin ülkede yatırımı teşvik edecek uygulamalar yapmadığını, UBP döneminde başlatılan uygulamaların ise ileriye götürülmediğini savunan Atun, hükümetin kaygısının idare edip iktidarını sürdürmek olduğunu, ekonomi ile ilgili kaygısı bulunmadığını iddia etti.

Hükümet programında yer alanların hiçbiri için birşey yapılmadığını ileri süren Atun, hükümetten çelişkili açıklamalar çıkmakta olduğunu da savundu.

Elektrik Kurumu ile ilgili verdikleri soruya aldıkları yanıtın, kurumun batırıldığını gösterdiğini savunan Atun, kurumun borcunun 345 milyon TL olduğunu, UBP’den sonra 100 milyon TL arttığının görüldüğünü söyledi.

Atun, kurumun alacaklarının ise 200 milyon TL artış gösterdiğini; bunu, hükümetten alınan cevaptan söylemekte olduğunu kaydetti.

Atun, “Bu hükümet morga gitti artık” dedi.

SANER

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, özelleştirmeler ile ilgili söz aldı.

Saner, CTP-BG özelleştirmeye karşı görünse de iktidarlarında GSM operatörü ve CAS örneklerinde olduğu gibi “özelleştirmelerin dik alasını”  yaptığını savundu.

DP-UG’nin Ercan ihalesini iptal edeceğini söyleyerek iktidara geldiğini ancak hiçbirşey yapmadığını savunan Saner, “Şimdi aspir ekmekle uğraşıyorlar” dedi.

“Sokakta başka, burada başka konuşmanızın anlamı yok. Sözünüz neyse özünüz de o olsun” diyen Saner, Ercan konusunda askerle yapılan anlaşmanın gereklerinin yapılmadığını, askerin de hükümete karşı “güven erozyonu” yaşadığını savundu.

Uluslararası bir ihalenin iptalinin ne demek olduğunun iyi düşünülmesi gerektiğini kaydeden Saner, bir an önce ne yapılacağının tespit edilip harekete geçilmesi gerektiğini, ihalede yer tesliminin ardından sürenin başlayacağı koşulu bulunduğunu ifade etti.

Ercan’da mevcut pistin uzatılarak dünyanın en büyük pistlerinden biri olacağını, apronun uzatılacağını anlatan Saner, “Bu ihale bizim için çok önemli. Ercan ilk yapılan uluslararası ihalelerden biri ve tamamlanması  önemli” dedi.

Saner, konunun takipçisi olacaklarını, ya gerekenlerin yapılması ya da iptal edilecekse iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

TAÇOY

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Ercan Havaalanı’nın 24 aydır ihaleyi kazanan firmanın kullanımında olduğunu belirterek, yapılması gerekenlerin yapıldığını, 2014 çıkmadan Beyköy’de yapılacak tesisilerin de yapılmaya başlanacağını kaydetti.

Ortada iki proje olduğunu, birinin Ercan Projesi olduğunu, diğerinin de devletin verdiği söz olan askerden boşalacak yere tesis yapmak olduğunu anlatan Taçoy, devletin yükümlülüğü olanın yapılması konusunun hükümette konuşulduğunu söyledi.

Ercan ihalesini kazanan şirketin de yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Taçoy, şirketle bağlantıya geçerek şartnameye uyması gerektiğini belirttiklerini kaydetti.

İhale şartnamesinde pürüzler olduğunu, bunların giderilmesi için de çalışmalar yapmakta olduklarını kaydeden Taçoy, bu ay sonu firmayla görüşeceklerini ifade ederek, “Biz, bize bırakılan sorumluluğun takipçisiyiz” dedi.

Pist konusunun da ayrı bir olay olduğunu belirten Taçoy, önümüzdeki günlerde bunların hepsinin konuşulacağını söyledi.

SANER

Tekrar söz alan Hamza Ersan Saner, ihalenin iptal edilmeyeceğini öğrenmekten mutlu olduklarını belirterek, “Anlaşılan Serdar Bey söylediklerinden caydı” ifadesini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, hükümetin genel durumu konusunda söz aldı.

Basında yer alan, hayvancıların iflasın eşiğinde olduğu şeklindeki habere dikkat çeken Çavuşoğlu, üreticilere alacağının verilmemesi halinde girdilerini nasıl karşılayacağını sordu.

Eski KTHY çalışanları ve ETİ çalışanlarının sorunlarına da değinen Çavuşoğlu, hükümetin durumunu görmek için bu sektörlerin feryatlarına bakmanın yeterli olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, aspir ekimi konusunda, çiftçilerin fikirbirliği içinde olmamasının yanı sıra hükümetten de, bu konuda çelişkili açıklamalar çıktığını savundu.

Çavuşoğlu,  kamuya yapılan bazı istihdamların, sözlü sınav yapılarak, münhal ilan edilmeden yapıldığını; partizanlık yapılmakta olduğunu da iddia etti.

Sağlık hizmetinin zayıf olduğunu ileri süren Çavuşoğlu, Dipkarpazda eczacı olmadığı için hemşirelerin ilaç verdiğini belirterek, hemşirelerin eczacılık yapma yetkisi olup olmadığını sordu.

Kaç ambulansda defipiratör olmadığını soran Çavuşoğlu, Karpaz’daki ambulansta bulunmadığını söyledi.

Recep Tayip Erdoğan Otaokulunda geçen yıl 18 olan öğretmen sayısının bu yıl 13 olduğunu, resim müzik gibi derslerde sorun olduğunu, sınıfların birleştirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, asgari standartların sağlanması gerektiğini söyledi.

“CTP-BG ve DP-UG hükümeti geçici öğretmenleri torpille atıyor” diyen Çavuşoğlu, bu uygulama ile başarısızlığın belli bölgelere yığılmakta olduğunu savundu.

Dipkarpaz’a doktor ve öğretmen gitmediği gibi, gazete de gitmediğini ileri süren Çavuşoğlu, UBP döneminde bölgeye kurulan banka şubesinin de kapalı olduğunu iddia etti.

Çavuşoğlu, “Böyle bir zihniyetle KKTC ileriye gitmez” dedi.

BEROVA

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova da söz alarak, geçici öğretmenlik konusuna değinmek istediğini belirterek, geçici öğretmenliğin kamudaki geçilikle aynı olmadığını söyledi.

8-9 yıllık geçici memurlar olduğuna dikkat çeken Berova, geçici öğretmenliğin ise, görev yapamayan öğretmenlerin yerine süresi belli olarak, bir öğretim yılını aşmayacak şekilde olduğunu ifade etti.

Geçici öğretmenler konusunda çalışmaları olduğunu belirten Berova, yeni bütçe yılı ile, eksik olan öğretmenlerin kadrolu alımı yapılacağını kaydetti.

Berova, geçici öğretmenler için de, bölgeye yakın olanların seçilmesi yoluna gidileceğini söyledi.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, sağlık alanında özellikle Karpaz bölgesinin arzu edilen ilgiyi görmediğini söyledi.

Bölgede yeni bir sağlık merkezi yapılacağını, bu konuda ihaleye çıkılacağını ifade eden Gülle, yerinde sağlık hizmeti de başlattıklarını kaydetti.

Belediyelerle işbirliği halinde, sorunu olan kronik hasta bulunan evlere sağlık hizmeti verilmekte olduğunu ifade eden Gülle, bunun geliştirilerek devam ettirileceğini söyledi.

Büyükkonuk’a sağlık merkezi açılmakta olduğunu belirten Gülle, 10 tane yeni defipiratör alımı yapılmakta olduğunu, birinin de Karpaz’a gideceğini kaydetti.

Karpaz’da gece kalacak şekilde  hekim bulundurulacağını belirten Gülle, daha etkin bir sağlık politikası izleneceğini söyledi.

CTP-BG Milletvekili Armağan Candan’ın yerinden, Cengiz Topel Hastanesi ile ilgili sorusuna cevap veren Gülle, Karpaz ve İskele’den  özel ilgi alanı olarak bahsederken, Güzelyurt ilçesini de aynı gördüklerini söyledi.

O bölgedeki sağlık hizmetlerinin sağlık ihtiyacını karşılamaya yetmediğini kaydeden Gülle, Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasına veya etkinliğinin kısıtlanmasına yönelik bir düşünceleri olmadığını söyledi.

LAÜ ile sağlık çalıştayı planlamakta olduklarını kaydeden Gülle, Güzelyurt ve Lefke bölgesinin her ikisinin de kazançlı çıkacağı bir uygulama düşündüklerini belirtti.

Lefkelileri anladığını da söyleyen Gülle, ortada gezinen hastanenin kapanacağına yönelik söylemlerin doğru olmadığını söyledi.

Gülle, iskele gibi Güzelyurt’a da özel ilgi göstereceklerini ve buna da sağlıktan başlayacaklarını vurguladı.

Gülle, Cengiz Topel’in belli alanlarda öne çıkacağı şekilde uygulamaları olacağını söyledi.

Gülle, TDP Milletvekili Zeki Çeler’in bir sorusu üzerine, mesai saati dışında kamu görevlisi veya sigortalı olanlardan ücret alınmadığını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU

Tekrar söz alan Nazım Çavuşoğlu, hükümetin geçici öğretmenleri sıralama sınavı ile almadığını savundu.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de söz alarak, TDP olarak Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasına karşı olduklarını söyledi.

Kaynak: TAK

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam