DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2032946-2,30%

Ctp Ve Ubp İçin İlk Ve Son Tango

ABONE OL
10 Temmuz 2015 08:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Abbas ELMAS

 

Bundan nerdeyse bir hafta önce CTP ile UBP’nin yeni hükümeti kuracağını yazmıştık. Dün akşam CTP ve UBP’nin parti MYK toplantıları sonrasında bu yöndeki ilk açıklama geldi. CTP ile UBP yeni hükümet için koalisyon görüşmelerini başlatıyor.

CTP içinden yakın bir arkadaştan aldığımız duyuma göre CTP’nin hükümet kurma çalışmaları sırasında DP-UG ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde Serdar Denktaş’ın bitmek bilmeyen talepleri CTP Parti Başkanı Mehmet Ali Talat’ın canını sıkmış ve bunun üzerine  UBP ile koali,syon yapmaya gitmiş .

Sayın Talat’ın DP’nin beklentilerinden o kadar bir rahatsız olmuş ki, KKTC’nin siyaset tarihinde ilk defa iki zıt kutuplardaki  parti koalisyon kurma kararını ortay çıkardı. UBP ile koalisyon kurma kararı ise CTP’nin sunduğu her şarta ‘Olur’ diyen UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün bu tavrı Sayın Talat’ı aşırısıyla memnun etmiş durumda ve akşamdan itibaren bu yönde hükümet kurma çalışmalarına start verildi.    

Sayın Talat’ın bu kararı aslında yakın gelecekte siyasi arenanın kızışacağının sinyallerini veriyor. Mesela hala yürürlüğe girmeyen Siyasi Partiler Yasası’nın milletvekillerini bağlayıcı maddelerin olması nedeniyle CTP ile UBP koalisyonundan oluşacak yeni hükümete DP’den de birçok vekilin transfer olma ihtimali çok yüksek. Tam da siyasi partiler yasası yürürlüğe girmeden hemen önce DP’deki yanardöner vekiller hükümet dışında kalmayıp bir bakanlık da onlara verilir ümidiyle apar topar geçecekler UBP’nin şefkatli kanatları altına.

DP bu noktada çok büyük risk içine girmiş durumda. Eğer sırf hükümette olma gayesiyle DP’den bilindik isimler UBP çatısı altına girmeye kalkarsa, bu hareket Demokrat Partinin sonu anlamına geliyor. Tabi KKTC tarihinde ilk kez koalisyon kuracak olan CTP ve UBP’de büyük risk almış durumda. Toplumun siyasete güvenini tamamen yitirdiği bir ortamda bu iki zıt partinin koalisyon kurup, önümüzdeki seçimlere kadar halkın beklentilerini karşılayacak çalışmalardan uzak durulursa bu onların da sonu anlamına geliyor aslında.

UBP ve CTP için ‘ilk ve son tango’ diyebiliriz kurulacak olan hükümet için. Eğer önümüzdeki seçimlere kadar beklenen yasalar, hükümet programında yer alan yol haritası hayata geçirilmezse bu her iki partiyi de sıkıya sokacaktır. Toplumun inançsızlığının üzerine bir de kandırılmışlık duygusu eklenirse hem CTP, hem de UBP bu günlerini mumla arar duruma düşecektir ve siyasetteki yeni değişim akımına yenik düşeceklerdir.

CTP ile UBP başlayacakları ilk tango dansında iyi bir koreografi yaratamaz, izleyicilere unutulmayacak bir şov hazırlayamazsa gerçekten de bu onlar için ‘Son tango’ anlamına gelir. Şu anda paylaştıklarım tabi ki sadece öngörüden ibaret ancak, son zamanlarda yaptığım öngörülerin hepsinin de tuttuğu görünce bu görüşümün de yanlış çıkmayacağına inanıyorum.   

Tabi ki bundan sonraki süreci hep beraber izleyip neler yaşanacağını hep birlikte göreceğiz. Ümit ederim ki kurulacak hükümetin her icraatı toplumun yararına olur ve bundan sonra halk siyasetin hizmetçisi konumundan siyaset halkın hizmetçisi konumuna geçer.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam