DOLAR 32,4480 -0.13%
EURO 34,7762 -0.62%
GBP 40,5893 -0.55%
ALTIN 2.441,070,21
BITCOIN 2076241-1,16%
CTP referandum sonuçlarını selamladı: Tatar’ın “yeni ve milli” politikası çıkmaz sokaktır
  • Yeni Bakış Gazetesi
  • KIBRIS
  • CTP referandum sonuçlarını selamladı: Tatar’ın “yeni ve milli” politikası çıkmaz sokaktır

CTP referandum sonuçlarını selamladı: Tatar’ın “yeni ve milli” politikası çıkmaz sokaktır

ABONE OL
24 Nisan 2023 10:55
CTP referandum sonuçlarını selamladı: Tatar’ın “yeni ve milli” politikası çıkmaz sokaktır
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), yeşil hattan geçişlerin başlamasının 20'nci (23 Nisan 2003), eş zamanlı Annan Planı referandumunun 19'uncu (24 Nisan 2004) yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Kıbrıs Türk halkının aradan geçen 19 yıl içerisinde çözüm istencinden hiç vazgeçmediği ve yüzde 65'lik "evet" iradesinin halen canlı bir biçimde durduğu kaydedilen açıklamada, Annan Planı sürecine dönemin Türkiye hükümetinin de destek verdiğinin unutulmaması gereken tarihsel bir gerçeklik olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, "Yeterli düzeyde olmamakla birlikte Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere sağladığı mali imkanlar göz ardı edilecek kaynaklar değildir. Yeşil hat tüzüğünün Kıbrıslı Türklere sağladığı yeni imkanlar ortadadır. Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün yürürlüğe girmemesi konusu ise tamamen çözümsüzlük siyasetinin bir sonucudur." denildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın uyguladığı “yeni ve milli” politikanın ise uluslararası toplum nezdinde "yok hükmünde" olduğu savunularak, "Burası bir çıkmaz sokaktır ve Tatar istese de istemese de bu çıkmaz sokaktan dönülecek, yeniden çözüm politikalarına geri dönülecektir." ifadeleri kullanıldı.

"CTP olarak Kıbrıs Türk halkının 24 Nisan 2004 yılında ortaya koymuş olduğu evet iradesinin 19'uncu yıl dönümünde tarihi referandum sonuçlarını bir kez daha selamlarız." denilen açıklama, şöyle son buldu:

"Cumhurbaşkanlığındaki Tatar’ın ise kimseye izah edemediği, uluslararası toplum nezdinde hiçbir geçerliliği bulunmayan politikalarını terk etmesini, bununla yetinmeyerek Cumhurbaşkanlığı binasını da terk etmesini Kıbrıs Türk halkının son dönemde elde edebileceği en önemli kazanım olarak gördüğümüzü bildirmek isteriz."

ANNAN PLANI

Annan Planı, Kıbrıs'ta olası bir çözüme ulaşma umutlarının en yoğun yaşandığı dönemlerden biri olarak öne çıkıyor. Dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 2002'de "Annan Planı" olarak da bilinen "Kıbrıs Sorununa Kapsamlı Çözüm Temeli" belgesini ortaya koydu. Annan, tarafların anlaşamadığı noktaları tamamlayarak kendi adını taşıyan belgeye son şeklini verdi. Bu belge, referanduma sunuldu ve son sözü söyleme hakkı doğrudan iki topluma bırakıldı. Planda, yeni ortaklığın iki kesimli olacağı, iki tarafın birbirinin ayrı kimliğini ve bütünlüğünü tanıyacağı ve tarafların karşılıklı olarak kültürel, dini, siyasi ve sosyal kimliklerine saygı gösterecekleri yer alıyordu.

Diğer yandan, kurucu devletlerin kendi alanlarında yetkilerini egemence kullanacakları ve federal hükümetin birbirlerinin yetki ve işlevlerine karışamayacakları gibi hususlar da planın içerisindeydi.

Dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve o zamanki Rum lider Tassos Papadopulos, "Annan Planı" çerçevesinde çeşitli görüşmeler yaptı ve plan 24 Nisan 2004'te iki tarafta referanduma sunuldu. Rum halkının yüzde 75,83'ü planı reddederken, Kıbrıs Türk tarafı yüzde 64,91 çoğunlukla plana "Evet" dedi.

Buna karşın referandumun hemen sonrasında 1 Mayıs 2004'te Rum yönetimi, Ada'daki diğer ortak yok sayılarak "Kıbrıs Cumhuriyeti" adı altında AB'ye tam üye yapıldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam