DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
GBP 40,2943 -1.04%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20706790,92%
CTP, Ad-Hoc komiteden çekildi: Depreme kaynak ek bütçe ile bulunabilir

CTP, Ad-Hoc komiteden çekildi: Depreme kaynak ek bütçe ile bulunabilir

ABONE OL
6 Mart 2023 16:00
CTP, Ad-Hoc komiteden çekildi: Depreme kaynak ek bütçe ile bulunabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Türkiye'deki depremlerin ardından Cumhuriyet Meclisi'nde kurulan Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Ad-Hoc Komite'den çekildi.

Konuyla ilgili CTP Meclis Grubu, Meclis’te basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısında konuşan Genel Başkan Tufan Erhürman, oluşturulan komitenin "anlamsız bir komite" olduğunu tespit ederek komiteden çekildiklerini açıkladı.

Kamuoyunda genel bir güvensizlik sorunu olduğunu da savunan Erhürman, insanlarda oluşan hassasiyetin ve duyarlılığın istismar edildiğini ileri sürdü ve CTP olarak bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

Komite üyesi Devrim Barçın da basın toplantısı sırasında yaptığı konuşmada, komitede sorumlu muhalefet anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel (Ad-Hoc) Komite, 3 Mart'ta yaptığı toplantısında yasal mevzuatın düzenlenmesi ile ilgili çalışmalarını tamamlamış ve bir yasa önerisi hazırlamıştı.

Komitenin çalışmaları neticesinde ortaya çıkan yasa önerisi hakkında siyasi partilerin son değerlendirmelerini yapmasının ardından, komite bugün tekrar toplanacak ve ortaya çıkan yasa önerisini Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na sunacaktı.

Komite üyelerinden Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ahmet Savaşan, hazırladıkları yasa önerisinin üç ana kalemden oluşacağını ve asgari ücretin altında maaş alanlardan kesinti yapılmasının öngörülmediğini açıklamıştı.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, aynı gün yaptığı açıklamada, metnin içerisinde devletin herhangi bir tasarrufuna ilişkin hiçbir kalem olmadığını ve devletin gelirlerinden bu fona aktarılacak herhangi bir şeyin bulunmadığını belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

Bakanlar Kurulu 14 Şubat'ta, “Doğal Afet ve Ülkedeki Ekonomik Kayıpları Gidermek Amacıyla Bazı Mükellefiyetlere İlişkin Gelir Kesintilerinin ve Vergilerin Yeniden Düzenlenmesi Hakkında Yasa Gücünde Kararname” hazırlamıştı. 

Aynı gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararnameyle her türlü maaştan yüzde 1’den başlayarak, yüzde 5’e varan orana kadar kesinti yapılması öngörülüyordu. Kararnameyle vergi matrahlarından, harçlardan, araç kayıt ve ruhsat, avlanma ruhsatı vb. harçlardan belirli oranlarda katkı alınacaktı.

Kararname ile elde edilecek gelir depremde hayatını kaybeden öğrenciler anısına kapalı spor salonu yapımı, depremzedelere destek, okul binalarının onarımı gibi kalemlere harcanacaktı.

Hükümet, ardından gelir kesintileri ve vergileri yasa haline getirmek için bir adım daha atmıştı.

“Doğal Afet ve Ülkedeki Ekonomik Kayıpları Gidermek Amacıyla Bazı Mükellefiyetlere İlişkin Gelir Kesintilerinin ve Vergilerin Yeniden Düzenlenmesi” hakkındaki yasa tasarısı, 15 Şubat'ta Resmi Gazete’de yayımlanarak, halkın bilgisine sunulmuştu.

Tasarıda, kesintilerin tam 1 yıl sürmesi (1 Şubat 2024'e kadar) öngörülüyordu.

14 sendika, 19 Şubat'ta yasa gücündeki kararnameyle ilgili yürütmenin durdurulması ve kararnamenin iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava dosyalamıştı.

20 Şubat'ta toplanan Meclis Danışma Kurulu'nda deprem felaketi nedeniyle maaş kesintisi de öngören yasa gücünde kararnamenin toplanacak Bakanlar Kurulu'nda iptal edilmesi, tasarının ise geri çekilmesi konusunda uzlaşıya varılmıştı. Deprem felaketine ilişkin üç tane de geçici ve özel komite (ad-hoc) oluşturulmuştu.

Yasa gücünde kararname, 21 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bir kararnameyle yürürlükten kaldırılmıştı.

BASIN TOPLANTISINDAN…

TUFAN ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bugünkü yaptığı basın toplantısında, yaşanan depremin ardından özellikle iki temel kalemde bir kaynak oluşturma ihtiyacının ortaya çıktığını vurguladı. Bunlardan birinin, deprem dolayısıyla elimizden gelen katkıyı yapmak için bir kaynak olduğunu dile getiren Erhürman, diğerinin ise ülkemizin ciddi deprem riski altında olduğu saptandıktan sonra, buna yönelik bir kaynak olduğunun altını çizdi. Kaynağa ihtiyaç duyulduğunun açık olduğunu belirten Erhürman, bu konuda bir şüphe taşımadıklarını vurguladı.

Hazırlanan yasa gücünde kararnameyle ilgili konuşan Tufan Erhürman, “Gerek yasa gücünde kararname gerekse aynı içerikte olduğu için yasa tasarısı konusunda, CTP olarak bunun doğru bir yöntem olmadığının altını çizdik. Sendikalar, sivil toplum örgütleri ve ekonomik örgütler de bunun doğru olmadığını açıkladı.” dedi.

Kaynak ihtiyacının karşılanması konusundan en doğru yöntemin, ek bütçe hazırlanması olduğunu vurgulayan Erhürman, bu ek bütçede yalnızca gelir değil, gider kalemlerinin de yer alması gerektiğini söyledi. 

Muhakkak surette bu kaynağın, genel bütçe içerisine girmemesi gerektiğine işaret eden CTP lideri, başka harcamalar için kullanılacak kaynak haline gelmemesi gerektiğinin de altını çizdi. Bu kaynağın, ayrı bütçelenen bir kaynak olması gerektiğini ifade eden Erhürman, “Bu kaynağın yönetimi sadece hükümet ettiğini iddia edenlere bırakılamaz. Kamuoyunda genel bir güvensizlik sorunu var. Sendikalar, ekonomik örgütler, sivil toplum örgütleri ve muhalefetten temsilciler yer almalıdır ki şeffaf olsun.” diye konuştu.

İçinde bulunulan dönemde toplumsal duyarlılığın yüksek olduğunu anımsatan Erhürman, gönüllülük esası çerçevesinde oluşturulacak kaynakların önemine işaret etti. Maliyenin kendi gelirlerinin bir kısmından feragat ederek oluşturulabilecek kaynaklar hakkında da konuşan Tufan Erhürman, tasarruflar ve dolaylı vergiler yoluyla özellikle lüks tüketimden alınacak ekstra kaynaklardan oluşturulacak kaynaklardan bahsetti. 

Kayıt içine olanlardan yapılacak kesintileri eleştiren Erhürman, söz konusu durumun, kayıt içinde olanların kayıt dışına kaçabileceği sorununu yarattığını belirtti.

Komitede katkı koymaya çalıştıklarının altını çizen CTP lideri Erhürman, komitede maalesef hükümetin aslında geri çektiği yasa gücünde kararnamedeki yaklaşımını aynen devam ettirdiğini savundu. Kendi girişimleriyle tüm ekonomik örgütler ve sendikaların toplantılara iki kez davet edildiğini söyleyen Erhürman, ekonomik örgütler ve sendikaların yaklaşımının da kendi yaklaşımlarından farklı olmadığını kaydetti.

Oluşturulan konsensüsün, hükümeti yaklaşımından vazgeçirmeye yetmediğinin kaydeden Tufan Erhürman, “Bakıyoruz ki komitede hükümet adına bulunan vekiller, yasa önerisi sunmaya hazırlanıyorlar. O taslakta, bizim, sendikaların ve ekonomik örgütlerin yaklaşımındaki unsurlardan hiçbiri yok. Bu kaynağı yönetecek olan yapının, bakanlar kurulunun belirleyeceği kişilerden oluşacağı yazıyor.” dedi. 

“Hükümet kendi istedikleriyle bir yapı oluşturacak.” diyen Erhürman, maliyenin nelerden tasarruf edeceğiyle ilgili bir şeyin de tasarının içinde olmadığını söyledi. Gönüllülük esasının sadece maaşlar konusunda terse çevrildiğini söyleyen Tufan Erhürman, “Lüks tüketim vergilendirilsin yaklaşımımıza vardı fakat her konuda tüketim vergilendiriliyor. Dar gelirli de vergilendirilsin yaklaşımıyla karşı karşıyayız. Bunları kabul etmemiz mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

Bir önceki yasa tasarısında, asgari ücretliden de sosyal sigorta emeklisinden de kesintinin gündemde olduğunu hatırlatan Erhürman, şu anda 15 bin TL’nin altından kesinti yapılmayacağının söylendiğini kaydetti. Hayat pahalılığının maaşlara yansımasının ardından, 15 binin üstüne çıkanların da kesinti kapsamı içine dahil olacağını belirten Erhürman, “Hayat pahalılığı gerçekleşince, asgari ücretliden de dar gelirlilerden de kesinti gündeme gelecek.” dedi. “Giderlerden tasarruf etmeyeceğim ama bunları yaparken sizden yaptığım kesintilerden kaynak toplayacağım” yaklaşımını da eleştiren CTP lideri Erhürman, giderlerden tasarruf yapılmamasını da eleştirdi. Oluşturulan komitenin anlamsız bir komite olduğunu tespit ederek komiteden çekildiklerini açıkladıklarını belirten Tufan Erhürman, “Bu yaklaşım çerçevesinde bir iş yapılması için mücadeleye devam edeceğiz.” dedi. İnsanlarda oluşan hassasiyetin ve duyarlılığın istismar edildiğini vurgulayan Erhürman, CTP olarak bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. 

DEVRİM BARÇIN

Komite üyesi CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın ise basın toplantısı sırasında yaptığı konuşmada, yaşanan deprem felaketi sonrasında oluşan kaynak ihtiyacına katılarak sorumlu bir muhalefet anlayışıyla hareket ettiklerini belirtti.

Sorumlu bir muhalefet anlayışıyla politikalarını bu komitede ortaya koymaya çalıştıklarını vurgulayan Barçın, acil ihtiyaçların yaklaşık 1 milyar 300 milyon TL olduğunun ortaya konulduğunu belirterek, piyasayı daraltacak duruma gelmeden iki unsura dikkat çektiklerini ifade etti. Maaş kesintilerinin gönüllülük temeliyle ve alım gücünü geri götürmeyecek şekilde olması gerektiğini ortaya koyduklarının altını çizen Devrim Barçın, insanların istediği sürede ve miktarda kesinti yapılması gerektiğini ifade ettiklerini söyledi.

“Piyasayı daraltacak adımlar değil, bütçede yapılması gereken tasarruflar konusunda adım atılmalıydı.” diyen Barçın, komitede hükümet vekillerinin, "Biz burada yazdığımız tüm giderlere kaynak bulacak olsak bile, maaş kesintisini yapacağız." ifadelerini eleştirdi. Hükümet vekillerinin samimiyetten uzak hareket ettiğini savunan Barçın, “İzaz-ikram, tanıtma, ağırlama, tören, fuar vb. organizasyonlarından feragat etmek yerine, belediyelerin, ortak havuzdan alacağı paydan yüzde 10’unu kesmeyi bu yasanın içeriğine koydular.” dedi. 
 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam