DOLAR 32,5871 0.33%
EURO 34,8258 0.2%
GBP 40,4531 -0.4%
ALTIN 2.508,280,97
BITCOIN 20995682,98%
Credit Suisse endişesi: Batamayacak kadar büyük ancak kurtarılamayacak kadar büyük

Credit Suisse endişesi: Batamayacak kadar büyük ancak kurtarılamayacak kadar büyük

ABONE OL
16 Mart 2023 09:10
Credit Suisse endişesi: Batamayacak kadar büyük ancak kurtarılamayacak kadar büyük
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Silicon Valley Bank’in dahil olduğu üç ABD bankası bir hafta içinde iflas ederek kapanmasının ardından Avrupa'da da Credit Suisse büyük endişelere neden oldu.

İsviçre merkezli Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla dün bankanın kredi marjları yükseldi, tahvilleri değer kaybetti, borçlanma maliyetleri tırmandı ve satış baskısı piyasa geneline yayıldı.

Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy'nin verdiği bir demeçte Credit Suisse'e daha fazla destek vermeyeceklerini duyurmasıyla başlayan panik satışlar Avrupa'da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep oldu.

Credit Suisse hissesi dün bir ara yüzde 31’e kadar düşerken, kapanışta yüzde 24 ekside ve 1,697 frank ile rekor düşük seviyedeydi. Hisselerin günlük işlem hacmi ise 300 milyon ile rekor kırdı.

İmdada ise İsviçre Merkez Bankası (SNB) yetişti.

Credit Suisse, teminatlı bir kredi tesisi ve kısa vadeli likidite imkanı kapsamında SNB'den 50 milyar İsviçre Frangı'na (yaklaşık 54 milyar dolar) yakın borçlanacağını duyurdu.

Bu ek likiditenin Credit Suisse'in ana faaliyet alanlarını ve müşterilerini destekleyeceği belirtilen açıklamada, bazı borçlanma senetlerinin de yaklaşık 3 milyar İsviçre frangına (yaklaşık 3,2 milyar dolar) kadar nakit karşılığında geri alınacağı kaydedildi.

Credit Suisse'in borçlanma kararı, İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve SNB'nin bankayla ilgili endişeleri yatıştırmaya yönelik attığı likidite adımının ardından geldi.

FINMA ve SNB'den yapılan ortak açıklamada, piyasalarda paniğe neden olan Credit Suisse'e gerekirse likidite sağlanacağı bildirilmişti.

"KRİZ KAHİNİ"NDEN CREDİT SUİSSE YORUMU

"Kriz kahini" olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini, Credit Suisse’in “batamayacak kadar büyük ancak kurtarılamayacak kadar büyük” olabileceğinden endişe duyduğunu söyledi. Roubini, “Düzenleyici kurumların bir kurtarma planı oluşturacak kaynaklara sahip olup olmadığı belirsiz.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam