DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20360596,37%

“Çin’den, Trump’ın çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi kararına tepki”

ABONE OL
3 Mart 2018 09:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Pekin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergileri getirme planına tepkili. Dün Trump’ın gelecek hafta içinde ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 oranlarında ek gümrük vergileri getireceği açıklanmıştı.

Trump,  gümrük vergilerinin ABD’deki işleri koruyacağını savunsa da birçok ekonomist tüketiciler için otomobil ve petrol endüstirilerinde fiyatların yükseleceğini ve önlemlerin yaratacağı istihdamdan daha fazla iş kaybına yol açacağı uyarısında bulundu.

‘Eğer tüm ülkeler ABD örneğini takip ederse, uluslararası ticaret düzeninde ciddi etki ile sonuçlanacaktır’

Çin Dışişleri  ise ‘korumacı ticari önlemleri kullanmakta itidalli davranması, çok taraflı ticaret kurallarına saygılı olması ve uluslararası ticaret düzenine olumlu katkı yapması’ konusunda ABD’yi uyardığını açıkladı.

Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Çunying “Eğer tüm ülkeler ABD örneğini takip ederse bu kuşkusuz uluslararası ticaret düzeninde ciddi etki ile sonuçlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Sözcü Çunying, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in en üst düzey ekonomi danışmanı Liu He’nin dün Washington’da ABD’li yetkililerle iki ülke arasındaki ekonomik konularda yapıcı görüşmeler yaptığını da sözlerine ekledi.

Liu’nun ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Gary Cohn ve ABD’nin Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile görüştüğünü belirten sözcü Çunying, “İş birliğini derinleştirmek amacıyla bir sonraki adım için  gerekli koşulları içtenlikle birbirleriyle paylaştılar” ifadelerini kullandı.

‘Çin üzerindeki etki büyük değil

Reuters, ABD’nin Çin’den ithal ettiği çeliğin bu alandaki toplam ithalatın sadece yüzde 2’sini oluşturduğunu ancak Çin’in endüstri büyümesinin fiyatların düşmesine neden olan küresel bir çelik bolluğuna yol açtığını kaydetti.

Çin Demir Çelik Kurumu Genel Sekreter Yardımcısı Li Şinçuang ise “Çin üzerindeki etki büyük değil. Trump hakkında bir şey yapılamaz” yorumunu yaptı.

Almanya: Trump, kararını yeniden düşünmeli

Trump’ın çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi kararına Çin’in yanı sıra Almanya, Avrupa Birliği (AB), Avustralya, Kanada, Brezilya ve Meksika’dan tepkiler yükseldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD’nin adımının ‘asla kabul edilemeyeceğini’ belirterek AB’nin Trump’ın kararına ‘kararlılıkla yanıt vermesi’ gerektiğini söyledi.

Alman ve Avrupalı üreticilerin ‘fiyatları ucuzlatarak adil olmayan bir rekabet yaratmadığını’ söyleyen Gabriel, “Başkan Trump duyurusunu yeniden düşünmeli” dedi.

Almanya’nın çelik endüstrisi federasyonu ‘WV Stahl’dan yapılan açıklamada da ABD’nin önlemlerinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını ihlal ettiği ve kararın Almanya’nın çelik pazarı üzerinde ciddi etkisi olacağı belirtildi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da daha önce yaptığı açıklamada söz konusu gümrük vergilerinin binlerce Avrupalı’nın işini riske soktuğunu belirterek “Endüstrimiz adil olmayan önlemlerle darbe alırken boş boş oturmayacağız. AB çıkarlarımızı savunmak için sıkı ve gerektiği kadar bir yanıt verecek” demişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam