DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20714490,75%
CHP’li Zeynel Emre: Delege ön seçim istiyor

CHP’li Zeynel Emre: Delege ön seçim istiyor

CHP’li Zeynel Emre: Delege ön seçim istiyor - CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre, partisinin yeni tüzüğüyle ilgili çalışmaları SÖZCÜ'ye anlattı.

ABONE OL
18 Eylül 2023 09:05
CHP’li Zeynel Emre: Delege ön seçim istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

CHP, partinin anayasası olarak bilinen tüzükte çok önemli değişikliklere gidiyor. Seçmen en çok milletvekili ve belediye başkan adayları için partiye kayıtlı üyelerle önseçim yapılmasını ve milletvekili döneminin sınırlandırılmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre başkanlığındaki komisyon, illerden gelen önerilerle tüzük taslağına son şeklini verip kurultaya götürecek. Emre, illerden tüzük çalıştay raporlarının gelmeye başladığını, 16 batı ülkesinde uygulanan aday belirleme sistemini de incelediklerini belirtti. Emre, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Milletvekilliğinin herhangi bir dönemle sınırlandırılması araştırma yaptığımız 16 demokratik ülkede yok. Yürütme ile ilgili sınırlama gelmiş. Tüzük kurultayında dönem sınırlaması konusunu tartışmaya açacağız. Çok uzun süreli kontenjanlığa delegelerimizin de, halkımızın da tepkisi var. Önseçimi kalıcılaştırmak üyelerden destek görüyor.”

Tüzük kurultayının CHP kurultayının öncesinde mi, sonrasında mı ele alınacağının henüz belli olmadığını kaydeden Emre, partinin anayasası olacak tüzüğün popülist ortamda tartışılmasından yana olmadıklarını da kaydetti.

CİNSİYET KOTASI EŞİT OLACAK

Kılıçdaroğlu’nun tüzük değişikliği için önerdiği bazı hükümlerin şunlar olduğu öğrenildi:

– Cinsiyet kotası eşit olacak. Yani yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek milletvekili adayı olacak.– Belediye meclisine seçilecek üyeler önce parti okulunda eğitim alacak.– Milletvekili adayının belirlenmesinde daha objektif kriterler tüzüğe konulacak. O kriterler çerçevesinde ön seçime gidilecek.– Milletvekili adaylığının sınırlandırılıp sınırlandırılmayacağı tartışılacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam