DOLAR 32,5681 0.09%
EURO 34,8082 -0.1%
GBP 40,4728 -0.71%
ALTIN 2.495,010,44
BITCOIN 20775810,64%

Çantasında Ne Var ?

ABONE OL
20 Temmuz 2015 09:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün gerçekleşecek ziyaretinin ardından Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasına yönelik yeni bir hamle yapacağı belirtildi

 

Erdoğan’ın Türkiye’nin de içinde yer aldığı coğrafyada yaşanan sıkıntılar ve Güney Kıbrıs’taki doğalgazın Avrupa’ya taşınması noktasında “Kilit” ülke konumundaki Türkiye’nin pozisyonuyla ilgili olumlu mesajlar vereceği ifade edilen ziyareti sonucunda Ada’dan “Uzlaşıcı bir Türkiye” imajıyla dönmeyi isteyeceği kaydedildi

 

Erdoğan’ın yarın yapacağı ziyaret sonrasında İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu ile AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Komiseri Federica Mogherini’nin önümüzdeki hafta Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceklerinin açıklanması, doğal gaz konusunda bazı hareketliliğin yaşanacağını akıllara getirdi

 

Kıbrıs konusunya yaşanan olumlu gelişmeler, Erdoğan’ın ziyareti ve bunun akabinde Netanyahu’nun adaya gelecek olması  Kıbrıs’ın enerji kavşağı olacağı, İsrail’den Türkiye’ye Kuzey boru hattı güzergahı  ihtimallerini de büyük olasılıkla güçlendirdi

 

Remzi SAMAR

 

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlama törenlerine katılmak üzere bugün KKTC’ye gelecek olan TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Müzakere” sürecine ilişkin Kıbrıs Türk tarafıyla yeni bir hamleye hazırlandığı belirtildi. Rum Basınına yansıyan ” Erdoğan’ın ziyareti olumlu havayı bozacak” yönündeki haberlerin aksine Erdoğan’la Cumhurbaşkanı Akıncı arasında gerçekleşecek görüşmenin ardından Erdoğan’ın meşhur “Bir adım önde siyaseti” bağlamında başta Güney Kıbrıs ve sürecin içinde yer alan diğer aktörlere “Pozitif” mesajlar verileceği ifade edildi.

 

 

Olumlu havaya ivme katacak

Özellikle Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başta Ada’ya, ardından da müzakere masasıyla BM ve AB gibi sürecin içinde yer alan aktörlere yansıyan olumlu havanın devamı niteliğinde mesajlar vermesi beklenen Erdoğan’ın, Türkiye olarak aynen 2004 referandumunda ortaya koyduğu kararlılığı teyit edeceği ifade edildi.

 

Bölgedeki durum

Erdoğan’ın Türkiye’nin de içinde yer aldığı coğrafyada yaşanan sıkıntılar ve Güney Kıbrıs’taki doğalgazın Avrupa’ya taşınması noktasında “Kilit” ülke konumundaki Türkiye’nin pozisyonuyla ilgili olumlu mesajlar vereceği ifade edilen ziyareti sonucunda Ada’dan “Barışçı bir Türkiye” imajıyla dönmeyi isteyeceği kaydedildi.

 

Türkiye’nin AB yolculuğu

Bu arada, Kıbrıs müzakere sürecinde esen olumlu havanın Türkiye ile AB arasında son yıllarda “Soğuyan” ilişkilerine de pozitif etki yapacağına dikkat çeken uzmanlar, “Erdoğan sürece müdahil olmaya çalışan AB’ye de bu ziyaretle biz de varız diyecek” şeklinde konuştu.

 

Erdoğan’dan sonra sonra Netanyahu gelecek

 

Bu arada Erdoğan’ın bugün yapacağı ziyaret öncesinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Komiseri Federica Mogherini’nin önümüzdeki hafta Güney Kıbrıs’a gideceği haber verildi.

 

İsrail’den Türkiye’ye kuzey boru hatta

Kıbrıs konusunda yaşanan ılımlı havanın ardından Netanyahu’nun adaya gelecek olması İsrail’den Türkiye’ye kuzey boru hattı güzerhanı akıllara getirdi. Netaynyahu’ya bu ziayetinde İsrail Enerji Bakanı ve diğer bazı önemli bakanların da eşlik edecek olması söz konsu ziyaretin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji alanında planladığı hareketlerde gelişmeler de yaratacak.

Edinilen bilgilere göre, Netanyahu, Leviathan’ın ve İsrail MEB’indeki doğal gaz yataklarının değerlendirilmesiyle ilgili final projelerle geliyor. Anastasiadis ve Netanyahu’nun, Afrodit gazının Mısır’daki terminallere aktarılması ışığı altında iki MEB sınırını ilgilendiren teknik konuları, doğal gaz boru hatlarının gelecekteki güzergahı, v.b. meseleleri masaya yatıracağı belirtiliyor.

 

Kıbrıs enerji kavşağı olacak

Diplomatik kaynaklara göre, Anastaiadis ve Netanyahu’nun gündeminde, Kıbrıs sorununun önümüzdeki dönemde çözülmesi ve İsrail Parlamentosu’nun Netanyahu’ya koyduğu engellerin aşılması şartıyla, Kıbrıs’ın enerji kavşağı olacağı İsrail’den Türkiye’ye kuzey boru hattı güzergahı da olacak.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam