DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
GBP 40,2943 -1.04%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20781402,62%
Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yılı: Özgür yaşıyorsak bunu aziz şehitlerimize borçluyuz

Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yılı: Özgür yaşıyorsak bunu aziz şehitlerimize borçluyuz

ABONE OL
17 Mart 2023 13:20
Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yılı: Özgür yaşıyorsak bunu aziz şehitlerimize borçluyuz
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Çanakkale Zaferi ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle devlet büyükleri birer mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Çanakkale Zaferi’nin, Kıbrıs’ta İngiliz sömürge yönetiminde bulunan, Anadolu’nun kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine ilham ve güç kaynağı olduğunu vurguladı.

Tatar mesajında şu ifadelere yer verdi: 

Dünya tarihini değiştiren bu büyük zafer, esir uluslara ve mazlum halklara umut ve ışık olurken, Kıbrıs’ta İngiliz sömürge yönetiminde bulunan Anadolu’nun kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine de ilham ve güç kaynağı olmuştur.

Tıpkı Çanakkale Destanı gibi Kurtuluş Savaşı’ndan ilham ve güç alan Kıbrıs Türk halkı, vatan bildiği bu topraklarda her türlü zorluğa rağmen, Anavatan Türkiye’nin yardım ve desteğiyle devletini, özgürlüğünü ve egemenliğini korumak için halen büyük bir mücadele vermektedir.

Bir asırdan bu yana devam eden bu kutsal mücadelede evlatlarımız, Çanakkale’de olduğu gibi toprağa düşmüş, bu topraklar kan ve canla vatan yapılmıştır. Bugün kendi vatanımızda, kendi egemen devletimizin çatısı altında özgür olarak yaşıyorsak bunu; halkımızın direnişine, mücahit ile Mehmetçiğe ve aziz şehitlerimize borçluyuz.

Milli mücadele yıllarında yaşadıklarımızı, en karanlık günlerde ortaya koyduğumuz irade, vatan sevgisi ve cesareti, devletimize ulaşmak için hangi yollardan yürüdüğümüzü asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Aziz şehitlerimizin emanetlerini asla ayaklar altında çiğnetmeyeceğiz.

Şehitlerimizin emaneti olan değerleri, her ne pahasına olursa olsun koruyacak ve yaşatacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferi’nin 108. yıl dönümünde aziz şehitlerimizi bir kez daha minnet ve rahmetle anarken, gazilerimizi de saygı ve hürmetle selamlıyorum.”

CUMHURİYET MECLİSİ BAŞKANI ZORLU TÖRE

Cumhurbaşkanı vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, konuşmasında çocukların bilimsel doğrultuda eğitim alırken milli ve manevi değerleri öğrenmelerinin de son derece önemli olduğuna değindi. 

Çocukların tarihi ve Kıbrıs Türkünün mücadelesini  çok iyi bilmesi gerektiğini ifade eden Töre, “Rumlara düşmanlık yapmayacağız. Ancak onlar megalo idea fikrinden vazgeçmemişse ki, vazgeçmedikleri görülüyor, biz de bunu bilerek yaşayacağız” dedi. 

Kimse tanınmıyor diye “KKTC’den vazgeçelim” telkininde bulunmaması gerektiğini söyleyen Töre, KKTC’yi yaşatmak ve güçlendirmek için daima çalışacaklarını kaydetti. 

Ankara’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı’nda KKTC Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nın temsiliyetinin önemine değinen Töre, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirvede “KKTC’nin katılmasıyla ailemiz daha da zenginleşti ve büyüdü” ifadelerinden büyük memnuniyet duyduklarını ve selamladıklarını söyledi.

Töre, yine Erdoğan’ın Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılması çağrısına da büyük önem verdiklerini dile getirdi. 

ÇANAKKALE SAVAŞI

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı Devleti'nin başkenti konumundaki İstanbul'u alarak boğazların kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak, Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'na girmişlerdir. Ancak saldırıları başarısızlıkla sonuçlanmış ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Çanakkale'nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini de ateşlemiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam