DOLAR 32,4188 0.19%
EURO 35,3994 0.2%
GBP 41,6097 0.78%
ALTIN 2.324,530,22
BITCOIN 22972922,26%
Bulunmayan ilacın faturası eczacıya kesildi

Bulunmayan ilacın faturası eczacıya kesildi

Bulunmayan ilacın faturası eczacıya kesildi - Bazı ilaçların bulunamaması yüzünden başlayan kuyruk tartışmalarının faturası eczacıya kesildi. Yeni düzenlemeyle nöbetçi eczane sayısı artırıldı. Eczacılar, ‘Bulunmayan ilaçlar, kuyruklar nöbetçi eczaneyle çözülemez” dediler.

ABONE OL
14 Mart 2023 16:40
Bulunmayan ilacın faturası eczacıya kesildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Bulunmayan ilacın faturası eczacıya kesildi

Halk başta antibiyotik ve şurup olmak üzere birçok ilacı bulamazken Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu eczanelerde oluşan kuyrukları azaltmanın yolunu nöbetçi eczane sayısını artırmakta buldu. Çıkarılan yeni düzenlemeyle Türkiye Eczacılar Birliği’nin (TEB) yetkisinde olan nöbetçi eczane sayısını belirleme ve ilan etme yetkisi, ihtiyaçların karşılanamaması durumunda kuruma geçebilecek.

Kurum, TEB’in belirlediği nöbetçi eczane listesini iptal edip kendisi yeni bir liste ilan edebilecek. Düzenlemeyle barem güncellemesi de yapılarak eczanelerin kar oranları yıllar sonra artırıldı.

Düzenlemeye göre, eczaneler için tatil olacak günler ve saatler eczacı odası veya temsilcisi tarafından tespit edilecek. Nöbetçi eczane ihtiyacı, Kurum tarafından halkın ihtiyacını temin edecek surette belirlenecek. Nöbet listelerinin Kurum talimatları doğrultusunda hazırlanmaması halinde müdürlükçe odaya iade edilecek.

Yeniden hazırlanan listeler de Kurum talimatlarına aykırılık teşkil ederse mezkur listeler müdürlüklerce hazırlanacak. Zamanında hazırlanmayan liste varlığında da müdürlükçe hazırlanacak liste esas alınacak. Ayrıca miadı dolan ilaçların imhasında fiilen bir araya gelme şartı kaldırıldı. Eczaneler meslek hayatları boyunca en fazla 2 yılı geçmemek üzere işlerini askıya alabilecekler.

Düzenlemeye eczacılardan tepki geldi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, nöbet sisteminde kanunla odalara verilmiş yetkilerin yönetmelikle kamu kurumuna alınmak istendiğini söyledi. Yönetmeliklerin kanunlara aykırı olamayacağına işaret eden Özcan, asıl sorunun bulunmayan ilaçlardan kaynaklandığını söyledi.

Özcan, piyasada olmayan kritik ilaçları bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda kalan vatandaşların oluşturduğu kuyruklardan rahatsız olanların çözümü nöbetçi eczane sayısını artırmakta aradığını belirtirken, “Olmayan ilaçları nöbetçi eczaneler mi bulacak? Gündüz bulunmayan ilaç gece mi ortaya çıkacak? Bu tamamen bizleri cezalandırmak için yapılmış bir düzenlemedir. Kuyruklar bu yolla azalmaz” dedi.

BU İLAÇLAR HALA BULUNAMIYOR

Başkan Özcan, ilaç yokluğunun siyasi başarısızlık olarak görülmemesi için farklı yollar denendiğini, ancak kanuna aykırı bir yönetmelik çıkarılarak işin daha da zorlaştırıldığını anlattı. Özcan, salgının pik yaptığı Aralık ve Ocak aylarına göre ilaç talebinde düşüş olduğunu, bu nedenle bazı ilaçların artık kısmen de olsa bulunabildiğini belirtirken, bunda üretimdeki kısmi artışın da etkili olduğunu söyledi. Özcan buna rağmen antibiyotikler, soğuk algınlığı şurupları, burun spreyleri ile tansiyon, diyabet, antidepresan gibi bazı kronik hastalıklara yönelik ilaçların bulunmasında hala sıkıntı yaşandığını, özellikle deprem bölgesinde bu ilaçları bulmakta halkın hala zorlandığını söyledi.

KİBİR, ÖFKE, İNTİKAM!

Düzenlemeyi sosyal medya hesabından da eleştiren Özcan, eczacıların deprem bölgesindeki fedakar çalışmasının cezalandırıldığını savundu. Özcan şu mesajı paylaştı:

“Evet, hiçbir iyilik cezasız kalmıyor. Gece yarısı yönetmelik değişikliği ile TEB ve Eczacı Odalarının yetkilerine darbe vuran yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelik devlet kurumlarının nasıl kibir, öfke ve intikam duygularıyla yönetildiğinin yazıya dökülmüş halidir!!!”

Bulunamayan ilaç sorununa TEİS'ten çözüm önerisiİlginizi ÇekebilirBulunamayan ilaç sorununa TEİS'ten çözüm önerisiFahrettin Koca ilaç sıkıntısı için geri saymaya devam ettiİlginizi ÇekebilirFahrettin Koca ilaç sıkıntısı için geri saymaya devam ettiBakan Koca: İlaç sorununun çözümü için ikinci adımı attıkİlginizi ÇekebilirBakan Koca: İlaç sorununun çözümü için ikinci adımı attık

Günün Trend Videosu

Daha fazla göster

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam