DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20605850,83%

Bu yarayı sarabilirler

ABONE OL
16 Şubat 2018 07:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak fiyatlarının emirnameler sayasinde yükseldiğine dikkat çekerek, “Girne Emirnamesi geçtiği günden itibaren, gelen yasaklamalar nedeni ile müteahhitler eskiden 100 bin sterline arsa bulurken, şimdi aynı arsaları 350 – 400 bin sterlinden aşağıya alamaz duruma geldi. Arazi fiyatları yükselince müteahhitin maliyetleri arttı, bir de döviz yükselince otomatik olarak bu sefer halkımızı rahatsız eden ev fiyatları ortaya çıktı” diye konuştu


Lefkoşa imar planının geçen yıl yürürlüğe girmesi gerekirken, hala geçmediğini anımsatan Sungur, “Lefkoşa’da arsa sayısı azalırken, talep arttı ve arsa fiyatları da 100 bin sterlini geçti. Hükümeti biran önce planlama yaparak ihtiyaca göre araziyi imara açmalıdır. Eğer hükümet bunu yaparsa arsa fiyatları yüzde 30-40 civarında aşağıya ineceği için, otomatik olarak ev maliyetleri de düşecektir ” dedi


60 bin sterlinlik bir apartman dairesi için tapuya yüzde 3 kayıt ücreti ödendiğine dikkat çeken Sungur, “Kayıt ücretinin yanında, yüzde 5 KDV ve evi satan yüzde 5 vergi ödüyor. Bu noktada devlet sizden ev fiyatı üzerinden yüzde 13 vergi alıyor. Devlet bu noktada kriz geçene kadar yüzde bir vergi alacağını söylerse, otomatik olarak evin fiyatını yüzde 11-12 kadar aşağıya indirmiş oluyor” şeklinde konuştu


Eniz ORAKCIOĞLU

Emlak ve arsa piyasasındaki yükselişi ve kiralarda kiracı ve ev sahiplerinin mağduriyetlerini değerlendiren Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, devletin bu konuda bir an önce önlem almasını istedi. Sungur emirnamelerin arsa fiyatlarını yükselttiğini söyleyerek, ev ve kira bedellerindeki yükselişin bir sebebinin de bu ve ek olarak da dövizin yükselmesi olduğunu kaydetti.

“Hükümet isterse bu yarayı sarabilir”

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, dövizin yükselişinden dolayı Türk Lirası olarak alınan kiralarda yükseliş olduğunu belirterek, “Hatta döviz ile ev kiralayan bazı ev sahipleri kiraları sırf kiracı bulabilmek için düşürmüştür. Bundan dolayı kiralarını döviz ile ödeyen vatandaşlar ciddi sıkıntı ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak Türk Lirası ile ev kiralayanlarda ise durum tam tersidir, ev sahipleri bu durumdan daha şikâyetçidir, çünkü sözleşmelerini Türk Lirası olarak yaptıklarından dolayı çok komik paralara ev kiralamış durumdadırlar. Özellikle bu konuda yeni hükümetin yapması gereken kiralarda ödenen yüzde 10 stopajı Türk Lirası ile sözleşme yapan ev sahiplerinden almaması ve ev sahibine vermesi gerekir ki, dövizin yükselmesinden dolayı ev sahibinin uğradığı zararı kapatabilsin. Kiracının mağdur olmasına neden olan döviz ile yapılmış kira sözleşmelerinde ise, bu yüzde 10’luk rakamın kiracıya verilmesi gerekir. Bu adım kiracının dövizden kaynaklı kaybını giderebilir. Kısacası bir yerde hükümetimiz bu yarayı bir miktar sarabilir ve rahatlık getirebilir” dedi.

“Arsa fiyatları emirnamelerden dolayı yükseldi”

Açıklamalarında, emlak fiyatlarına da değinen Sungur, emlak fiyatlarının yükselişinin sebebinin emirnameler olduğunu vurgulayarak, “Girne Emirnamesi geçtiği günden itibaren, gelen yasaklamalar sebebi ile müteahhitler eskiden 100 bin sterline arsa bulurken, şimdi aynı arsaları 350 – 400 bin sterlinden aşağıya alamaz duruma geldi. Çünkü eskiden müteahhit bu arsaları aldığı zaman yapacağı daire sayısı yüksekti ve ev başına düşen arsa payı çok düşüktü, şimdi gelen kat, metrekare ve imar sınırlamaları sebebi ile, arz ve talepten dolayı arazi fiyatlarında yükseliş oldu. Arazi fiyatları yükselince de müteahhittin maliyetleri arttı, bunun yanında bir de döviz yükselince otomatik olarak bu sefer halkımızı rahatsız eden ev fiyatları ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

“Lefkoşa’da araziler imara açılmalı”

Sungur, sözlerine şu şekilde devam etti; “Lefkoşa İmar Master planının geçen yıl hayat bulması gerekirdi, ancak hala geçmedi. Lefkoşa’da arsa fiyatlarına baktığınız zaman 100 bin sterlini geçtiğini göreceksiniz. Çünkü arsa sayısı azalırken, talep sayısı arttı. Kanlı köyde 100 bin sterline bir arsa alınırken, yanındaki arazi imara kapalı olduğundan dolayı aynı genişlikte arsayı 25 bin sterline alabiliyorsunuz. Hükümetin biran önce planlama yaparak ihtiyaca göre araziyi imara açmalıdır. Eğer hükümet bunu yaparsa arsa fiyatları yüzde 30-40 civarında aşağıya inmesi nedeniyle otomatik olarak ev maliyetleri de düşecektir. Hükümet biran önce master planı gözden geçirerek Lefkoşa’da yeni bölgeleri imara açmalıdır. Kısacası, birincisi dövizin yükselişi, 2’incisi de devletin yaptığı kısıtlamaları arsa fiyatlarındaki yükselişin nedeni olarak gösterebiliriz.”

“Boğaz canlandırılmalı”

Boğaz’ın hem Lefkoşa’ya, hem de Girne’ye 10-15 dakikalık bir mesafede olduğuna dikkat çeken Hasan Sungur, bu bölgede arsa fiyatları düşük olduğu için maliyetlerin de düşük olduğunu kaydetti. Sungur, “Devlet Boğazı canlandırarak vatandaşlara ucuz ev imkanı sağlayabilir ve böylelikle sorunu bir nebze olsun çözülür. Boğaz’da bugün çok rahatlıkla 30 bin sterline 2 arsa alabiliyorsunuz. Müteahhit 15 bin sterline bir arsa aldığı zaman ve içerisine 15 daireli bir apartman yapması halinde, her eve düşen 1000 sterlin arsa başı fiyatıdır. Müteahhit Girne’de ise bir arsaya 450 bin sterlin verdiği takdirde her eve 30 bin sterlinlik arsa bedeli düşer” diye konuştu.

“Proje hazırlanmalı”

Hasan Sungur, sözlerine şu şekilde devam etti; “Başbakanlığın konuyla ilgili Müteahhitler Birliği, Emlakçılar Birliği gibi konunun uzmanlarını toplayarak ne yapabiliriz diye sorması ve proje istemesi gerekir. Ferdi Sabit Soyer’in Başbakan olduğu dönem, her ay bu birlikleri toplar ve danışır, proje üretilmesini isterdi. Kısacası, Başbakanlığın ilgili sivil toplum örgütleri ile bir toplantı düzenleyerek, nasıl bu sıkıntıları atlatabileceğimiz konusunda bir proje hazırlamalıdır.”

“Devlet ev üzerinden yüzde 13 vergi alıyor”

60 bin sterlinlik bir apartman dairesi için tapuya yüzde 3 kayıt ücreti ödendiğine vurgu yapan Sungur, “Kayıt ücretinin yanında yüzde 5 KDV ve evi satan da yüzde 5 vergi ödüyor. Bu noktada devlet sizden ev fiyatı üzerinden yüzde 13 vergi alıyor. Aynı ev 4-5 defa el değiştirdiğinde, devlet evin ücreti kadar vergi almış oluyor. Türkiye’de bir dönem olduğu gibi devlet kriz geçene kadar yüzde bir vergi alacağını söylerse, otomatik olarak evin fiyatını yüzde 11-12 kadar aşağıya indirmiş oluyor. Hal böyle olunca ev fiyatları 60 bin sterlinden 52 bin sterline kadar düşecektir” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam