DOLAR 32,5686 0.25%
EURO 35,0044 0.07%
GBP 40,7831 -0.04%
ALTIN 2.448,250,51
BITCOIN 20991230,34%

Bizimle Gırgır Geçiyorlar

ABONE OL
3 Haziran 2015 08:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Ton balıkları (Orkinos-Tuna) nesli hızla azalan, ulusal ve uluslararası örgütler tarafından izlenen, korunan ve avlanması yasaklanmaya çalışılan, neslini sürdürmekte zorlanan bir türdür.

Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’de yaşayan ton balıkları ise sadece iki bölgede; Dipkarpaz açıkları (Doğu Akdeniz) ve Meksika Körfezi’nde ürerler.

İşte tam da bu zamanlar, yani her yıl Mayıs – Haziran dönemi, Atlantik Mavi Yüzgeçli Ton Balıklarının üreme zamanı olarak bilinmektedir.

***

Yaklaşık 50 yıllık bir süreden beridir de bu balıklar sürüler halinde, aşırı ve kontrolsüz bir şekilde avlandıklarından ötürü korunmaya çalışılmaktadır.

Bu amaçla 1969 yılında kurulmuş olan Uluslararası Atlantik 
Ton Balıklarının Korunması Komisyonu’nun (ICCAT – The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) yoğun çalışmaları vardır.

Balıkçılık alanında sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla birçok önemli adım atan Türkiye Cumhuriyeti de 2003 yılından beri bu komisyonun üyesidir.

***

Komisyona üye her ülkenin tutacağı balık miktarının bellidir ve haliyele Türkiyeli balıkçı teknelerinin de Doğu Akdeniz açıklarında avlayabilecekleri orkinos miktarı da sınırlıdır.

Ancak, başka birçok konuda olduğu gibi kendi kıyıları üzerinde de kontrol ve denetimi olmayan bu ülkede her yıl orkinos avcıları cirit atmaktadır.

Öyle ki, ‘yetkili’ makamlarımız her yıl aynı nakaratı tekrar ederek orkinos avlayan gırgır teknelerinin ‘fırtına’ nedeniyle kıyılarımıza sığınmak zorunda kaldığını açıklıyorlar.

***

Herhangi bir inandırıcılığı olamayan ve her yıl tam da üreme dönemine denk gelen bu kıyılarımıza yanaşma girişimi hem balıkçılarımızı zorda bırakıyor hem de deniz ekosistemine ciddi zararlar veriyor.

Denizin dibi dahil canlıları kökten temizleyen, yavru dahi bırakmayan, gırgır tekneleri Türkiye’den gelerek buralarda hatırı sayılır bir oranda balık avlayarak büyük paralar kazanıyorlar.

Orkinosları canlı olarak havuzlar içerisinde Türkiye’ye götürmek için küçük balıkları da yakalayarak balığın kökünü buralarda kurutuyorlar.

***

Bu yıl yine geldiler, 10 gün gibi kısa bir sürede denizin altını silip süpürüp, ne varsa alıp yine götürdüler.

Şimdi burda değiller! Ama göreceksiniz, seneye tam da bu zamanlarda yine gelecekler ve tüm balıkları toplayıp gidecekler.

Ve, birileri bizimle ‘gırgır’ geçerken bizse her zamanki gibi yine arkalarından bakacağız sadece…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam