DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
GBP 40,7959 -0.56%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20747881,43%

“Bedelini halk ödeyecek”

ABONE OL
30 Ekim 2017 09:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Bakan Sucuoğlu’nun yeni hastanenin yapılacağı araziyi basına gösterdiğini ve temelinin atılacağı tarihi verdiğini, ancak bir yıl sonra farklı bir projeden bahsederek, tamamen hayal ürünü olduğunu, gerçekleşmesi durumunda bunun bedelini halkın ödeyeceğini belirtti.

Gardiyanoğlu, yap-işlet-devret modeliyle sağlığın özele verileceğini ifade ederek, “devlet o zaman bu sağlık sisteminin neresinde olacak?” diye sordu.

Gardiyanoğlu, “Finansmanı sizin değil ise, işletmesi sizin değil ise, hekimler sizin değil ise devlet sağlığın neresinde olacak? Bu sistem Türkiye’de yapılıyor olabilir. Türkiye’de sağlıktaki reformlar yapıldıktan sonra bu sisteme geçildi. Kasaba büyüklüğünde bir hastane yapmaktan bahsediyorsunuz, ancak bunu hangi hekim kadrosuyla işleteceğiniz belli değil” diye konuştu.

“Bakan çıksın ve halka görev süresince ne yaptığını anlatsın” diyen Gardiyanoğlu, “böyle büyük projeler boyunu aşar” dedi. 

 

Deniz ABİDİN

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun, yeni devlet hastanesinin finansmanını Türkiye Cumhuriyeti’nin karşılayacağını ve Türkiye’deki şehir hastanelerindeki statünün aynısının uygulanacağını açıklamasını değerlendirdi. Gardiyanoğlu, Bakan Sucuoğlu’nun açıklamasını seçim yatırımı olarak nitelendirerek, bundan bir yıl önce BRT’nin arkasındaki yeni hastanenin yapılacağı araziyi basına gösterdiğini ve temelinin atılacağı tarihi verdiğini belirttiğini, bir yıl sonrasında ise farklı bir projeden bahsettiğini söyledi.

Gardiyanoğlu, sağlıkta henüz bir sistemin olmamasına karşın “bu sistem bütün dünyada uygulanıyor” denildiğini,  “sağlıkta reform yapacağım” iddiasıyla sağlık bakanının aslında hiçbir şey yapmadığını kaydetti. Gardiyanoğlu, Döner Sermaye Yasasının Başsavcılığın olumsuz görüş vermesine rağmen Cumhubaşkanlığına gönderildiğini, büyük ihtimalle yasanın Anayasa Mahkemesinden döneceğini belirtti.

“Sağlıkta yapılan yasal hiçbir reform yok”

Gardiyanoğlu, şöyle devam etti, “Bakanın iddia ettiği gibi sağlıkta yapılan yasal hiçbir reform yok. Mahkeme kararlarını takmayan ortada duran ikinci iş yasağı tüzük yapılarak sağlığı özele teşvik eden bir sağlık bakanı ile karşı karşıyayız. Sucuoğlu, Türkiye’de yapılan görüşmelerden sonra Dr. Burhan Nalbantoğlu’nu ihtisas hastanesi yapacağım diye açıklamalarda bulundu. İhtisas hastanesi yapılabilmesi için akademik unvan taşıyan sağlık personeli olması gerekir. Bunu yapmak istemelerindeki gerçek buraya Türkiye’den hekim getirtmektir. Bakan bunu başka bir kılıfa büründürerek söylemeye çalışıyor. Burada alınan unvanlar Tabipler Birliği Yasasına göre KKTC’de alınan akademik unvanların hiçbiri geçerli değildir”

“Devlet o zaman bu sağlık sisteminin neresinde olacak?”

Gardiyanoğlu, yap-işlet-devret modeliyle sağlığın özele verileceğini ifade ederek, “devlet o zaman bu sağlık sisteminin neresinde olacak?” diye sordu. Gardiyanoğlu, “Finansmanı sizin değil ise, işletmesi sizin değil ise, hekimler sizin değil ise devlet sağlığın neresinde olacak? Bu sistem Türkiye’de yapılıyor olabilir. Türkiye’de sağlıktaki reformlar yapıldıktan sonra bu sisteme geçildi. Şimdi siz hastane yapacağınızı iddia ediyorsunuz, kasaba büyüklüğünde bir hastane yapmaktan bahsediyorsunuz, ancak bunu hangi hekim kadrosuyla işleteceğiniz belli değil” diye konuştu.

“Böyle büyük projeler boyunu aşar”

Gardiyanoğlu, “Biz bugün bırakın Nalbantoğlu’nu, Cengiz Topel Hastanesine hekim bulamıyoruz” diyerek, bunun sadece bir seçim yatırımı olduğunu, daha öteye gitme şansının olmadığını kaydetti.

“Bakan çıksın ve halka görev süresince ne yaptığını anlatsın” diyen Gardiyanoğlu, “böyle büyük projeler boyunu aşar” dedi.  Gardiyanoğlu, KKTC’nin kasaba büyüklüğünde bir hastaneyi çevirecek bir hekim kadrosunun ve hasta potansiyelinin olmadığını kaydetti.

“Bunun bedelini halk ödeyecek”

Gardiyanoğlu, şunları söyledi, “Geçen gün çıkan kamuoyu anketinde Kıbrıs sorunundan sonra en önemli sorun sağlık denildi. Anket sorusunda sorulan üç kişiden biri sağlıktan memnun değiliz dedi. Kıbrıs sorunu bir dış dinamikse demek ki en büyük sorun sağlıktır. Bakan hastaneler bu sistemle işleyecek derken, bu kadar hekimi nereden bulacak? Hasta garantisi mi verdi? Çekilecek EMAR ya da tomografi sayısının garantisini mi verdi? Firma bu parayı nasıl çıkartacak? Biz kim tanıyor ki hangi hastayla bu iş dönecek. Dünya sağlık turizmi yapıyor. Bakana sorarsanız o da yapıyor, ancak tamamen özele teslim ederek. Sağlık kuruluşlarının doğru düzgün denetlenmediği bir ülkede sağlık bakanının böyle bir projeden bahsetmesi tamamen hayal ürünüdür. Gerçekleşmesi durumunda bunun bedelini halk ödeyecek”

“Her yere hangi hekimle hastane yapacaksınız?”

Karpaz’a hastane yapılmasının düşünüldüğünü, Mağusa’da da hastane olduğunu, ancak acil vakaların yine Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine geldiğine dikkat çeken Gardiyanoğlu,  Lefkoşa’da doğru düzgün çalışan bir merkez hastanenin ülke için daha aciliyeti olduğunu kaydetti. “Bütün uzman hekimler Lefkoşa’da toplansın, ülke yeterliliğine göre bir hastane yapılsın. Her İlçeye poliklinikler yaparsınız, acil vakaları Lefkoşa’ya yollarsınız. Hangi hekimle her yere hastane yapacaksınız?”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam