DOLAR 32,5209 -0.09%
EURO 34,7993 -0.21%
GBP 40,4465 -0.19%
ALTIN 2.420,61-0,38
BITCOIN 21571890,00%

“başarısızlık Baraj Altı Partilere Yarar”

ABONE OL
15 Temmuz 2015 08:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Sucuoğlu, sivil toplum örgütlerinin ve halkın büyük oranda umut olarak gördüğü ve oluşumuna büyük destek verdiği bir koalisyon süreci yaşandığını söyledi.

CTP-UBP Koalisyonunun bir ilk olduğuna dikkat çeken Sucuoğlu, bu ilkin iki parti tabanı için de sıkıntılara neden olduğunu ancak, koalisyon hükümetinin kurulmasının ardından tabandakilerin tepkisinin dahi ortadan kalkacağına inandığını söyledi.

İki partinin de yönetim kadrosunda yer alacak olanların omzunda çok büyük yükler olacağını belirten Sucuoğlu, ülkede halkın yaşadığı sıkıntılı dönemi bir şekilde bertaraf edebilecek, reform niteliğinde kararlar üretebilecek ve radikal kararlar alabilecek koalisyon hükümeti beklediğini kaydetti.

Sucoğlu, “Eğer bu birleşim başarılı olamazsa ciddi bir yara alacaktır ve başarısızlık KKTC’nin geleceğinde farklı durumlar ortaya çıkaracaktır. Başarısızlığın anlamı şu anda baraj altı olan partilerin Meclis’e girmesi anlamı taşımaktadır” diye konuştu.

 

Abbas ELMAS

Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili ve UBP Lefkoşa İlçe Başkanı Faiz Sucuoğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler ile Ulusal Birlik Partisi Koalisyonu’nu ve hükümet icraatlarını değerlendirerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Halk ve örgütler koalisyona destek belirtti”

Sucuoğlu, sivil toplum örgütlerinin ve halkın büyük oranda umut olarak gördüğü ve oluşumuna büyük destek verdiği bir koalisyon süreci yaşandığını söyledi. CTP-UBP Koalisyonu’nun bir ilk olduğuna dikkat çeken Sucuoğlu, bu ilkin iki parti tabanı için de sıkıntılara neden olduğunu ancak, koalisyon hükümetinin kurulmasının ardından tabandakilerin tepkisinin dahi ortadan kalkacağına inandığını söyledi.

“Radikal karalar alacak hükümet bekleniyor”

İki partinin de yönetim kadrosunda yer alacak olanların omuzlarında çok büyük yükler olacağını belirten Sucuoğlu, ülkede halkın yaşadığı sıkıntılı dönemi bir şekilde bertaraf edebilecek, reform niteliğinde kararlar üretebilecek ve radikal kararlar alabilecek koalisyon hükümeti beklediğini kaydetti. İlk ve büyük CTP-UBP koalisyonunun halkın beklentilerini karşılayacak ve tabanının önyargısını ortadan kaldıracak partiler üstü, parti çıkarlarını gözetmeksizin ve popülist yaklaşım içine girmeden halk için bir şeyler yapacağını belirtti.

“Başarısızlık farklı durumlar ortaya çıkarır”

CTP ve UBP’nin KKTC siyasi tarihinde dönüşümlü olarak iktidara geldiklerine dikkat çeken Sucuoğlu, bu iki partinin ilk kez bir araya gelerek koalisyon kurmasının tehlikeler de içerdiğini belirtti. Sucoğlu, “Eğer bu birleşim başarılı olamazsa ciddi bir yara alacaktır ve başarısızlık KKTC’nin geleceğinde farklı durumlar ortaya çıkaracaktır. Başarısızlığın anlamı şu anda baraj altı olan partilerin Meclis’e girmesi anlamı taşımaktadır” diye konuştu.

“UBP sorumluluktan kaçmadı”

CTP ve UBP’nin kuracakları hükümette bunun bilincinde olarak hareket etmeleri gerektiğini belirten Faiz Sucuoğlu, yeni hükümetin partisel değil devletsel, halka yönelik hizmet amaçlı politikalar üreteceğini ve üretilecek yasa ve idari amaçlı her şey bu temeller üzerinde kurulacağını söyledi. Sucuoğlu, “UBP 6 ay daha hükümet dışında kalmış olsaydı ilk seçimlerde birinci parti olarak sandıktan çıkacaktı. Bunu net olarak söyleyeyim, UBP için önce ülke gelir ve insanlar gelir. UBP bu noktada kusura bakmayın siz ekonomiyi, sağlığı ve eğitimi, her şeyi dibe vurdunuz bunun cezasını çekin diyebilirdi. Ancak UBP bu noktada elini taşın altına koyuyor çünkü, UBP için ülkenin çıkarları partinin çıkarlarından hep ön planda olmuştur. Bu nedenle bu sorumluluktan kaçmamıştır” dedi.

Yoğun bir çalışma yapıldı

Koalisyon kurma süreci içinde UBP’nin CTP’den daha az konuştuğuna dikkat çeken Faiz Sucuoğlu, bunun halk tarafından yanlış algılandığını ve CTP’nin ortaya koyduklarının tartışıldığını zannettiğini ancak bunun doğru olmadığını söyledi. UBP’nin 15-20 gündür tüm komiteleriyle günde 10 saate varan çalışmalar yapıldığını ve kendi hükümet programlarını geçtiğimiz günlerde CTP’ye ilettiklerini söyledi.

DP her ortağına zarar verdi

Şu anda UBP ve CTP’nin ortaya koyduğu hükümet programlarının harmanlandığını ifade eden Sucuoğlu, iki partinin de bu sorumluluğu kabullenmiş olarak, kendi çıkarlarını düşünmeden hareket edip dürüst ve ortak bir çalışma ortaya koyduklarını söyledi. CTP Parti Başkanı Mehmet Ali Talat’ın “Bu iş UBP ile olur” söyleminin de buradan ortaya çıktığını ifade eden Faiz Sucuoğlu, CTP-DP koalisyonu döneminde iki başlı homojen olmayan bir yapı söz konusu olduğunu ve bundan en büyük zararı CTP’nin gördüğünü söyledi.

“DP her zaman kendi bildiğini okudu”

UBP ile DP’nin koalisyon kurduğu dönemlerde de sorun yaşandığını, belediye ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de UBP’nin ortak hareket ettiği DP nedeniyle büyük yaralar aldığını aktaran Faiz Sucuoğlu, DP’nin her zaman kendi bildiğini okuyan tavırları ve CTP koalisyonu döneminde ortağından habersiz icraatlar ile gündeme geldiğini belirtti. Geçtiğimiz dönemdeki bu uygulamaların halkın siyasete olan güvenini zedelediğini kaydeden Sucuoğlu, verilen ve yerine getirilemeyen sözlerin halkta ön yargıya neden olduğunu ve her geçen gün bu düşüncenin yoğunlaştığını belirtti.

“Vekil transferi şu an için söz konusu değil”

Bazı dedikodulara neden olan Siyasi Partiler Yasası’nın Cumhurbaşkanlığı’ndan geri dönmesiyle DP’den UBP’ye transferler olacağı konusunda şuan itibariyle herhangi bir görüşmenin veya kulisin gerçekleşmediğine dikkat çeken Sucuoğlu, ilerleyen günlerde ne olacağı hakkında kesin bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.

“Fikir ayrılıkları olması doğal”

Demokraside parti içinde farklı fikirlerin olabileceğini ifade eden Faiz Sucuoğlu, parti dışında konuşulduğu zaman çok dikkatli olunması gerektiğini, UBP içinde bazı milletvekillerinin buna uymadığını söyledi. Ersin Tatar ve Zorlu Töre’nin parti içinde tartışacakları konuları çıkıp uluorta konuştuklarını ifade eden Sucuoğlu, UBP-CTP Koalisyonu’nun ilk olması nedeniyle bazı didişme ve fikir ayrılıklarının ortaya çıkmasının doğal olduğunu kaydetti.

“Hükümet programlarına destek veriyoruz”

Yeni kurulacak hükümet programının ilerleyen günlerde ortaya çıkacağını ve her iki partinin de elinin değdiği bir program olduğunu herkesin fark edeceğini aktaran Sucuoğlu, sendikalaşmanın bir hedef olarak konmuş olabileceğini ancak tüm tarafların ortak bir masada toplanıp hayata geçmesi için bir formül üretmesi gerektiğini söyledi. Çalışanın ve işverenin benimseyeceği ve zoraki olmayacak bir politika izlenmesi gerektiğini, polisin sivile bağlanması konusunun da tartışıldığını aktaran Faiz Sucuoğlu, demokratik bir ülkede polisin askere bağlı olmasının kabul edilir bir durum olmadığını ancak, KKTC’de her şeyi politize etme hastalığı nedeniyle bu noktada polisin sivilleşmesinde sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi.

“Kıbrıs müzakerelerinde aktif rol alınacak”

Kıbrıs sorunu müzakerelerinin süratli bir biçimde ilerleme kaydettiğini ve beklenildiği kadar şeffaf bir süreç yaşanmadığını ifade eden Faiz Sucuoğlu, nelerin olup bittiğini Rum basınından öğrendiklerini ve hem halk hem de basın mensupları arasında ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi. UBP’nin de içinde bulunduğu hükümetin halkın ve basının beklentilerini karşılayacağını ve emniyet supabı görevi üstleneceğini kaydeden Sucuoğlu, UBP’nin seyirci ve eleştirici konumundan bu noktada yemeği pişiren ve sürece katkı koyan bir başrol oyuncusu olacağını belirtti. Sucuoğlu, Kıbrıs müzakereleri sürecinde Cumhurbaşkanı Akıncı’nın elini güçlendirecek adımları UBP’nin atacağını belirtti ve hükümetin bir kanadının bu şekilde düşündüğünü açıkladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam