DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
GBP 40,2943 -1.04%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20781402,62%
Atlı’dan UBP’ye emeklilik yaşı tepkisi: Neyin pazarlığını yaptınız?

Atlı’dan UBP’ye emeklilik yaşı tepkisi: Neyin pazarlığını yaptınız?

ABONE OL
25 Nisan 2023 11:05
Atlı’dan UBP’ye emeklilik yaşı tepkisi: Neyin pazarlığını yaptınız?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı, Sayıştay Başkanlığı emeklilik yaşının 60'tan 65‘e yükseltilmesi ile ilgili açıklama yaptı.

60 yaşındaki mevcut Sayıştay Başkanı Osman Korahan, bu değişiklik yapılmadığı takdirde, otomatik olarak bu yıl emekliye ayrılıyor.

Yazılı bir açıklama yapan Mine Atlı, 12 yıldır görevde olan Sayıştay Başkanı Osman Korahan’ın 5 yıl daha görev yapmasına olanak sağlanması için emeklilik yaşının 65‘e yükseltilmeye çalışıldığını savunarak, bunun en anti-demokratik ülkelerde bile kabul edilmeyeceğini söyledi.

Atlı, “Hiçbir kurumun başında aynı kişi on yıllarca görev yapamaz. Korahan’ın Kıb-tek’le ilgili raporu Ersin Tatar’ın talebiyle 25 Aralık seçimlerinden sonra açıkladığı iddiaları bile havada dururken, bir 5 yıl daha görevde kalmasının istenmesi Korahan ile UBP arasında bir pazarlık olduğunu gösteriyor.” dedi.

"KORAHAN’LA NEYİN PAZARLIĞINI YAPTINIZ?"

Söz konusu yasanın ivediliğini özellikle Başbakan Ünal Üstel’in talep ettiğini öne süren Atlı, “Korahan’la neyin pazarlığını yaptınız? Hangi yolsuzlukların üstünü örtmeye çalışıyorsunuz?” diye sordu.

Mine Atlı, yaptığı yazılı açıklamada, 2008 yılında CTP-ÖRP Hükümeti döneminde 60’dan 65’e çıkarılan ve o dönem muhalefette olan UBP’nin “Anayasa’ya aykırı” diyerek mahkemeye taşıdığı ve hükümete geldiğinde tekrar 60’a çektiği Sayıştay Başkanlığı emeklilik yaşının neden şimdi aynı UBP tarafından yeniden 65’e çıkarılmaya çalışıldığını sordu.

TDP lideri Atlı, “2008 yılında UBP için ‘Anayasa’ya aykırı’ olan bir değişiklik, 12 yıl sonra nasıl ‘Anayasa’ya uygun’ hale geldi? Anayasa o günden bugüne değişmediğine göre; değişen şey çıkarlar mı yoksa 12 yıldır aynı koltukta oturan Osman Korahan’dan çekinmeniz mi?” diye sordu.

Ülkenin tek bağımsız mali denetim organının siyasi atamalarla hükümetlerin arka bahçesi haline getirildiğini ileri süren Atlı, Sayıştay Başkanlığı’nın "yeniden güvenilir bir kurum haline gelmesinin" önemine işaret etti.

Mine Atlı, kamuyu ilgilendiren tüm yolsuzlukların ve zarara uğratılan kurumların hesabının sorulması için burada hazırlanan raporların tarafsızlığının hayati olduğunu kaydetti.

Sayıştay Başkanı’nın emeklilik yaşının yükseltilmesini de öngören Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı, 8 Haziran 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine getirilmişti. Tasarı 10 aylık bekleyişin ardından Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi tarafından ele alınmış, 18 Nisan 2023 tarihinde oy çokluğu ile onaylanarak Meclis Genel Kurulu'na sevk edilmişti.

Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Sayıştay Başkanı ve üyelerin emekliye ayrılma yaşını düzenleyen 9'uncu maddesi değiştirilerek, Sayıştay Başkanı ve üyelerinin mecburi emeklilik yaşı, Yüksek Mahkeme yargıçları ile aynı seviyeye yani 65'e getiriliyor.

OSMAN KORAHAN KİMDİR?

Osman Korahan, 1963 yılında Girne’de doğdu. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye bölümünden mezun oldu.

1987 yılında Sayıştay Başkanlığında Denetçi olarak çalışmaya başladı. Denetçiliği sırasında çeşitli yurt dışı denetim görevlerinde bulundu.

Sayıştay denetçisi olarak çalıştığı yıllarda Sayıştay Denetçiler Derneği Başkanlığı'nı yürüttü. Bunun yanında uzun yıllar Kooperatif Merkez Bankası basketbol takımı antrenörlüğü ve yöneticiliği yaptı.

Denetim ekip sorumlusu olarak uluslararası denetim standartları ve performans denetimi konularında eğitimlere katıldı. 

Ekim 2009 tarihinde Cumhuriyet Meclisi tarafından Sayıştay Üyesi olarak atandı. 22 Kasım 2010 tarihinde ise Meclis tarafından Sayıştay Başkanı olarak seçildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam