DOLAR 32,5706 0.01%
EURO 34,9835 0.26%
GBP 40,7603 0.29%
ALTIN 2.424,300,06
BITCOIN 2093105-3,30%

Askerlik Zorunlu Olmayabilir

ABONE OL
8 Temmuz 2015 09:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Abbas ELMAS

Son birkaç gün içinde zorunlu askerlik görevini yapan gencecik arkadaşlarımızı kaybettik. Vatani görevlerini yaparken ve vatanı korudukları iddia edilen nöbet saatlerinde kendi canlarına kıydı bu gencecik canlar. İki aile evlat acısıyla yanıp tutuşuyor. Vatani görevleri sırasında canına kıyan bu iki genç askeri törenle uğurlandılar son yolculuklarına anne, baba, kardeşlerinin gözyaşları arasında. Cenaze törenlerinde silahlar patlatıldı ve şehit olarak kabul edildiler.

Peki bu iki gencecik vatandaşımızın ne sorunu vardı da yaşamlarına son verme yoluna gittiler.  Aile sorunu mu, hiç alışık olmadıkları askeri otoritenin baskısı mı, maddi sorunlar mı yoksa aşk yüzünden mi? Bunlarla ilgili kamuoyunu aydınlatacak hiç bir açıklama yapılmadı Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından. Ülke zangır zangır sallanırken, toplumun her kesimi bir gün arayla neden iki Piyade Er’in canına kıydığını öğrenmek için beklerken ilgili makamlar sessizliğini koruyor.

Bu noktada birkaç öneri yapmak istiyorum. Özellikle son birkaç yıl içinde askerlik yapmak istemeyenler “Vicdani ret” hakkını kullanabilmek için hukuksal mücadele vermelerinin yanında eylem ve protestolarla seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Ama kimse bu gençlerin seslerini duymuyor, aldırış etmiyor veya aldırış edemiyor. Atalarımız zamanında söyledi ‘Zorla Güzellik Olmaz’ diye ancak, günümüzde özellikle zorunlu askerlik konusunda zorla güzellik olması için devletin bütün imkanlarını kullanıyor yetkililerimiz.

Askerlik yapmak isteyenler bir yana dursun, askerlik yapmak istemeyen vatandaşlarımız hiçe sayılıp maddi ve manevi imkanlarının elverişli olup olmadığına bakılmaksızın silah altına sokuluyor. Böyle bir durumda gencecik insanlarımız canına kıyıyor veya telafisi olmayacak psikolojik sorunlarla yeniden sivil hayata dönüyor. ‘Vatani görev’ başka yollarla yerine getirilemez mi diye hiç oturup ta kafa yordu mu yetkililerimiz çok merak ediyorum. Yani “Vatani görev” denilen silah altına girme başka yollarla yerine getirilemez mi?

Bence getirilebilir… Yetkililerimize buradan birkaç tavsiye vermenin faydalı olacağı düşüncesiyle insaların vatandaşlık görevlerini yerine getirecekleri başka yöntemler de olabilir. Bir insan sadece askerlik yaparak mı vatani görevini yerine getirebilir? Bence toplumsal konularda da görev alarak vatani görevini yerine getirebilir.

Yani genç bir vatandaşımız askerlik görevini yapmak istemiyorsa askerlik süresi boyunca sivil yaşamda yaşlı bakımı, park, anıt, yol sokak temizlikleri görevini üstlenip topluma faydası olan işlerde kullanılabilir. Vatani görevini ücretsiz kamu işlerinde çalışarak ödeyebilir. Veya askerlik yapmak yerine askerin siville alakalı işlerini yürütebilir. Askerin sosyal sorumluluk projelerinde yer alabilirler. Bu sadece maddi imkanı olmayan gençlerin ‘Vatani Görev’ olarak sayılabilir.

Maddi olanakları olanlar için ise imkanlar daha da geniş olabilir. Mesela ‘Bedelli askerlik’ imkanı sadece yurt dışında yaşayanlar için değil yurt içinde yaşamını süren ve askerlik yapmak istemeyen vatandaşlarımıza da sunulmalıdır. Parası olan ve askerlik yapmak istemeyenlere belli bir ücret karşılığında askerlikten muaf tutulabilirler.

Bu da parası olanla parası olmayanlar arasında bir ayrım göze çarpıyor. Bunun da çaresi var tabi ki. Parası olmayanların ve askerlik görevini yapmak istemeyenlere taksitli ödenebilecek bir ödeme planıyla “Bedelli askerlik” imkanı sunulmalıdır. Genç yaşta iş hayatına atılıp askerlik yapmak istemeyenlere de aylık gelirinin yüzde 30’unu Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na aktaracağı bir sistem yaratılarak askerlikten muaf tutulabilirler.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ise bedelli askerlik yapan tüm yurttaşlardan elde ettiği gelirle profesyonelleşme yoluna gidebilir, elde ettiği maddi imkanla kadrosuna askerlik görevini reddeden yurttaş sayısı kadar uzaman asker istihdam edebilir. Bu imkanların hepsi uygulanabilir veya dünyada örnekleri olan uygulamalardır.

‘Vatani görevi’ görevin yapılmasını gençlerin hayatlarından daha üstün gören zihniyetler bunları hayata geçiremezler tabi ki ancak, vatanın geleceğini oluşturan gençlerin geleceğini düşünen demokratik ülkeler böyle uygulamaları hayata geçirebilir. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam