

Gayrimenkul yatırımcısının özellikle Covid-19 salgını döneminde akın ettiği “konut imarsız” arazi fiyatlarında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor.
2021 yılının ocak ayında itibaren bakıldığında arazi fiyatlarında yaklaşık 10 katlık bir artış yaşandı. Ancak son 1 yıllık dönemde ibre tersine döndü. Konut piyasasında da gözlemlenen “reel düşüş” arazi fiyatlarında daha net ölçülmeye başladı.
Gayrimenkul platformu Endeksa tarafından ölçülen verilere göre; Türkiye’de bağ-bahçe-tarla vasıflı arazilerde ortalama metrekare satış fiyatı Mayıs 2026’da 766 TL oldu.
Son 1 yılda arazilerde ortalama fiyat artışı ise %14,67 gibi oldukça sınırlı oranda gerçekleşti. Bu artış, yüzde %32,37 olan yıllık TÜFE’nin de gerisinde kaldı.

İller bazında bakıldığında ise bazı şehirlerin pozitif ayrıştığı görüldü. Son 1 yıllık dönemde arazi fiyatlarındaki artışın yıllık enflasyonun üzerinde gerçekleştiği şehirler şöyle sıralandı:
| Şehir | Ortalama Fiyat (TL/m²) | Değişim Yüzdesi |
|---|---|---|
| Diyarbakır | 1.861 | %69,34 |
| Kırşehir | 299 | %61,62 |
| Hakkâri | 1.974 | %47,75 |
| Bingöl | 713 | %45,81 |
| Uşak | 207 | %39,86 |
| Şanlıurfa | 1.289 | %37,27 |
| Muş | 1.014 | %36,47 |
| Şırnak | 1.639 | %34,12 |
| Trabzon | 1.810 | %32,70 |
İlandaki verilere bakılarak ölçümü yapılabilen illere bakıldığında; son 1 yılda sadece 9 şehirde fiyat artışlarının, yıllık enflasyonun üzerinde olduğu gözlemlendi. Diyarbakır ve Kırşehir’de yıllık artışın %60’ın üzerinde gerçekleşmesi ve enflasyonu ikiye katlaması dikkat çekti. Batı Anadolu’dan sadece Uşak listede yer aldı.
Bu arada İstanbul’da son 1 yılda arazi fiyatları %20,38 arttı. Ankara’daki artış %8,04 ile sınırlı kalırken, İzmir’de de %12,61’lik prim gerçekleşti. 3 büyükşehirde de “konut imarsız” arazilerde son 1 yılda fiyat artışları enflasyonun gerisinde kaldı.
Sektör temsilcileri, arazinin konut gibi kira getirisi sunan bir yatırım olmadığını ve aynı zamanda likit bir varlık kategorisine girmediğini ifade ederek, “Faizlerin yüksek seyri ve altın fiyatlarındaki hızlı hareketler, yatırımcının ilgisini de bu yöne çekti. Araziye talep azalıyor” diye konuşuyor.
yenibakış gazetesi-kktc son dakika