DOLAR 32,3801 0.18%
EURO 35,0381 -0.15%
GBP 40,9900 0.2%
ALTIN 2.324,420,23
BITCOIN 2272623-0,59%

Ambargo Söylemleri Masaldan İbaret

ABONE OL
9 Temmuz 2015 10:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Abbas ELMAS

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun üzerinden 32 sene geçti. 32 yılda uluslararası camiada tanınmamışlığın ve kapalı bir tolum olmamızdan kaynaklanan nedenlerle hep yönetenlerin söylediklerine inandı Kıbrıs’ın Kuzey’inde sıkışıp kalanlar. Maddi olanaksızlıkların, ihracat yapılamamasının ve ülkedeki olumsuzlukların en büyük nedeninin hep ambargolardan kaynaklandığı anlatıldı Türk idaresinde yaşayanlara.

Yıllarca yabancı yatırımcılara sırf Türkiye istedi diye hep peşkeş çekildi devletin deniz malları. Kimisi otel yaptı, kimisi plajları gasp etti, casinolar kurdu, kaçak işçi çalıştırdı. Kimileri de çalışanların sosyal yatırımlarını yapmayarak, hem halkı sömürdü hem de KKTC devletine ödemesi gereken vergileri ödemeyerek büyük karlar elde etti. Her yıl bu köşelerden, gazete sayfalarından bazı otellerin milyonlarca elektrik borcu olduğunu, kaçak işçi çalıştırdığını veya devlete bilmem kaç milyon TL borcu olduğunu yazarız ya da okuruz.

KKTC’yi yönetenler hep yabancı sermayenin ülkeye gelmesi için çabaladı bugüne kadar ancak, devlete gelir edecekleri yerde hep zarara uğradılar. Yerli sermaye ise hep ötekileştirildi bu küçücük memlekette. Birkaç büyük işadamı dışında kimseye yaşama şansı bırakılmadı bu topraklarda. ‘Hep bana, hep bana’ mantığıyla hareket edenler, statükoyu yarattılar ülkede ve toplumun çıkarına çalışması gereken sistemi kendi ceplerini doldurmak için kullandılar.

Dün GIFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kısa ile gerçekleştirdiğimiz röportaj da ülkeyi yönetenlerin ne denli aciz durumda olduklarının bir kanıtı niteliği taşıyor. Bu topraklarda doğmuş, vatanını seven ve ülkenin kalkınması için projeler geliştiren bir işadamı olan Sayın Yusuf Kısa’nın ülkede milyar Euro’lar değerinde yapacağı yatırım siyasiler tarafından engelleniyor. Bu işadamı TC kökenli bir işadamı olsaydı eminim toplum karşı çıksa dahi adanın en güzel yerinden arsalar emirlerine amade edilirdi.

Tabi Yusuf Kısa’ya yaptığı proje için ilk etapta ret cevabı verilmedi. Proje hazırlatıldı, YAGA’ya onaylatıldı, milyonlarca TL harcatıldı, aracı olmaya çalışanlar yüzbinlerce TL cebe yedi veya yedirdi. Ancak günün sonunda Ortadoğu bölgesinde tek olacak bir proje hayata geçirilemedi veya geçirilmesine müsaade edilmedi. Ortadoğu’dan her yıl binlerce turisti ülkemizde ağırlamayı hedefleyen, yerli istihdam sağlayarak işsizlik sıkıntısına derman olacak, yerli ürünleri pazarlayacak ve ülkeye ekonomisini kalkındıracak ve belki de ambargoları yıkacak bir proje yerle bir edildi siyasiler yüzünden.   

İşte biz bu zihniyetlerin ambargosu altında ezildik yıllar boyunca. İşte bu zihniyetler nedeniyle kapalı bir toplum haline getirildik ve en güzel varlıklarımız hep peşkeş çekildi yabancılara, arada 3 – 5 kuruş kar elde etmek maksadıyla.  Statüko denilen olgu her şeyden daha önemli oldu ve sistem içindeki her detay statükonun korunmasına yönelik inşa edildi. İşte bu yüzden ülkede 32 yılda hiçbir şey değişmedi ve bu yüzden yıllarca ambargo masalları dinledik.

Bugünden sonra da hiçbir siyasi çıkıp da “KKTC’nin kalkınması için çalışıyoruz” veya “Devrim yapacağız” söylemlerine girmesin. Şimdi tepeyi geçtik ve uzaktaki köy görünüyor. Görünen köy için kılavuz da gerekmediğine göre hiçbirinize ihtiyaç kalmamıştır. Tekke düştü kel göründü sevgili siyasilerimiz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam