DOLAR 32,2898 -0.17%
EURO 34,8173 -0.02%
GBP 40,6322 0.07%
ALTIN 2.410,260,71
BITCOIN 20962581,47%
“Aliağa’daki orman yangını kaynak makinasından çıktı”

“Aliağa’daki orman yangını kaynak makinasından çıktı”

“Aliağa’daki orman yangını kaynak makinasından çıktı” - Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması ile birlikte Ege ve Akdeniz bölgelerinde ekiplerin teyakkuza geçtiğini söyledi. Karacabey, Aliağa’daki orman yangınına kaynak makinasından çıkan bir kıvılcımın neden olduğunu belirterek; “En ufak ihmal, en ufak dikkatsizlik yangına sebep oluyor. Orman yangılarının yüzde 90’ı maalesef insan kaynaklı” ifadelerini kullandı.

ABONE OL
12 Temmuz 2023 10:30
“Aliağa’daki orman yangını kaynak makinasından çıktı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Denizli’de Orman Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti ve yaz döneminde orman yangınlarına yönelik tedbirler hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.Meteoroloji verilerine göre hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 ile 10 derece üstünde seyredeceğini belirten Karacabey; “Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte orman yangınları açısından risk artacak. Ekiplerimizi seferber hale getirdik. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki ekiplerimiz teyakkuz halinde. Yangının çıkmaması söndürülmesinden çok daha kolay bir şey. Orman yangınlarının yüzde 90’ı maalesef insan kaynaklı. Doğal sebeplerle çıkan yangın oranı yüzde 10’luk kısmı sadece” ifadelerini kullandı.

“ALİAĞA YANGINI KAYNAK MAKİNASINDAN ÇIKMIŞ”

İzmir’in Aliağa ilçesinde önceki gün çıkan orman yangınının insan kaynaklı olduğunu belirten Karacabey; “Aliağa’daki yangın maalesef dikkatsiz bir vatandaşımızın bahçesinde kaynak yaparken sıçrayan bir kıvılcımdan dolayı otların tutuşması ve devamında da ormana sirayet etmesinden kaynaklandı. Yani bu şu demek; en ufak bir ihmal, en ufak bir dikkatsizlik, en ufak bir kıvılcım anında bir yangına sebep oluyor. Vatandaşlarımızın kesinlikle küçümsemeden, hafife almadan açık alanda kesinlikle ateş yakmamalarını,  sigara izmariti atmamalarını, yangına sebep olacak davranışlardan uzak durmalarını ve bu konuda hassasiyet göstermelerini istirham ediyoruz” diye konuştu.

“VALİLİK YASAKLARINA UYULMALI”

İl valiliklerinin art arda ormanlara giriş yasağı kararlarını da değerlendiren Karacabey; “Şu ana kadar 50’den  fazla ilimizde valilerimiz bize göre de yerinde bir kararla ormanlık alanlara, orman yangınları açısından hassas olan bölgelere girişleri yasakladı. Kazayla, ihmal ve dikkatsizlik neticesinde çıkabilecek yangınların önüne geçmek için böyle bir karar aldılar. Bu karara vatandaşlarımızın riayet etmelerini istiyoruz. Türkiye genelinde bin 500’den fazla orman parkları tesis edildi. Vatandaşlarımız dinlenmek için, ormanın güzelliklerinden istifade etmek için bu alanları tercih ederlerse kendileri açısından da ormanlarımızın korunması açısından daha yerinde olur. Mümkünse piknik yerlerinde bile olsa ateş yakmamalarını istiyoruz. Sadece ormanın diğer güzelliklerinden faydalanalım” değerlendirmesi yaptı.

“O HAVUZA GİREN DIŞARI ÇIKAMAZ”

Vatandaşların ‘yangın havuzu’ diye adlandırdığı su toplama çukurlarının sayısını da artıracaklarını belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey; şunları söyledi:

“Orman yangınları ile mücadele için 4 bin 360 noktada tesis ettiğimiz su toplama çukuru bulunuyor. Bu yıl içinde 113 tane daha yeni su toplama çukurunu hizmete almış olacağız. Hedefimiz özellikle su kaynaklarının kıt olduğu ormanın derinliklerinde her 5 kilometrede bir bu çukurları tesis etmek.

Hava araçlarının, kara araçlarının yangın sırasında daha hızlı bir şekilde su temin ederek etkili müdahale etmelerini sağlamak istiyoruz. Bu çukurların etrafında güvenlik tedbirlerini alıyoruz. İkaz etmek için uyarıcı levhalar da koyuyoruz ama maalesef vatandaşlarımız oradaki tehlikenin boyutunu bilmediklerinden dolayı herhalde yüzmek maksadıyla, serinlemek maksadıyla o havuzlara giriyorlar. Bu çok tehlikeli.

O havuzların inşa şeklinden dolayı içine giren bir canlının dışarıya çıkması mümkün değil. Çünkü orada özellikle su alırken helikopterlerin bambilerinin takılmaması maksadıyla pürüzsüz bir yüzey oluşturuyoruz. Bu insanların ve diğer canlıların oradan çıkmasını çok güç hale getiriyor.

Oralara girilmesi hayati açıdan son derece tehlikeli. Vatandaşlarımızın oradaki tedbirleri ihlal ederek, içeriye girmemeleri konusunda da bir kere daha dikkatlerini çekmek istiyorum”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam