DOLAR 32,2763 -0.23%
EURO 34,8233 -0.01%
GBP 40,6239 0.02%
ALTIN 2.413,100,83
BITCOIN 2060758-0,26%
Aksa’nın Teknecik’e girmesine HP ve TDP’den sert tepki

Aksa’nın Teknecik’e girmesine HP ve TDP’den sert tepki

ABONE OL
13 Nisan 2023 22:55
Aksa’nın Teknecik’e girmesine HP ve TDP’den sert tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Ülkede günlerdir elektrik kesintileri devam ederken akşam saatlerinde Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) yönetiminin talebiyle Aksa’dan bir ekip, arıza nedeniyle yeterli üretim yapılamayan Teknecik Elektrik Santrali’ne gitti. Bu sırada santralda geniş güvenlik önlemleri alındı.

Kamu İhale Yasası’ndaki değişikliğe karşı iki haftadır eylemini sürdüren Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) ise Aksa’dan bir ekibin Teknecik Elektrik Santralı’ndaki arızanın giderilmesi amacıyla santrala gitmesi nedeniyle üyeleriyle santralda toplanarak eylem ateşi yaktı.

Başbakan Ünal Üstel, gelişmelere üzerine yaptığı açıklamada, özel sektörden yardım alarak, Teknecik'teki arızalara müdahale edildiğini, 7 jeneratörün arızalı olduğunu ve sabotaj şüphesi olduğunu belirtti. Ünal Üstel, El-Sen'i işaret ederek, "Hesap verecekler." dedi.

Yaşananların ardından Halkın Partisi (HP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi'nden yapılan peş peşe açıklamalarla, hükümete sert eleştiriler yöneltildi.

HP: BU GAYRİMEŞRU HÜKÜMETİ İSTİFAYA ZORLAYALIM

Halkın Partisi'nden yapılan açıklamada, hükümetin önce medya üzerinden Kıb-Tek'i ve çalışanlarını yıpratma operasyonu yaptığı, şimdi de çevik kuvveti kullanarak, Teknecik'in "ihalesiz şekilde peşkeş çekilmek" istendiği iddia edilen Aksa'nın yetkililerinin santrale sokulduğu kaydedildi.

Açıklamada, dün elektrik kesintilerinin "gayrimeşru hükümetin" büyük ortağı UBP’ye yakın isimlere yaptırıldığı iddia edilerek, "Sırf halkı elektrik kurumuna ve çalışanlarına karşı kışkırtmak için sabotajı doğrudan bu gayrimeşru hükümetin yaptığı anlaşılıyor." denildi.

"Bin defa söyledik bin birinciyi de söyleyeceğiz, yarın çok geç olacak. en erken zamanda bu hükümeti istifaya zorlamalıyız." ifadelerine yer verilen açıklamada,  "Halihazırda bir yıl kaybettik ve uyardığımız gibi hem kurumlar (Kıb-Tek), hem değerler (laiklik) hem de ilkeler (Anayasa'nın üstünlüğü/hukuk devleti) yerle bir edildi." iddiası dile getirildi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi'ne de (CTP) çağrı yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Meclis’te kalmayı tercih eden ana muhalefet partisi CTP’ye çağrımızdır: Böyle bir gayrimeşru hükümete normal bir hükümet muamelesi yapmayı bırakın artık! Ortak komitelerde, Meclis Genel Kurulu'nda hem sizi hem de memleketi oyalıyor, hepimizle alay ediyorlar. Gelin toplumsal muhalefeti birlikte örgütleyip bu gayrimeşru hükümeti istifaya zorlayalım."

"Asıl karanlık bu gayrimeşru hükümetin zihniyetidir, halka elektrik konusunda eziyet çektirenler yakıt alım planlaması yapmayıp ihalesiz alanlarla, ihalesiz taşıtanlardır, yani siyasilerdir, bu gayrimeşru hükümettir." diye devam eden açıklama, şöyle son buldu:

"Kurumun kötü yönetilmesinin sorumlusu kurum çalışanları değil, kurumun yönetimini siyasi atamayla oraya getiren bu çakma hükümettir. O nedenle artık gözümüzü açalım. Ortada ciddi bir operasyon vardır. Bu devran dönecek, #ÖnceMemleket diyebilenler yan yana durduğu takdirde her karanlığın ardı aydınlıktır."

TDP: HEPİNİZ YARGILANACAKSINIZ

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı ise yaptığı açıklamada, Başbakan Ünal Üstel ve hükümete ateş püskürdü

Atlı, Aksa’nın Teknecik Elektrik Santrali’nin kontrol odasına çevik kuvvet eşliğinde girmesinin ve kurum çalışanlarının sendikası olan El-Sen’in de içeri alınmamasının faşizmde gelinen son nokta olduğunu ileri sürdü.

Başta "atanmış" Başbakan Ünal Üstel olmak üzere tüm hükümet edenlerin ve yetkililerin suç işlediğini savunan Atlı, “Kıb-Tek ve onun santralleri kamu malıdır, bu toplumun kurumudur. Bunun adı devlet eliyle kamu malına çökmektir.” dedi.

Teknecik’te şu an ciddi bir suç işlendiğini, devletin polisine özel bir şirketin korumacılığının yaptırıldığını, bunun büyük bir "skandal ve rezalet" olduğunu söyleyen Mine Atlı, El-Sen’le masaya oturmayan, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı geri çekmeyen hükümetin, "orman kanunlarını" devreye soktuğunu iddia etti.

TDP Genel Başkanı Atlı, “Derhal vazgeçin. AKSA’yı Teknecik’ten çıkarın, El-sen ile uzlaşın ve arızalara müdahale etmeleri için toplum adına öne sürdükleri şartları kabul edin. Bu ülkenin hiçbir kurumunu size yedirmeyeceğiz. Bu kadarı fazla. Hepiniz yargılanacaksınız.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam