DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20538432,66%

“Acı ama halk gerçekleri bilmeli”

ABONE OL
4 Kasım 2016 09:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Eniz ORAKCIOĞLU

 

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, sağlıkta sistem olmadığına dikkat çekerek, “Sağlık 40 yıldır sistemsizlik şeklinde idare edilen bir yapı. Yıllardır sağlık anlamında sistemsizliğin sistem olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda bizim bütün uğraşımız ve çabalarımız sistemsizlikten sisteme geçebilmek içindir. Göreve başladığımız günden bu yana 4 ayrı cephe ile karşılaştık ki bunlardan biri  çok ciddi boyutta sıkıntıların olduğu altyapı sorunuydu.  Karşımıza çıkan ikinci önemli sorun ise  yasalardaki belli bir noktaya kadar gelinmiş ama bitmemiş veya yasa geçmiş ama tüzüklerin hiçbiri hazır olmaması. Savaşmak zorunda kaldığımız üçüncü sorun   ise doktorlarımızın hem altyapı anlamında hem de özlük hakları anlamında çok ciddi sıkıntılarının olması. Bir başka önemli nokta ise, bizim sadece devlette çalışan doktorların bakanı değil, özel sektörün ve üniversite hastanelerinin de  bakanı olmamızdır ki bu çerçevede de harekete geçtik” şeklinde konuştu.

 

“Altyapı eksiklikleri acil olan sorundu”

İlk etapta acil olarak düzenlenmesi gereken ve olmazsa olmazın altyapı eksikliklerinin tamamlanması olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, “Altyapı eksiklerinde maalesef kabul edilebilir bir durum yok. Bu konuda da bir sistemsizlik var.  Biz bu sorunları basınla paylaştıktan sonra basının diline düştük, ama bunlar yılların sorunları veeksiklikleri . Neden basın Burhan Nalbantoğlu devlet hastanesinin 2 yıldır sıcak suyunun akmadığını gündem yapmadı veya neden 1 buçuk yıldan fazladır merkezi ısıtması çalışmayan Mağusa hastanesini gündem yapmadı.Bunun yanında 17 yıldır Lefkoşa Devlet hastanesi tek trafo ile çalıştığı halde bu neden basında yer bulmadı ki 17 yıldır hastanenin aşırı sıcak ve soğuk günlerde 3’de 1 servisi devre dışı kalıyor. Ben ise bunların göreve geldikten sonra bizim açıklamalarımızla basında yer bulduğunu gördüm. Demek ki 5 ay öncesine kadar sağlık hiçbir gündem teşkil etmemiş demektir ve bu durumda bende dâhil, herkesin suçu olduğunu düşünüyorum. Biz geldikten sonra altyapı sorunlarının bir kısmını bildiğimiz halde 17 yıldır Devlet hastanesinin 1 trafo ile çalıştığını gibi bazı eksikleri de bilmiyorduk. Çok hızlı bir şekilde altyapının üzerine gittik” dedi.

 

“Süratle altyapı sorunlarının üzerine gittik”

Altyapı eksikliklerinin düşünüldüğü gibi kolay ve kısa sürede çözülebilecek bir sorun olmadığına dikkat çeken Sucuoğlu, “3 aydır Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinin sıcak su ve soğuk su sistemi ile ilgili müteahhit hafta sonları dahi olmak üzere çalışıyor, Ekim ayında bitirmesi gerekirdi Kasım’ın ilk haftasına geldik inşallah bu günlerde bitirilip bize teslim edilecek. Yine 20 Temmuz itibari ile Mağusa hastanesinin merkezi ısıtma ve soğutma sistemini teslim ettik. Kısacası altyapıda inanılmaz kötü bir durumla karşılaştık ve çok süratli bu sorunların üzerine gittik, Burhan Nalbantoğlu’na trafomuzu taktık, Mağusa hastanesi pırıl pırıl 20 Temmuz’dan bu yana bütün sistemler dörtdörtlük çalışıyor. Burhan Nalbantoğlu’nun çalışmayan asansörü sorunsuz çalışmaya başladı. Şu anda sadece diyalizin asansörü bozuk onun içinde ihaleye çıktık onu da kısa sürede halledeceğiz” dedi.

 

“Tren Yolu Polikliniğini açtık”

2008 yılında sebebi bilinmeyen bir nedenle kapatılan Tren Yolu Polikliniğini açtıklarını da hatırlatan Sucuoğlu, “Kliniğin 2’inci etabının da bitmiş olup, 4 ana branş artı 3  diş doktoru, artı kulak burun boğaz, göz, 3  pratisyen ve hemşirelerle çok ciddi bir hizmet vermeye başladı ve daha da artacaktır. Bunlara bağlı olarak geçtiğimiz günkü ziyaretimde hasta sayısının 100 yüz arttığını öğrenip çok mutlu oldum” diye konuştu

 

“4 buçuk ayda dörtdörtlük onkoloji hastanesini açtık”

Göreve geldikleri zaman onkoloji hastanesinin 4 duvardan ibaret olduğunu anlatan Sucuoğlu, “4 buçuk ayın içerisinde dörtdörtlük bir onkoloji hastanesini açtık. Bu bağlamda da ciddi bir teşekkür ve hayırdua alıyoruz. Daha da önemlisi Güney’den ve Türkiye’den hizmet alan hastalarımız yoğun bir şekilde onkoloji hastanemize müracaat ediyorlar. Ben şunu iddia ediyorum Saraçoğlu Vakfı ile birlikte yapmış olduğumuz çocuk onkolojisi Avrupa çapında altyapı ve hizmeti ile hizmet veren bir bölüm oldu ve buda bu toplum için guru verici bir olaydır” şeklinde konuştu.

 

“Nalbantoğlu’nun eski ve küçük kalması nedeni ile sıkıntılar yaşıyoruz”

Sucuoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Ne kadar düzeltirseniz düzeltin Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi 1970’li yıllarda temeli atılmış, 1978 yılında hizmete girmiş ve o dönem 80 bin civarı bir nüfusu olan bir halka hizmet vermek için kurulmuştur. O dönemde hedeflenen 130 -140 bin nüfus kapasitesiydi ama şu anda 500 binin üzerinde insana hizmet veriyor. Dolayısıyla Burhan Nalbantoğlu’na baktığımız zaman hem yapının eski olması hem de küçük kalması nedeni ile ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle ilk etapta biz yasal ve özlük hakları ile ilgili çalışma  başlatırken bu yönde de çok ciddi enerji tükettik. 2017’ye girerken hala bugün altyapı sorunlarını konuşuyor olmaktan da hicap duyduğumu belirtmek isterim, ama acı ve gerçek olan da bunlar, halkın bilmesi gerekenlerde doğrular.”

 

“40 yıllık bir hastalığı 1 günde tedavi edemezsiniz”

Yargıda olan 2’nci iş konusunda da açıklamalarda bulunan Sucuoğlu şunları söyledi; “Ben de 20 yıl serbest olarak çalıştım ve Serbest çalışan hekimlerdendim. Bu problem maalesef 40 yılı problemidir 1960’lardan beridir bu problem devam ediyor. Bu sorunun çözüle bilmesi noktasında bir geçiş sürecinin olması gerekmektedir. Bu geçiş sürecini sağlayıp biz bu işin bitmesi gerektiğini hedefliyoruz ve bu konuda iddialı olduğumuzu da söylüyoruz. Dolayısıyla 40 yıllık bir hastalığı 1 günde tedavi etmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla bizim bu bağlamda belli bir sürece ihtiyacımız var. Bunun yanında üzülerek takip ediyoruz ki özel hekimlerle, devlet hekimlerinin davalaşarak, mahkeme koridorlarına düşmesi beni bu göreve gelmeden öncede, şimdide üzmektedir. Biz her zaman şunu savunduk bizim hedefimiz tek iştir, 2 iş değildir. Hem özelde hem de devlette çalışma hedefini hiçbir zaman koymadık tam tersi. Devlette çalışan doktor devlette, özelde çalışan doktor özelde çalışması gerektiğini savunduk. Ama devlette çalışan doktorun devlet hastanesinde de çalışabilmesini cezbedici hem alt yapısal, hem de özlük haklarındaki iyileştirme ile birlikte bunun olabileceğini, bunun dışında kendi kendimizi kandırmanın ötesine gidemeyeceğimizi de bilen birisiyim. Bizim 2’inci işi destekler gibi yaratılan algı doğru değildir, bizler ikinci işi kesinlikle desteklemiyoruz, ama bana 40 yıllık hastalığı 3-4 ayda çöz derlerse, başka bir sıkıntımız olmasaydı çözerdik. Ama o kadar geniş bir cephede savaşıyoruz ki bu kadar kısa bir süre içinde bu sorunu çözmek mümkün değildir.

 

“Acil vakalar poliklinik vakaları içinde kayboluyorlar”

Bakan Sucuoğlu,acildeki soruna da değinerek, Acile yüzde 70- 75 arası poliklinik hastasının gittiğini kaydetti. Sucuoğlu, “Gelen hastaya da sen acil değilsin evine git de diyemezsin ama hal böyle olunca da maalesef acil vakaları zaman zaman poliklinik vakaları içerisinde kaybolup gidiyor. Dolayısıyla acile poliklinik vakalarının gitmesinin önünü kesmenin en önemli yolu dışarda soğuk vaka dediğimiz poliklinik vakalarının gün boyu gidebilecekleri adresi yaratmaktı, bu adres de Tren Yolu oldu. Çünkü yaptığımız araştırmada Poliklinik vakası olarak acile giden insanlarımızın büyük bir kısmı Surlariçi, çağlayan ve o bölge insanlarındandır. Dolayısıyla biz bunları eritmeye başladık ve bize gelen istatistiklerden acildeki yoğunluğun eskisi kadar olmadığını görüyoruz” dedi.

 

“Özel hekimlere ücret ödemeden hizmet alınabilecek”

Hem polikliniklerde hem de acilde devlet hastanelerini rahatlatacak 2 proje üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Sucuoğlu, “Reform denilebilecek bu projelerden biri özel hekimlerden hizmet almaktır. Dışardaki hekimlerden belli bir hizmet alımı ile bize kayıtlı olan ve isteyen hastanın, isteyen hekime gidip ücret ödemeden bakınma hakkı olacak ve bizim bu hekimlere hizmet alımı anlamında her ay belli bir rakam vereceğiz.Kısacası hep özlediğimiz halk sağlığının temel ve birinci kademesi olan istediğiniz doktora ulaşabilme imkânını sağlamış olacağız. Bu yönde 1 haftadır çalışmaktayız ve bu proje uygulamaya geçtiğinde hastanelerde de çok büyük rahatlama sağlanacak” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam