ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerinde, Kıbrıs’ta uzlaşının sağlanmasının desteklenmesi ve diğer bölgesel konuları konuşacak.
Amerikalı üst düzey bir yetkili, Kıbrıs konusunda ABD olarak pozisyonlarının adada barış görüşmelerinin tekrar başlaması ve tüm tarafların provokatif eylemlerden kaçınması yönünde olduğunu söyledi.
Amerikalı üst düzey yetkililer, Biden’ın Erdoğan’dan özür dileyip dilemediğiyle ilgili olarak da “Biden ve Erdoğan’ın arasının düzeltilmesi gibi bir ihtiyaç yok. Zaten çok yakın ilişkileri var, zaten düzenli telefon görüşmeleri yaparak iletişim halindeler” dedi.
ABD Başkan Yardımcısı Biden, bu akşam çıkacağı denizaşırı seyahatte, Fas ve Ukrayna’nın ardından Türkiye’ye gidecek.
İstanbul’a 21 Kasım’da gidecek olan Biden, önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ile çalışma yemeği yiyecek. Biden, 22 Kasım’da da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.
Biden’ın seyahatiyle ilgili telekonferans yoluyla gazetecilere brifing veren Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, Biden’ın Erdoğan ve Davutoğlu ile görüşmelerinde iki ülkenin Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı işbirliği, Türkiye’nin hemen sınırı ötesinde yaşanan insani kriz, IŞİD’e yabancı savaşçıların katılımının önüne geçilmesi, Kıbrıs’ta uzlaşının sağlanmasının desteklenmesi ve diğer bölgesel konuları konuşacaklarını söyledi.
Aynı gün düşünce kuruluşu Atlantic Council’ın İstanbul’da düzenlediği Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde konuşma yapacak olan Biden, daha sonra 115 sivil toplum örgütünden (STÖ) oluşan Denge ve Denetleme Ağı’nda STÖ liderleriyle görüşecek.
Beyaz Saray’dan üst düzey yetkililer, Biden’ın zirvedeki konuşmasında ekonomi ve özellikle de enerji güvenliğine yönelik zorluklara ve bu konudaki stratejik vizyonlarına değineceğini, Denge ve Denetleme Ağı’ndaki toplantısında da kurumsal ve siyasi reformların nasıl sürdürülebilir olacağı ve devlette güçler ayrılığının teşviki konularını ele alacağını bildirdi.
Biden, Türkiye ziyaretinin son gününde de İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile buluşacak.
“İKİ LİDERİN İLİŞKİLERİ ÇOK İYİ”
Biden, Harvard Üniversitesinde geçen ay sarf ettiği sözlerin, Türkiye’de büyük tepki çekmesi üzerine Biden, Erdoğan’ı aramış, Beyaz Saray’dan gönderilen açıklamada da “Biden’ın, Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye’de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür diledi” ifadesi kullanırken, geçtiğimiz haftalarda CNN’e mülakat veren Biden, “Hayır, ben özür dilemedim” demişti.
Amerikalı üst düzey bir yetkili, AA muhabirinin konuyla ilgili sorusu üzerine, Biden ile Erdoğan’ın uzlaşmasını gerektirecek bir durum olmadığını belirterek, “Biden ile Erdoğan arasındaki iyi bir ilişki var. Kendilerinin çok yakın ilişkileri var, profesyonel ilişkileri var, düzenli olarak telefon görüşmesi yapıp istişarelerde bulunuyorlar. BM Genel Kurulu’nda görüşmüşlerdi” dedi.
“İŞBİRLİĞİMİZİ NASIL DAHA DERİNLEŞTİREBİLECEĞİMİZİ KONUŞACAKLAR”
AA muhabirinin Biden’ın Türkiye’deki görüşmelerinde ele alacağı konularla ilgili sorusu üzerine yetkili, Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyonun aktif üyelerinden biri olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin zaten bazı üslere erişim sağladığını, Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yaptığını, IŞİD’in petrol kaçakçılığını ve yabancı savaşçı akışını önlemede adımlar attığını hatırlattı.
Yetkili, Biden, Davutoğlu ve Erdoğan’ın ABD ve Türkiye’nin bu konulardaki zaten var olan işbirliğini nasıl daha da derinleştirebileceklerini konuşacaklarını bildirdi.
ABD ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşma, Irak’ta istikrarın sağlanması ve muhalefetin güçlendirilmesi gibi konularda zaten stratejik bakışlarının uyuştuğunu dile getiren üst düzey yetkili, benzer bir soru üzerine, Türkiye’nin uçuşa yasak bölge önerisinin yeni olmadığını, Türkiye ile bu konudaki görüşmelerinin devam edeceğini ama bu konudaki pozisyonlarının değişmediğini kaydetti.
Yetkili, şu anda uçuşa yasak bölge uygulamasını hayata geçirmeyi değerlendirmediklerini ama masadan hiçbir seçeneği de kaldırmadıklarını ifade etti.
Başka bir üst düzey yetkili de, ABD ve Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki genel bakışlarının birbiriyle örtüştüğünü, iki ülkenin de IŞİD’in yavaşlatılması gerektiği, Esed’in iktidardan gideceği bir noktaya ulaşılması gibi konularda bakışlarının uyuştuğunu anlatarak, Türkiye ile devam eden stratejik diyalogları bulunduğunu kaydetti.
Öte yandan, yetkili, Kıbrıs konusunda da ABD olarak pozisyonlarının adada barış görüşmelerinin tekrar başlaması ve tüm tarafların provokatif eylemlerden kaçınması yönünde olduğunu söyledi.
Kaynak: T.A.K