DOLAR 46,4880 0.03%
EURO 53,1356 -0.02%
ALTIN 6.147,02-1,84
BITCOIN 2922583-1.75673%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümünü “kınadılar…”

Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümünü “kınadılar…”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 Temmuz 1974’te Ada’ya gerçekleştirdiği Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümü KKTC’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabinesinden bakanların da katılımıyla törenlerle kutlanırken, Rum tarafında ilk kez Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de katıldığı “anma ve kınama” etkinlikleri gerçekleştirildi.

ABONE OL
21 Temmuz 2024 13:00
Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümünü “kınadılar…”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Rum gazeteleri Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamayı ve KKTC’de düzenlenen törenleri okurlarına şu başlıklarla aktardı:

Fileleftheors “Federal Bir Çözüm Mümkün Değildir… Tayyip Erdoğan İşgal Bölgelerindeki Kutlamalara Katıldı ve Değişmez Türk Tezlerini Tekrarladı… Atatürk Anıtına Çelenk Koydu… Miçotakis’e ve Dendias’a Saldırı”

Haravgi “Erdoğan Federasyonun Mümkün Olmadığını Tekrarladı… Dün İşgal Bölgelerinde Türk İstilası Kutlandı”

Alithia “Erdoğan Kışkırtıcı: Müzakere Etmeye Hazırız… Çözüm İstiyorsanız Kıbrıslı Türklerin Kazanılmış Haklarını Tanıyın”

Haftalık Simerini “Bizi işgalle, Etnik Temizlikle ve Devleti Çalmakla Suçluyorlar… Sultan Donanması İle İşgal Bölgelerinde”

Alithia ve diğer gazetelere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis Güney’de düzenlenen “kınama” etkinlikleri çerçevesinde yaptığı konuşmada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlarla niyeti hakkında “olumlu yönde mesajlar aldığını ancak bu mesajların somut eylemlere evrilip evrilmeyeceğinin zaman içerisinde görüleceğini” söyledi, başka ayrıntı vermedi.

Hristodulidis Türkiye’nin bölgede güvenlik ve istikrar şartlarının hakim olmasını, AB’ne yakınlaşmayı, bölge ülkelerinin bölgesel güvenlik ve istikrar çabalarına katılmayı gerçekten istiyorsa “bunu başarma yolunun hangisi olduğunu iyi bildiğini” söyledi.  “Biz de ne istediğimizi, nasıl başaracağımızı biliyoruz. Tereddüdümüz yok, ülkemizi kurtarmak ve yeniden birleştirmek için mümkün olan her şeyi yapacağız. Bizim için başka seçenek yok.” dedi.

Hristodulidis’e, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Yeorgios’un “Türk-Yunan diyaloğunun Kıbrıs’tan geçmesi gerektiği” görüşünü paylaşıp paylaşmadığı da soruldu. “Türk-Yunan diyaloğu Kıbrıs’tan geçer. Kıbrıs sorunu çözülmeden Türk-Yunan ilişkilerinde tam normalleşme olamaz ki bunu en resmi ağızlar da dile getiriyor.” diyen Hristodulidis “var görünen bu olumlu ortamı Kıbrıs sorununun çözümü yararına kullanmak istediklerini” kaydetti.

Fileleftheros Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’le yaptığı özel söyleşileri “Sorumluluğumuzun Yükünü Taşıyacağız… Kiriakos Miçotakis ve Nikos Hristodulidis Fileleftheros’a Özel Açıklama Yaptı… Başbakan: Yükümlülüğümüzü Unutmadık… Başkan: Kurtuluş ve Yeniden Birleşme Tek Çözüm” başlığıyla manşete çekti.

-“Miçotakis ilk kez 50’nci yıldönümünde katılma cesareti gösterdi”

Gazete Güney Kıbrıs’ta düzenlenen “kınama” etkinliklerine ilk kez 50’nci yıldönümünde katılma “cesareti gösterdiğine” dikkat çektiği Miçotakis’in Güney’e “net tezlerle” gittiğini yazdı.

Habere göre, Güney’e gidişi öncesinde Fileleftheros’a ve Hellas Journal’a yaptığı özel açıklamada “müzakereleri yeniden başlatmak için mümkün olan her olanağı kullanmayı kendini feda edenlere ve gelecek nesillere borçluyuz. Bu süreçte iki devletle ilgili fikirlerin yeri yoktur, olamaz.” dediğini yazdı.

Habere göre Miçotakis “Yunanistan’ın her zaman Rum Yönetiminin yanında olacağını, Rum Yönetimi ile tam istişare içerisinde Kıbrıs sorununun çözümü yönünde iş birliği yapma sözlerini unutmadıklarını” söyledi. “Türk işgaline son vermek ve Kıbrıs meselesine BM ve AB çerçevesinde kapsamlı çözüm, Yunan dış politikasının ana gayesi ve önceliğidir.” ifadesini kullanan Miçotakis “50 yıl sonra anının neresine dokunsan acır. Ancak gelecek için, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti’nin geleceği için acıyı güce çevirmeliyiz.” dedi.

Miçotakis “BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden oldubittileri dayatma talep ve maharetlerini önlemekte olduklarını” savunarak Kıbrıs’taki fiili durumun kabul edilir ve sürdürülebilir olmadığını, bu durumun uzamasının yeni oldubittiler dayatılması riski taşıdığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ve Kişisel Temsilcisi’nin BM kararları çerçevesinde müzakereleri yeniden başlatma çabalarını desteklediklerini belirten Mİçotakis şunları da söyledi:

“Çözüm iki bölgeli iki toplumlu tek egemenliği, tek vatandaşlığı, tek uluslararası temsiliyeti olan birleşmiş Kıbrıs Cumhuriyeti’ni gündeme getirmeli. Bu tartışmaya açık değildir. Bir Avrupa ülkesinin başkenti olan Lefkoşa’da bölücü hatların bulunmasının bir anlamı yoktur, dün bu yüzden Kıbrıs’taydım.”

 

yenibakis

    En az 10 karakter gerekli

    Video İzle