DOLAR 32,2234 -0.11%
EURO 34,9331 0.17%
GBP 40,5695 0.07%
ALTIN 2.445,790,57
BITCOIN 19792980,67%
755 yıl önceki depremi hatırlattı: Savrun ucuz atlattı

755 yıl önceki depremi hatırlattı: Savrun ucuz atlattı

755 yıl önceki depremi hatırlattı: Savrun ucuz atlattı - Deprem uzmanı ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Adana’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremi SÖZCÜ için değerlendirdi; “Savrun kırığı 1268 yılında 7 büyüklüğünde bir depremle sınanmıştır. Ona bakarsak Savrun ucuz atlatmıştır. Bu biçimdeki artçı depremler 4-5 yıl sürecektir” dedi.

ABONE OL
25 Temmuz 2023 11:25
755 yıl önceki depremi hatırlattı: Savrun ucuz atlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Bugün sabah saat 08.44’de Adana’nın Kozan İlçesi merkezli 5.5 büyüklüğündeki depremi SÖZCÜ’ye değerlendiren deprem uzmanı Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 11 ili etkileyen depremlerin artçılarının beklenildiği kadar ardı ardına ve beklenildiği kadar büyük olmadığını söyledi.

6 Şubat depremlerinin artçılarının daha 4-5 yıl hissedileceğini söyleyen Ercan, Savrun kırığında 1268 yılında 7 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını hatırlatarak, “Ona bakarsak Savrun ucuz atlatmıştır” dedi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan

“ÇOK SARSICI DUYULDU”

11 il depremlerinin ilk kez üç kırığı bir anda kırdığını, buna karşın artçılarının beklenildiği kadar ardı ardına ve beklenildiği kadar büyük olmadığını belirten Ercan, “6 şubat depremi ilk kez üç kırığı bir anda kırdı. Bunlardan ilki Ölüdeniz , diğeri Doğu Anadolu, diğeri Sürgü kırığı, ve en sonunda Kıbrıs yayını Samandağ’da kırdı. Bu dört deprem yaklaşık 8 richter büyüklüğünü buldu. Bölge halen artçı depremlerini yapıyor. Biz bunları yakından izliyoruz. Bundan bir hafta önce Savrun kırığının Göksun Kozan arasında kırılma yapacağını orta büyüklükte bir deprem üreteceğini belirtmiştim. Bugünkü 11 km odak derinliğinde, 7 saniye süren deprem o depremdir. Özellikle Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay Kilis ve Gaziantep’te çok sarsıcı olarak duyulmuştur” dedi.

“UCUZ ATLATILDI”

Bu depremle bölgede orta büyüklükte bir gerginliğin boşaldığını söyleyen deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Savrun kırığının üreteceği deprem normalde 7 büyüklüğüne kadar varır. 1268 yılında 7 büyüklüğünde bir depremle sınanmıştır. Ona bakarsak Savrun ucuz atlatmıştır. Özellikle halkın merak ettiği hemen kuzeyindeki Savrun kırığının güneye inerek Adana’da bir deprem yapıp yapmayacağı, böyle bir kaygı var.

Bunu yanıtlamak güç, ancak kişisel kanım gerek Sürgü kırığı, gerekse Savrun kırığı ile burada orta büyüklükte boşalmamış bir gerginlik boşalmıştır. Bunun ardından  Adana’da daha büyük bir depremi oluşturabileceği kaygısı taşımıyorum” diyerek bölgede artçıların daha yıllarca süreceğini söyledi.

“DAHA 4-5 YIL SÜRECEK”

Prof. Ercan, önümüzdeki süreçle ilgili de şu bilgileri verdi; “11 il depreminin artçıları bu biçimde yaklaşık 4-5 yıl sürecek. Ancak kaygı her gün daha azalacak. Benim önerim bu tür orta küçük depremlerden kaygılanarak deprem bölgesiden göçmüş insanların evlerine dönmelerini ve tedirginlik yaşamamaları. Ne yazık ki dediğim gibi bu artçılar önümüzdeki 4-5 yıl sürecek. Deprem evleri hızla ve sağlam yerlerde sağlam konutlar olarak yapılıyor. Tüm bunlara karşın Türk halkı depremi unutmuş görünüyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam