DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20434616,34%

“2019 toparlanma yılı olacak”

ABONE OL
10 Aralık 2018 07:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

CTP Milletvekili, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Fikri Toros, bütçede tahmini 825 milyon lira bir açıkla 2019 yılına girileceğini ifade ederek, öngörülmekte olan dengesizliğin ekonomik aktivitenin artırılarak devamının sağlanmasıyla, kamu ve özel sektör yatırımlarını aksatmadan devam ettirerek düzeltilebileceğini belirtti


Toros, Türkiye’nin gerek proje finansmanında gerekse bütçe katkılarında olsun KKTC’ye sağlayacağı mali destek konusunda herhangi bir olumsuzluk beklemediğini belirterek, “Türkiye’den beklenen ek kaynaklar gelmeye başladığında öngörülen açık ortadan kalkacaktır” diye konuştu 


Toros, şu an itibarıyla öngörülere bakıldığında Türk Lirasında daha fazla bir değer kaybı olacağının görülmemekte olduğuna dikkat çekerek, her kriz sonrası olduğu gibi 2019 yılının da bir toparlanma yılı olacağını öngörmekte olduğunu ifade etti


Toros, Türk Lirasının değerinin toparlandığını, her şeyin istikrarın devam etmesine bağlı olduğunu belirterek, “iyimser olmaktan başka seçeneğimiz yok” dedi


Deniz ABİDİN

CTP Milletvekili, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, Başkanı Fikri Toros, 2019 bütçesi ile ilgili Yeni Bakış’a konuştu. Fikri Toros, giderlerde toplam 7 milyar 705 milyon liralık bir bütçe ile 2018’e kıyasla yüzde 32 artışın öngörüldüğünü belirtti. Toros, gelirlerde bu artış oranının yüzde 22 oranında öngörüldüğünü ifade ederek, 825 milyon lira bir açıkla 2019 yılına başlanılacağını kaydetti. Toros, söz konusu açığın öngörülen bir açık olduğunu, ancak gerçekleşmesi kesindir anlamına gelmediğini belirterek, Türkiye’den beklenen ek kaynakla ilgili ise gecikme nedenlerini Başbakanın açıkladığını söyledi. Toros, Türkiye’nin gerek proje finansmanında gerekse bütçe katkılarında herhangi bir olumsuzluk beklemediğini kaydetti. Toros, böyle bir olumsuzluğun hiçbir zaman yaşanmadığını ifade ederek, bundan sonra da olabileceğini öngörmediğini belirtti. Toros, esas hedeflenmesi gerekenin ekonomik aktivitenin artarak devamını sağlamak olduğunu söyleyerek, kamu ve özel sektör yatırımlarını hiçbir şekilde aksatmadan devam ettirmek gerektiğini belirtti. Toros, hedeflenen ekonomik büyüme oranın aşılması için çalışılması gerektiğinin altını çizdi. 

Toros, öngörülmekte olan dengesizliğin ancak bu şekilde düzelebileceğine vurgu yaparak, ülkeye münhasır özel niteliklerden dolayı Türk Lirası kullanmaya mecbur olduğumuz süre boyunca Türkiye’de meydana gelen ekonomik ve finansal gelişmelerin ve Türk Lirasının dalgalanma olasılığının bugün olduğu gibi gelecek sene de etkileme durumunun olduğunu kaydetti.

“Hükümetin tedbirleri bu yıl da güncellenerek devam edecek”

Fikri Toros, tüm bunların bugün belirsizliğini koruduğu için dengesizliğin ne kadar devam edeceğine dair bir şey söylemenin spekülasyondan öteye gitmeyeceğini belirtti. 

Toros, hükümetin 2018 yılında yaşanan devalüasyon karşısında bir takım tasarruf tedbiri aldığını ifade ederek, kriz öncesi ekonominin bir takım önemli değerlerinin gücünü muhafaza etmeye yönelik bu tedbirlerin alındığını kaydetti. 

Toros, hükümetin ekonomik aktiviteyi artırarak devam ettirmek için alım gücünü koruyan bir takım tedbirler aldığını, işletmelerin finansal durumunu sağlıklı bir durumda tutmak için önlemler aldığını ifade etti. Toros, 2019 yılında gelişmeler ışığında güncellenmeye de devam edileceğini söyledi. Toros, siyasetin bu tür sorunlara çözüm bulma sanatı anlamına geldiğini ifade ederek, hükümetin de klavuz olarak kabul ettiği ilkenin bu olduğunu söyledi. 

“Gelirlerimizi daha yüksek bir seviyeye taşımalıyız”

2019 yılının krizlerden arınmış, büyüme odaklı ve  siyasi istikrara götürecek bir yıl olmasını dilediğini ifade eden Toros, şöyle devam etti, “ortaya çıkan bütçede öngörülen bir açıktır. Bu olacaktır diye bir durum söz konusu değildir. Nitekim 2018 yılına 80 milyon bir tahmini açıkla başlanmıştı, 110 milyon açıkla kapatıyoruz. Bunun nedeni meydana gelen bu olumsuzluklardır. Ekonomik aktivite ve yatırımlara odaklanarak gelirlerimizi daha yüksek bir seviyeye taşımak için çalışacağız. Bu açığın olmaması için özen göstereceğiz. Türkiye’den beklenen ek kaynaklar da gelmeye başladığında öngörülen açık derhal ortadan kalkacaktır. Maliye Bakanı iyimserdir ve ben de onun bu iyimserliğine iştirak ediyorum.”

Fikri Toros, 2018 yılında bütçede öngörülenin aksine Temmuz 2018’de yüzde 12 hayat pahalılığının belirlendiğini ve ocak ayında ise 

yüzde 22 civarında bir rakamın daha verildiğini söyledi. Toros, 2018 yılında eriyen alım gücünün mümkün olan imkanlar çerçevesinde telafi edilmeye devam edildiğini düşündüğünü belirtti. 

“Halkın alım gücü ikinci plana düşmeyecek”

Toros, 2019 yılında da bunun bütçede önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek, halkın alım gücünün korunmasının öncelik olduğunu kaydetti. Fikri Toros, Türk Lirasının değerine göre ve onun doğuracağı enflasyon ışığında önümüzdeki aylarda güncelleştirileceğini söyledi. Toros, halkın alım gücünün hiçbir şekilde ikinci plana düşmeyeceğini belirtti. 

Toros, şu an itibarıyla ve önümüzdeki öngörülere baktığı zaman Türk Lirasında daha fazla bir değer kaybı olacağını değerlendirmemekte olduğunu söyleyerek, her kriz sonrası olduğu gibi 2019 yılının da bir toparlanma yılı olacağını öngörmekte olduğunu belirtti.

“İyimser olmaktan başka seçeneğimiz yok”

Toros, bir yıl kötü gittiği zaman bir sonraki yılın iyi gitme olasılığının olduğunu, bunun ekonominin kuralı olduğunu söyledi. Bu nedenle umutlu olduğunu dile getiren Toros, Türkiye’nin de uluslararası ilişkileri, finans politikaları ve ekonomik kriz yönetimi politikaları olsun bunların tümünün başarılı olduğunu değerlendirdiğini kaydetti. Toros, Türk Lirasının değerinin toparlandığını belirterek, her şeyin istikrarın devam etmesine bağlı olduğunu söyledi. Toros, “İyimser olmaktan başka seçeneğimiz yok” dedi. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam