DOLAR 49,20820,03%
EURO 55,32290,39%
ALTIN 6.524,950,34
BITCOIN 3974291-3.21971%
Lefkoşa
°

SABAHA KALAN SÜRE

Yusuf KISA: Geç kalmış sendika eylemi

Yusuf KISA: Geç kalmış sendika eylemi

ABONE OL
8 Ekim 2026 19:31
Yusuf KISA: Geç kalmış sendika eylemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg

KKTC’de elektrik kurumunun sendikası El-Sen, iş sağlığı ve güvenliği eksikliklerini gerekçe göstererek grev ve eylemlere başladı. Talepler arasında koruyucu kıyafetlerin temini, sınavsız ve münhalsiz personel alımının önlenmesi, toplu iş sözleşmesine uygun terfiler ve bir şube amirinin görevden alınması yer alıyor. Özellikle son dönemde yaşanan ağır iş kazasının ardından sendika bu konuları daha yüksek sesle dile getiriyor.

Bir insanın ölümle burun buruna gelmesi, elektrik çarpması sonucu yoğun bakımda yatması herkesi derinden üzen bir facia. Bu gerçeği inkâr etmek mümkün değil. Ancak asıl soru şu: Sendika bu eylemi neden bu kadar geç yaptı?

İş güvenliği malzemelerinin, koruyucu kıyafetlerin ve gerekli ekipmanların eksikliği yeni ortaya çıkmış bir durum değil. Çalışanların canını tehlikeye atan bu eksiklikler yıllardır biliniyordu. Sendika, üyelerinin haklarını savunduğunu iddia ediyorsa, bu sorunları kaza olmadan önce gündeme getirmeli, ısrarla takip etmeli ve gerekli adımları atmalıydı. Kaza olduktan, bir çalışan yoğun bakıma düştükten sonra “kıyafetler eksik” diye ortaya çıkmak, geç kalmış bir eylemdir.

Bu, sendikaların temel görevini yerine getirmede yaşadığı zaafı da ortaya koyuyor. Sendika, üyelerinin can güvenliğini korumakla yükümlüdür. Oysa burada görünen manzara şu: Sorunlar birikmiş, uyarılar karşılıksız kalmış, kaza yaşanmış ve ancak ondan sonra eylem masaya yatırılmış. Bu, “hak arama”dan ziyade “olay olduktan sonra tepki gösterme”dir.

Elbette yönetimin ve hükümetin de sorumluluğu vardır. İş güvenliği yatırımlarının ihmal edilmesi, denetimlerin yetersiz kalması kabul edilemez. Ancak sendikanın da kendi sorumluluğunu unutmaması gerekir. Üyelerin haklarını savunan bir kurum, ancak proaktif davranarak, sorunlar patlak vermeden önce mücadele ederek güvenilir olur. Kaza sonrasında yükselen ses, o kazanın önlenememiş olmasının da itirafıdır.

Geç kalmış eylemler, ne yazık ki hem çalışanları hem de toplumu mağdur eder. Elektrik gibi hayati bir hizmette grevlerin uzaması halkı da etkiler. Asıl ihtiyaç, olay olduktan sonra tepki göstermek değil, olayların yaşanmasını engelleyecek sürekli ve kararlı bir sendikal mücadeledir.

Bir insanın hayatıyla ilgili bu kadar kritik bir konuda “şimdi fark ettik” demek, sendikaların üyelerine karşı sorumluluğunu yeterince yerine getirmediğinin göstergesidir. Bu gerçek, hem sendikayı hem de yönetimi bir kez daha düşünmeye zorlamalıdır. Çünkü iş güvenliği, kaza olduktan sonra hatırlanacak bir konu değildir. Hayatın kendisidir.

yusuffkisa

    En az 10 karakter gerekli

    Video İzle