

Batı ve Rusya’nın yakından takip ettiği Ermenistan seçimleri gerçekleşti. İlk sonuçlara göre Başbakan Nikol Paşinyan liderliğindeki Sivil Sözleşme Partisi yüzde 57,14 oy oranıyla sandıktan birinci çıktı. Moskova ile yakın olan iş adamı Samvel Karapetyan’ın ‘Güçlü Ermenistan İttifakı’ da yüzde 21,43 oy ile ikinci sırada yer aldı. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın ‘Ermenistan İttifakı’ ise yüzde 8,21 oyla üçüncü oldu.
Merkezi Seçim Komisyonu, açıklanan verilerin geçici olduğunu vurgulayarak ülke genelindeki oy sayım işlemlerinin sürdüğünü bildirdi. Kesin sonuçların tüm sandıklardan gelecek verilerin tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 7 Haziran parlamento seçimini kazandıklarını söyledi. Sandıklardaki oyların sayımı devam ederken Paşinyan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Paşinyan, bir muhabirin “Türk halkına ve Azerbaycan halkına mesajınız nedir?” sorusuna da cevap verdi. “Bu mesaj, barışa ve bölgesel refaha, bölgesel işbirliğine adanmıştır. Ve umuyorum ki bu, hem Türkiye’den hem Azerbaycan’dan olumlu tepkilerle karşılaşacaktır.” diyen Paşinyan, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barışı kurumsallaştırmaları gerektiğini belirtti.
Türkiye ile Ermenistan’ın “çok iyi bir dinamik yakaladığını” ifade eden Paşinyan, “Nihai atılımı yapmak için bu dinamiği devam ettirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Paşinyan, Türkiye ile sınırların açılması ve diplomatik ilişkilerin kurulması gerektiğine dikkati çekerek, Ermeni mallarının ihracatı ve ithalatı için “Ahılkelek-Kars demir yolunun” açılması kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Azerbaycan ile barış anlaşmasının imzalanması gerektiği ve Azerbaycan’ın ana karasını Nahçıvan’a bağlayacak Uluslararası Barış ve Refah İçin Trump Rotası (TRIPP) projesine en kısa sürede başlanması gerektiğini vurgulayan Paşinyan, “Bu proje, bölgemizin konumunun aşılması anlamına geliyor. Bu çok büyük bir haber çünkü bölgemiz çıkmazdan ayrılarak bir yol ayrımına geliyor. Bu da hepimiz için çok iyi bir haber.” dedi.
Ermenistan’da gerçekleştirilen parlamento seçiminde sandıklarda oy kullanma işlemi tamamlanırken oyların sayımı sürüyor.
Ermeni basınının Merkez Seçim Komisyonu’ndan aktardığı resmi olmayan sonuçlara göre, Paşinyan’ın liderliğindeki Sivil Sözleşme Partisi seçimi açık ara önde götürüyor.
yenibakış gazetesi-kktc son dakika