


Son 1 ayın en dip seviyelerini gören petrol, TSİ 06:00 itibarıyla 95,60 dolara yakın seviyelerden fiyatlandı. 24 Nisan işlemlerinin ardından ilk defa kritik 100 dolar seviyesinin altına da sarkan petroldeki iyimserlik, “Orta Doğu’da bir anlaşmanın yaklaştığına” dair gelen sinyallerden destek buldu.
Hafta sonu ABD Başkanı Donald Trump, Washington ve İran’ın, “Hürmüz Boğazı’nı yeniden açacak bir barış anlaşmasını” konusunda büyük ölçüde müzakere ettiklerini söylemesi, bölgede umutları yeniden artırdı. ABD basınında ise “ilk etapta Hürmüz Boğazı’nın 60 gün açılacağı” yönünde haberler yer aldı.
Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da bölgede istikrarsızlık niyetinde olmadıklarını belirterek, “nükleer silah” hedeflerinin olmadığını ve bu konuda uluslararası kamuoyuna güvence verebileceklerini ifade etti.
Taraflardan gelen pozitif açıklamalara karşılık kritik bazı konularda anlaşmazlıkların devam ettiği de belirtiliyor. Trump’ın pazar günü “İran’la herhangi bir anlaşma için acele etmeyeceklerini” söylemesine atıfta bulunan analistler “Bu açıklamalar, piyasada temkinli duruşu da beraberinde getirerek petrolde daha hızlı düşüşün şimdilik önüne geçmiş gibi gözüküyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Petrol fiyatlarının haftalar sonra 100 doların altına gerilemesinin ardından iç piyasada da akaryakıt fiyatları için indirim beklentileri artmaya başladı. Sektör temsilcileri de 100 doların altında kalıcılık sağlanması halinde, bunun “indirim” şeklinde pompaya yansıyabileceğini öngörüyor.
Son olarak motorin fiyatına cuma günü indirim gelmiş ve İstanbul Avrupa yakasında litre fiyatı 67,02 TL’ye kadar gerilemişti. Benzin ise bugün itibarıyla yine İstanbul Avrupa yakasında 65,11 TL’den fiyatlanıyor.
yenibakış gazetesi-kktc son dakika