Yeşil Binalar çevreye daha az zarar veriyor

   Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Öğrenci Dekanlığı ve İnşaat Mühendisliği Kulübü tarafından sürdürülebilirliğin ilkelerini aktarmak amacıyla “Yeşil Binalar ve Malzemeler” konulu panel düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, Yeşil Bina Danışmanı Dr. Duygu Erten konuşmacı olarak katıldı.

   Erten: Yeşil binalar yaşayanlara ve çevreye standart binalardan daha az zarar veriyor

   Mühendislik ve Mimarlık fakülteleri öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen panelde, Erten, öğrencilere öncü Yeşil Bina Sertifikaları ve sertifikasyon yöntemleri ve çevre dostu malzemeler hakkında bilgiler verdi. Erten, yeşil binaları, ülke yapı standartlarının üzerinde tasarlanan ve yapılan, yaşayanlara ve çevreye standart binalardan daha az zarar veren, yüksek performanslı, iç hava kalitesi yüksek, su verimli binalar olarak tanımladı. Dünya genelinde bir çok ülkenin kendi standartlarına göre yeşil bina programları olduğunu söyleyen Erten, İngiltere’nin Yeşil Bina Sertifikası BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) ve Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Bina Sertifikası LEED (Leadership Energy Environmental Design) ile ilgili detaylı bilgiler sunarak, dünyada değişik coğrafyalarda kullanılan diğer Yeşil Bina sertifikalarından da bahsetti. Erten, BREEAM hakkında da bilgiler vererek, ilk çevresel değerlendirme metodu olduğunu, gönüllülük esasına dayandığını, yerel standartların ötesinde, bütünsel, bilimsel ve güvenilir olduğunu dile getirdi.

 Erten: Yeşil binaların yapım aşamasında çevreye verilen zararın en aza indirilmesi açısından faydalı

  Erten, yeşil binaların tercih edilme nedenlerini çevresel, ekonomik ve sosyal fayda olarak sıralayarak, kaynak tüketimi ve çevreye verilen zararın önüne geçecek etik ve pratik sürdürülebilir inşaat yapma teknikleri sunması, yaşam döngüsü maliyeti hesabı yapıldığında standart bir binaya göre çok daha karlı olması, iç hava kalitesi ve konforun yüksek olması, Hasta Bina Sendromu, Binaya Bağlı Hastalıklar ve birden fazla kimyasala duyarlılık  azalması olarak açıkladı.

   Erten, yeşil binaların faydalarını ise, yapım aşamasında çevreye verilen zararın en aza indirilmesi, hafriyat ile ortaya çıkan atık malzemenin değerlendirmeye alınması, atıkdan dönüştürülerek üretilen yapı malzemelerinin kullanılması, az su tüketen bitki ve ağaçlar ile peyzaj yapılması, doğal ışıktan yararlanma, enerji tasarrufunun sağlanması, ses ve ısı yalıtımının oluşturulması için doğru malzeme ve çözümlerin kullanılması, yağmur sularının yeniden kullanılmasına yönelik çözümler, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ile karbon salımın en aza indirilmesi olarak sıraladı.

   Kullanılan sağlıklı ve çevre dostu olmayan inşaat malzemelerinin insan sağlığına etkilerine değinen Erten, özellikle denetimsiz kullanılan boya, ahşap ve benzeri günlük hayatta temas halinde bulunulan malzemelerin küçük yaştaki çocuklarda zeka geriliğine sebep olduğu ve sağlıklarını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, çevre dostu ve sertifikalı malzeme seçiminin önemine dikkat çekti.  Sürdürülebilir inşaatın çevresel ve ekonomik yönleri dışında sosyal yönünün de irdelendiği panelde Erten, öğrencilere iş dünyasından örnekler vererek, gelecek planlamaları ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

   Panelin sonunda Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ertuğ Aydın tarafından Erten’e teşekkür belgesi takdim edildi.