Yatağı ıslatan çocuğa ne yapılmalı?

Ebeveynlerin çocuklarına tuvalet eğitimini vermesi yıllar sürebilir. Uzmanlara göre çocuğun 7 yaşına kadar yatağı ıslatması bir sorun olarak görülmüyor. Bu durumun kendiliğinden çözülmesi beklenilebileceği gibi ailelerin de uygulayabilecekleri stratejiler var.

Endişelenmeyin
Bir araştırmaya göre, yatak ıslatma oldukça yaygındır. 5 yaşındaki çocukların yüzde 20'si, 6 yaşındaki çocukların yüzde 10'u yatağı ıslatır. Uzmanlar bu konuda büyük bir çaba göstermek ve çocuğu cesaretlendirmek gerektiğini söylüyor.

Tetikleyici şeyleri ortadan kaldırın
Çocuk doktorları yatmadan önce tüm sıvıların kısıtlanmasını önermiyor sadece çocuklara uyumadan önce kafein ya da sıcak kakao gibi şeker yüklü içecekler verilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Ebeveynler akşamları çocuklarının susuz bırakmak yerine gün içinde sıvı tüketmeye teşvik edebilir.

Tuvalet molalarına teşvik edin
Çocuğunuzu her 2 saatte bir gitmesini sağlamak için düzenli tuvalet molalarını planlayın. Ve yatmadan hemen önce tuvalete gittiğinden emin olun. Çocuğunuzun tuvalete gitmesini sağlayacak şekilde bir gece ışığı kullanın.

Yatakta sıvı geçirmez örtü kullanın
Bir yatak örtüsü çocuğunuzun ıslaklığını engellemesine yardımcı olmayabilir, ancak geceleri daha kolay hale getirebilir. Aynı zamanda yatağın yanında bir pijama takımı hazır tutmak da fayda sağlayacaktır. Çocuğunuzun ihtiyacı olduğu bu durumlarda onu cezalandırmak yerine yardım ediyor gibi hissettirin.

Çocuğunuzun kabız olup olmadığını kontrol edin 
Kabızlık, mesane sorunlarının ortak bir nedenidir. Araştırmaya göre yatağını ıslatan çocukların yaklaşık üçte birini etkilemektedir. Eğer bunun bir sorun olabileceğinden şüpheleniyorsanız, çocuğunuzun sıvı alımını artırın ve çocuk doktorunuzla konuşun.

Yatak ıslatma alarmı alın 
İdrar yolu yatak alarmı kazaları önlemenin en etkili metodu olarak kabul edilmekle birlikte, haftalarca hatta aylarca sürebilen bir yöntemdir. Çocuğun giyimine ya da yatağa bağlanabilen çeşitleri mevcuttur. Ancak alarmların çoğu yatakta nem tespit edince ses çıkararak çalışırlar. Buradaki düşünce, uykudaki kesintinin beynin kazaları önlemeye yardımcı olması için mesaneyi kontrol altına almasını şart koşmasıdır.