Ülke ‘parti devletine’ dönüşüyor!

Halkın Partisi Parti Meclisi üyesi Esengin, halk hükümetin son icraatlarıyla birlikte artık isyan noktasında olduğuna dikkat çekti.  '40 yıldır memlekette ‘parti devleti’ düzeni yaratıldı' diyen Esengin,  "Kendilerinden olan, partililerinden olanlara her türlü kıyak peşkeş çekilirken, ülkenin gerçek ihtiyaçları çözümsüz bırakıldı” şeklinde konuştu.

Esengin, hükümetin kişisel çıkarlar ve kaygılar uğruna ülkeyi kaosa sürüklediğine ve gerçek sorunlara çözüm üretmekten aciz bir yapıda olduğuna işaret etti. Halkın sorunlarından önce partililerinin, yakınlarının dertlerini gaile edinen bir hükümet modeli ile karşı karşıya olunduğuna vurgu yapan Esengin, oğluna kızına arazi tahsis edenden, bet ofise gizli ortaklık iddialarına varan gayrı-ahlaki durumlarla karşı karşıya olunduğunun altını çizdi.

Özlem ÇİMENDAL

Halkın Partisi Parti Meclisi üyesi Av. Cemre Günsel Esengin Yeni Bakış'a yaptığı açıklamada; ülkenin içerisinden geçtiği mevcut durumda halkın isyan noktasına geldiğini, siyasetçiye güveni kalmadığını vurgulayarak artık “yeter” sınırına geldiğini kaydetti. Esengin ayrıca toplumun ne hükümete ne de Meclis’e güveni kalmadığını da vurguladı.

“Memlekette ‘parti devleti’ düzeni yaratıldı”

“Halk artık isyan noktasındadır. 40 yıldır memlekette ‘parti devleti’ düzeni yaratıldı ve kendilerinden olan, partililerinden olanlara her türlü kıyak peşkeş çekilirken, ülkenin gerçek ihtiyaçları çözümsüz bırakıldı” diyen Esengin, hükümetin kişisel çıkarlar ve kaygılar uğruna ülkeyi kaosa sürüklediğine ve gerçek sorunlara çözüm üretmekten aciz bir yapıda olduğuna işaret etti.

Kıyak yandaş atamalarından bet ofis izinlerine peşkeş bitmiyor

Ülkede sağlıktan eğitime kadar her alanda ciddi sorunların olmasına rağmen hükümet edenlerin bu sorunları çözmek yerine, kendi ailelerine, çocuklarına arazi veya başka avantalar dağıtmakla meşgul olduğunu vurgulayan Esengin, “Art arda medyanın gündemine gelen peşkeş denecek arazi tahsislerinden tutun da keyfi verilen bet ofis izinlerine, kıyak yandaş atamalarına, T izinlerine hatta kuyu açma izinlerine kadar partizanlık ve hukuksuzluk artık pervasız bir boyuta ulaşmıştır. 2013 yılında gerçekleşen genel seçimlerden bu yana 4 yıllık bir süre geçmiş ve bu süre zarfından, bir araya gelmez denen UBP-CTP hükümeti dahil kurularak, Meclis içi her türlü aritmetik denenmiş durumdadır. Gelinen sonuç ortadadır” şeklinde konuştu.  Esengin ayrıca, 40 yılda kurulan 38 hükümet ile bir “Parti Devleti” düzeni yaratıldığına vurgu yaparak,  mevcut hükümet ile de bu düzenin pervasız bir boyuta ulaştığını vurguladı.

“Oğluna-kızına arazi, bet ofisi..."

Son yaşanan olayları gayri-ahlaki olarak değerlendiren Esengin, “Oğluna kızına arazi tahsis edenden tutun da, bet ofise gizli ortaklık iddialarına kadar varan gayrı-ahlaki durumlarla karşı karşıyayız. Bu durum artık o kadar sıradanlaştı ki aile bireylerine sağlanan kıyaklarda ikinci hatta üçüncü tur döner oldu” dedi.

“Hükümetin her attığı adım aile ve yandaşlara peşkeş için”

 UBP-DP hükümetinin kurulduğu günden bugüne ülke yararına tek bir icraatta bulunulmadığının da altını çizen Esengin, “Mevcut hükümet attığı her adımı ise kendi ailelerine veya yandaşlarına bir peşkeş sağlama amacı ile atmıştır. Ancak tüm bunlar sanki de çok normalmiş gibi bir pervasızlık içerisinde davranabilmekteler” ifadelerini kullandı.

“Gençleri siyaset ve ülkeden uzaklaştırıyorlar”

Bir diğer önemli sorunun da gençleri ülkeden ve siyasetten uzaklaştıran partizanlık ve adam kayırmacılık olduğunu ifade eden Esengin, “Ülkemizde toplumu ve özellikle gençleri hem siyasetten hem de ülkelerinden uzaklaştıran en temel sebeplerden biri de budur” şeklinde konuştu.

“Olmayan hava yoluna uçuş izni verildi”

Kamuoyunun gündemine getirilen hükümet icraatlarına da eleştirilerde bulunan Esengin şöyle konuştu: “Ülkeyi yönettiğini iddia eden bakanların icraatlarına bakalım; arkadaşına bet ofis izni almak için iş takipçiliği yapanından, her sene olmayan hastane projelerini halka icraat gibi gösterenine, olmayan havayoluna iş yapmış gibi uçuş izni vereninden, bakanlığı mahiyetindeki müdürlere ulaşamadığını itiraf edenine hatta asli görevi olan denetlemeyi yapamayacağını dile getirenine kadar her çeşidini birlikte yaşadık.”

“Hükümet halkın sorunlarından öte yandaşların çıkarını gaile edindi”

 Halkın sorunlarından önce partililerinin, yakınlarının dertlerini gaile edinen bir hükümet modeli ile karşı karşıya olunduğuna vurgu yapan Esengin, “Halk yararına kullanılması gereken arazileri kendi çocuklarına hibe edenlere şahit olduk. Ne kadar acıdır ki tüm bu pervasızlığın bedelini ödeyen hep bizler olduk.  Her hükümete geldiğinde her türlü partizanlığı ve peşkeşi yapanların, seçim zamanı gelince ise en büyük vatan sever kesilmesi kadar komik ve absürt bir durum olamaz” diye konuştu.

“Artık yeter, hesap sorma günü geldi”

Ülkede hukuk ve adalete olan inancı zedeleyen siyasileri, ülke gençliğini dış göçe ittiklerinin farkında olmadıklarıyla da suçlayan Esengin, “Belli ki bu durum umurlarında değil, umurlarında olan tek şey bir sonraki seçim yeniden seçilip rant ve peşkeşe kaldıkları yerden devam etmek. Ama artık yeter. Artık hesap sorma günü gelmiştir ve bu hesabı soracak olan tek bir parti vardır o da Halkın Partisi’dir” diye vurguladı.

“Buna hasıraltı etmek denir”

Esengin şöyle devam etti: “Geçmişte hesap sorma sözünü vermiş olanların neler yaptığını neler yapamadığını çok net gördük. İktidara gelmeden önce kurmuş olduğunuz ilişkiler, geçmiş dönemlerde yaptıklarınız aslında iktidara geldiğinizde neleri yapamayacağınızı da belirler. Halkın Partisi bu yönde hiçbir bağı veya geçmiş problemi olmadığından ötürü bu konuda korkusuzca adıma atabilecek tek partidir.” Esengin Halkın Partisi’nin kuruluş ilkeleri olan temiz ve hesap verebilir siyaset anlayışına vurgu yaparak, bu güne kadar gerek iktidar gerek muhalefet olan tüm partilerin bir şekilde bu “parti devleti” düzenine ortak olduklarını hatırlatarak, kimsenin kimseden hesap soramayacak durumda olduğuna dikkat çekti. Esengin, “Bakıyorsunuz, Meclis Genel Kurulu’nda 2006 yılına dair Sayıştay raporları ele alınıyor. Aradan 11 yıl geçmiş Hesap sormak böyle yapılmaz. Buna hasır altı etmek denir” diye sözlerine ekledi. Halkın Partisi olarak haftanın hemen her günü ülkenin farklı bir bölgesinde olduklarının da altını çizen Esengin, durmaksızın Lefke, Girne ve Mağusa bölgelerinde insanlarla bir araya geldiklerini belirtti ve halkın ülkenin geldiği durumdan ötürü ciddi bir öfke içerisinde olduğuna dikkat çekti. Esengin, “Kimse halkı, ‘bizi bu kez seçin, bu kez yapacağız-edeceğiz’ gibi söylemlerle kandırmasın artık, 40 yıldır kimin kaç kez göreve gelip de neler yaptığı ortadadır, halk da bunun gayet farkındadır. Ülkedeki sorunların tümünün de çözümünün mümkün. Halkın da bu anlamda Halkın Partisi’ne güveni tamdır” dedi.